Tomb Raider: Legend

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tomb Raider: Legend
ΔημιουργόςCrystal Dynamics
ΕκδότηςEidos Interactive
ΣχεδιαστήςDoug Church
ΠλατφόρμαXbox 360, Xbox[1], PlayStation 2, PlayStation 3, Microsoft Windows, PlayStation Portable και Gamecube
Ημ/νία κυκλοφορίας7  Απριλίου 2006
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Tomb Raider: Legend είναι βιντεοπαιχνίδι δράσης περιπέτειας που αναπτύχθηκε από την Crystal Dynamics και διανεμήθηκε από την Eidos Interactive. Κυκλοφόρησε αρχικά τον Απρίλιο του 2006 για τα Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox και Xbox 360, και μερικούς μήνες αργότερα για τα PlayStation Portable, Game Boy Advance, Nintendo DS και GameCube.

Το Tomb Raider: Legend επανακυκλοφόρησε σε υψηλή ανάλυση τον Μάρτιο του 2011 για το PlayStation 3, ως μέρος της συλλογής Tomb Raider Trilogy, δίπλα στα Anniversary και Underworld.[2] Το Tomb Raider: Legend έγινε εμπορική επιτυχία, καθώς πούλησε περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια κομμάτια.[3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από ένα ένα αεροπορικό ατύχημα λόγω θύελλας στην πτήση προς τα Ιμαλάια του Νεπάλ, η εννιάχρονη Lara Croft και η μητέρα της Amelia, είναι οι μόνοι επιζώντες. Ενώ βρίσκουν καταφύγιο σε ένα εγκαταλειμμένο βουδιστικό μοναστήρι. Εκεί, η Lara βρίσκει ένα πέτρινο βάθρο, στο οποίο είναι τοποθετημένο ένα αρχαίο σπαθί που, όταν αυτή το ακουμπά, ενεργοποιεί μία διαστατή πύλη. Η Amelia επεμβαίνει και το βγάζει από το βάθρο, πράγμα που οδηγεί σε μια έκρηξη που εξαφανίζει την ίδια. Συντετριμμένη, η Lara ζωγραφίζει το βάθρο στο ημερολόγιό της για να το μελετήσει, σκίζοντας τις παλιότερες παιδικές ζωγραφιές.

Χρόνια αργότερα, η Lara, όντας πλέον βετεράνος εξερευνήτρια, ταξιδεύει στο Τιουανάκου της Βολιβίας, προς αναζήτησης ενός παρόμοιου βάθρου. Προς έκπληξή της, μία ομάδα μισθοφόρων το έχει ήδη βρει. Ο αρχηγός της, ο Αμερικανός γόης James Rutland, ρωτά τη Lara αν γνωρίζει κάτι για ένα μυστηριώδες θραύσμα που βρήκε στην περιοχή, και αναφέρει ότι η "Amanda" τον οδήγησε εκεί. Καθώς η Lara προσπαθεί να καταλάβει τα λεγόμενά του, αυτός δραπετεύει και διατάζει τους άντρες του να τη σκοτώσουν, ωστόσο αυτή καταφέρνει να τους εξοντώσει.

Η Lara επιστρέφει σε μία ακατάλληλη περιοχή ανασκαφής στο Περού, όπου ανακαλεί ένα συμβάν που συνέβη αρκετά χρόνια πριν: κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ενός χώρου ταφής, η ομάδα της Lara ελευθερώνει κατά λάθος ένα κακόβουλο πνεύμα της φωτιάς, πράγμα που οδηγεί στο θάνατο όλης της ομάδας εκτός της Lara και της συναδέλφου της, Amanda Evert. Η Amanda καταφέρνει να παγιδεύσει το πνεύμα σε ένα πετράδι αλλά, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κατολίσθησης, θεωρείται νεκρή. Μπαίνοντας ξανά στον χώρο, η Lara βρίσκει τα απομεινάρια της τελευταίας βασίλισσας του Τιουανάκου, καθώς και ένα ξίφος αντίγραφο, παρόμοιο με αυτό που περιέγραφε ο Rutland. Υποθέτει ότι το περίεργο αυτό όπλο είναι στην πραγματικότητα το Εξκάλιμπερ – κομμάτι των μύθων του Βασιλιά Αρθούρου – και ότι η Amanda, που τελικά δεν έχει πεθάνει, δουλεύει με τον Rutland για να βρει και να ανακατασκευάσει τα κομμάτια του σπαθιού.

Έχοντας καταλήξει ότι το γνήσιο σπαθί έχει κλαπεί από τον αρχηγό της Γιάκουζα Shogo Takamoto, η Lara κανονίζει να τον συναντήσει σε μια εκδήλωση του Takamoto στο Τόκιο. Μετά από μια σύντομη συζήτηση με τον παλιό της φίλο Toru Nishimura, η Lara βρίσκει ότι η εκδήλωση έχει σταματήσει, και τον Takamoto να της απευθύνεται με εχθρικό τρόπο, πλαισιωμένος από τους άντρες του. Τους διατάζει να τη σκοτώσουν και πηγαίνει στο ρετιρέ του, όπου προσπαθεί να την εξοντώσει με τη δύναμη του κομματιού του σπαθιού. Η Lara τον σκοτώνει και έπειτα κατευθύνεται σε ένα ναό της Γκάνα. Εκεί, οι στρατιώτες του Rutland αναζητούν το Ghalali Key, μια συσκευή που απαιτείται για τον ανασχηματισμό του Εξκάλιμπερ. Ο Rutland στριμώχνει τη Lara στην καρδιά του ναού, όμως η Lara τον αναισθητοποιεί και παίρνει το κομμάτι του. Εν τω μεταξύ, η Amanda κάνει επιδρομή στο Croft Manor, ψάχνοντας πληροφορίες για το που μπορεί να βρίσκεται το επόμενο κομμάτι. Μαθαίνει ότι είναι κάπου στο Καζακστάν και πηγαίνει εκεί, με τη Lara να την ακολουθεί.

Η Lara πηγαίνει σε ένα εργαστήριο σοβιετικής εποχής, όπου μαθαίνει ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν και απέτυχαν να μετατρέψουν το κομμάτι σε όπλο. Η Amanda αποκαλύπτεται και εξηγεί ότι επέζησε τιθασεύοντας τη δύναμη του πνεύματος που παγίδευσε στο Περού, και το επικαλείται για να σκοτώσει τη Lara. Χρησιμοποιώντας τον πειραματικό εξοπλισμό του εργαστηρίου, η Lara το οδηγεί στο να αυτοκαταστραφεί και ξεφεύγει με το κομμάτι, και με μία ασπίδα που ανήκει στον Σερ Λάνσελοτ.

Ακολουθώντας ένα χάρτη στο πίσω μέρος της ασπίδας, η έρευνα της Lara της οδηγεί στην Κορνουάλη. Ανακαλύπτει τον πραγματικό τάφο του Βασιλιά Αρθούρου, υπό την κάλυψη ενός παλιού μουσείου. Το τελικό κομμάτι του σπαθιού βρίσκεται τοποθετημένο κάτω από το σώμα του, και η Lara το παίρνει. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής, εξοντώνει ένα θαλάσσιο ερπετό που φυλά τον τάφο και τους μισθοφόρους της Amanda. Επιστρέφει στην έπαυλή της, όπου αναρωτιέται πως θα επανενώσει το Εξκάλιμπερ. Συνειδητοποιεί ότι το Ghalali Key είναι, στην πραγματικότητα, το μενταγιόν που ανήκε στη μητέρα της, το οποίο φορούσε την ημέρα που συνέβη το αεροπορικό δυστύχημα. Η Lara ψάχνει τα συντρίμμια του αεροπλάνου και βρίσκει το Key. Τότε, συνεχίζει προς το ναό όπου η μητέρα της εξαφανίστηκε, και χρησιμοποιεί το Ghalali Key για να ενώσει το Εξκάλιμπερ. Επιχειρεί να ενεργοποιήσει το βάθρο, αλλά αυτό καταρρέει.

Καταλαβαίνοντας ότι έχει απομείνει μόνο το βάθρο της Βολιβίας, η Lara πηγαίνει εκεί, όπου βρίσκει την Amanda και τον Rutland. Όντας πλέον η κάτοχος του σπαθιού, σκοτώνει εύκολα τον δεύτερο, και ότι έχει απομείνει από τους μισθοφόρους του. Η Amanda, εξαγριωμένη, παίρνει άμεσο έλεγχο του πνεύματος της φωτιάς και επιτίθεται στη Lara. Στην τελική μάχη, η Lara διαχωρίζει την Amanda από την οντότητα και καταστρέφει τη δεύτερη. Τότε, ενεργοποιεί το βάθρο και έρχεται αντιμέτωπη με ένα όραμα της μητέρας της στο Νεπάλ. Συνειδητοποιώντας ότι βλέπει απευθείας στο παρελθόν, η Lara προσπαθεί να την προειδοποιήσει να μην τραβήξει το σπαθί, αλλά η Amanda της λέει να το τραβήξει, πράγμα που οδηγεί στην έκρηξη που σκοτώνει την Amelia.

Η Lara, βλέποντας ότι η Amanda ευθύνεται για το θάνατο της μητέρας της, απειλεί να τη σκοτώσει. Η Amanda εξηγεί ότι η Amelia Croft δεν είναι νεκρή, και έχει μεταφερθεί στο Άβαλον, όπου κείται και ο Βασιλιάς Αρθούρος. Η Lara ανταπαντά ρίχνοντάς την αναίσθητη, και ξεκινώντας να βρει τη μητέρα της, πράγμα που σηματοδοτεί τα γεγονότα του Tomb Raider: Underworld.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μουσική του Legend δημιουργήθηκε από τον συνθέτη της Crystal Dynamics, Troels B. Folmann, κατά τη διάρκεια εννέα μηνών. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερες από τρεις ώρες υλικού, που μετατράπηκαν σε τεσσεράμισι ώρες μουσικής εντός παιχνιδιού, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται "micro-scoring", δηλαδή της ιδέας του τεμαχισμού της μουσικής σε πολύ μικρά κομμάτια, και η αναπαραγωγή τους σε ένα τρόπο ο οποίος ενισχύει την εμπειρία του παιχνιδιού. Το υλικό παράχθηκε με τη χρήση λογισμικού και προσωπικά soundbanks του Folmann.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) redump.org.
  2. Yin-Poole, Wesley (20 Δεκεμβρίου 2010). «PS3 Tomb Raider Trilogy HD confirmed». Eurogamer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017. 
  3. «Wayback Machine» (PDF). 24 Μαΐου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «CDM Interview: Tomb Raider: Legend Composer Troels Brun Folmann on Adaptive "Micro-Scoring" - CDM Create Digital Music» (στα αγγλικά). CDM Create Digital Music. 2006-10-11. http://createdigitalmusic.com/2006/10/cdm-interview-tomb-raider-legend-composer-troels-brun-folmann-on-adaptive-micro-scoring/. Ανακτήθηκε στις 2017-08-24. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]