Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Geraki/Structured Discussions Archive 1

Εσωτερικοί σύνδεσμοι προς σελίδες αποσαφηνίσης τοπωνυμίων

4
Enpatrais (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα. Παρατήρησα ότι αφαιρείτε από διάφορα λήμματα εσωτερικούς συνδέσμους προς σελίδες αποσαφήνισης τοπωνυμίων. Μπορώ να ενημερωθώ για το σκεπτικό ή αν έχει αποφασιστεί κάτι σχετικό κάπου ή αν έχει γίνει κάπου κάποια σχετική συζήτηση τα οποία μπορεί να διέλαθαν της προσοχής μου; Θεωρώ ότι η ύπαρξή τους δεν ενοχλεί ούτε "φουσκώνει" με άχρηστες πληροφορίες τα λήμματα γιατί θεωρώ ότι λειτουργούν καθαρά για πληροφοριακούς και αποσαφηνιστικούς λόγους. Οι σελίδες αποσαφήνισης τοπωνυμίων κ.λπ. γι' αυτό υπάρχουν άλλωστε και γι' αυτό υπάρχουν εσωτερικοί σύνδεσμοι στα λήμματα προς αυτές. Βικιφιλικά.

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Καλημέρα. Έχει επισημανθεί αρκετές φορές στην Αγορά, αλλά περιγράφεται επαρκώς στην ίδια την πολιτική Βικιπαίδεια:Αποσαφήνιση:

Ο λόγος ύπαρξης των συνδέσμων προς σελίδες αποσαφήνισης είναι «Όταν κάποιος χρήστης αναζητά έναν όρο, μπορεί να οδηγηθεί σε διαφορετικό λήμμα από αυτό που ήθελε.» (Βικιπαίδεια:Αποσαφήνιση#Σύνδεσμοι αποσαφήνισης) Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να έχει συμβεί, ο αναγνώστης/χρήστης να έχει βρεθεί στο λήμμα Καλαμάκι Μεσσηνίας ενώ ήθελε να διαβάσει για το Καλαμάκι Βοιωτίας. Οπότε δεν υπάρχουν αποσαφηνιστικοί λόγοι, ο τίτλος είναι επαρκώς αποσαφηνισμένος και ο χρήστης βρέθηκε εκεί ακολουθώντας σύνδεσμο από άλλο λήμμα ή από την αναζήτηση. Γι΄ αυτό και «Σπάνια υπάρχει ανάγκη για να συνδέσετε προς μια σελίδα αποσαφήνισης - εκτός αν ο σύνδεσμος προέρχεται από ένα λήμμα με την πρωταρχική σημασία του όρου.» (ΒΠ:Αποσαφήνιση#Σύνδεσμοι προς τις σελίδες αποσαφήνισης) (π.χ. Αγία Νάπα ή Αετός)

Enpatrais (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα. Κατανοητό αυτό που μου επισημάνατε για τις αποσαφηνίσεις. Σε ό,τι αφορά όμως ομώνυμα τοπωνύμια εντός του ίδιου Νομού ο εσωτερικός σύνδεσμος προς σελίδα αποσαφήνισης είναι απαραίτητος νομίζω. Π.χ. αναζητά κάποιος να διαβάσει για το Καλαμάκι Αχαΐας. Για ποιό από όλα όμως; Αυτό της Μόβρης; Αυτό της Ωλενίας; Ή αυτό των Καλαβρύτων; Και τα 3 στην Αχαΐα ανήκουν. Επιπρόσθετα, γενικά μιλώντας για τις σελίδες αποσαφήνισης, δεν ακυρώνεται ο πληροφοριακός τους σκοπός και το πληροφοριακό τους περιεχόμενο και άρα ούτε η δικαιολόγηση/αιτιολόγηση ύπαρξής τους στα λήμματα. Καλή συνέχεια. Βικιφιλικά.

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Ok, για αυτά που είναι εντός ίδιου νομού. Αλλά οι σελίδες αποσαφήνισης δεν είχαν ποτέ πληροφοριακό σκοπό, ούτε προβλέπεται να έχουν πληροφοριακό περιεχόμενο, ούτε να είναι συνδεδεμένες από όλα τα αποσαφηνιζόμενα λήμματα -όπως λέει η πολιτική «σπάνια υπάρχει ανάγκη να συνδέσετε προς μια σελίδα αποσαφήνισης».

Απαντήστε στο "Εσωτερικοί σύνδεσμοι προς σελίδες αποσαφηνίσης τοπωνυμίων"