Sherlock Holmes (ταινία, 2009)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Sherlock Holmes (ταινία 2009))
Sherlock Holmes
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΓκάι Ρίτσι
ΠαραγωγήΤζόελ Σίλβερ
Λάιονελ Γουίγκραμ
Σούζαν Ντάουνι
Νταν Λιν
ΣενάριοΜάικλ Ρόμπερτ Τζόνσον
Άντονι Πέκχαμ
Σάιμον Κίνμπεργκ
ΙστορίαΛάιονελ Γουίγκραμ
Μάικλ Ρόμπερτ Τζόνσον
Βασισμένο σεΣέρλοκ Χολμς και
Δρ. Τζον Γουάτσον:
χαρακτήρες του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ
ΠρωταγωνιστέςΡόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ
Τζουντ Λο
Ρέιτσελ ΜακΆνταμς
Μαρκ Στρονγκ
ΜουσικήΧανς Ζίμμερ
ΦωτογραφίαΦιλίπ Ρουσελό
ΜοντάζΤζέιμς Χέρμπερτ
Εταιρεία παραγωγήςSilver Pictures
Wigram Productions
Village Roadshow Pictures
ΔιανομήWarner Bros. Pictures
Πρώτη προβολή14 Δεκεμβρίου 2009 (Λονδίνο)
Κυκλοφορία25 Δεκεμβρίου 2009 (ΗΠΑ)
26 Δεκεμβρίου 2009 (ΗΒ)
Διάρκεια129 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$90 εκατομμύρια[1]
Ακαθάριστα έσοδα$524 εκατομμύρια[2]
ΈπεταιSherlock Holmes 2:
Το παιχνίδι των σκιών

Ο Sherlock Holmes είναι ταινία εποχής, μυστηρίου και δράσης παραγωγής 2009, η οποία βασίζεται στον ομώνυμο χαρακτήρα που δημιούργησε ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ. Η σκηνοθεσία της ταινίας έγινε από τον Γκάι Ρίτσι και η παραγωγή από τους Τζόελ Σίλβερ, Λάιονελ Γουίγκραμ, Σούζαν Ντάουνι και Νταν Λιν. Το σενάριο, το οποίο έγραψαν οι Μάικλ Ρόμπερτ Τζόνσον, Άντονι Πέκχαμ και Σάιμον Κίνμπεργκ, βασίστηκε στην ιστορία των Γουίγκραμ και Τζόνσον. Οι Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Τζουντ Λο υποδύονται τους Σέρλοκ Χολμς και Δρ. Τζον Γουάτσον αντίστοιχα. Η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς πρωταγωνιστεί ως η πρώην αντίπαλός τους, Αϊρίν Άντλερ, ενώ ο Μαρκ Στρονγκ ενσαρκώνει τον κακό Λόρδο Χένρι Μπλάκγουντ. Η ταινία διαδραματίζεται το 1890, όπου ο Χολμς και ο Γουάτσον προσλαμβάνονται από μια μυστική οργάνωση με σκοπό να εξουδετερώσουν την πλοκή ενός μυστικιστή να επεκτείνει τη Βρετανική Αυτοκρατορία με φαινομενικά υπερφυσικά μέσα. Η ταινία κυκλοφόρησε στη Νότια Αμερική στις 25 Δεκεμβρίου 2009, ενώ σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ειρηνικό και Ατλαντικό στις 26 Δεκεμβρίου 2009. Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε στις 14 Ιανουαρίου 2010.[3]

Ο Sherlock Holmes ήταν εμπορική επιτυχία κερδίζοντας $524 εκατομμύρια στο box office, ενώ έλαβε κυρίως θετικές κριτικές με επαίνους για την ιστορία του, τις σκηνές δράσης, τον σχεδιασμό κοστουμιών, τη μουσική επένδυση του Χανς Ζίμμερ και την ερμηνεία του Ντάουνι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία του έφερε τη Χρυσή Σφαίρα Α' Αντρικού Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για δύο Βραβεία Όσκαρ στις κατηγορίες «Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης» και «Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής».

Μια συνέχεια με τον τίτλο Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών κυκλοφόρησε στις 16 Δεκεμβρίου 2011, ενώ ετοιμάζεται και μια τρίτη συνέχεια σε σκηνοθεσία του Ντέξτερ Φλέτσερ και σενάριο του Κρις Μπρανκάτο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1890 στο Λονδίνο, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς και ο συνεργάτης του, Δρ. Τζον Γουάτσον, αποτρέπουν μία τελετουργική δολοφονία μιας γυναίκας από τον Λόρδο Χένρι Μπλάκγουντ, ο οποίος έχει ήδη σκοτώσει άλλες πέντε γυναίκες με τον ίδιο τρόπο. Ο επιθεωρητής Λεστράντ και η αστυνομία συλλαμβάνουν τον Μπλάκγουντ. Τρεις μήνες αργότερα, ο Γουάτσον αρραβωνιάζεται τη Μαίρη Μόρσταν και, αν και απολαμβάνει τις περιπέτειές του με τον Χολμς, ανυπομονεί με το ότι δε θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις εκκεντρικότητές του όταν θα φύγει από το διαμέρισμα 221Β στην οδό Μπέικερ. Στο μεταξύ, ο Μπλάκγουντ έχει καταδικαστεί σε θάνατο και ζητάει να δει τον Χολμς, τον οποίο προειδοποιεί για τρεις θανάτους που δεν μπορεί να αποτρέψει και θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στον κόσμο. Μετέπειτα, ο Μπλάκγουντ οδηγείται στην αγχόνη.

Ο Χολμς δέχεται μια επίσκεψη από την Αϊρίν Άντλερ, μια πρώην αντίπαλό του, η οποία του ζητάει να βρει έναν αγνοούμενο με το όνομα Λουκ Ρίορνταν. Μετά την αναχώρησή της, ο Χολμς την ακολουθεί και τη βλέπει να συναντιέται με τον μυστικό εργοδότη της. Στο μεταξύ, οι εμφανίσεις του Μπλάκγουντ και η ανακάλυψη του κατεστραμμένου τάφου του οδηγούν στο να πιστεύει ο κόσμος πως έχει αναστηθεί. Μέσα στο φέρετρό του βρίσκεται το νεκρό σώμα του Ρίορνταν, με τον Χολμς και τον Γουάτσον να ακολουθούν μια σειρά στοιχείων από το σώμα και να βρίσκουν το σπίτι του. Εκεί ανακαλύπτουν πως ο Ρίορνταν έκανε πειράματα προσπαθώντας να ενώσει την επιστήμη με τη μαγεία. Αφού επιβιώνουν από μια αναμέτρηση με τους άντρες του Μπλάκγουντ, ο Χολμς οδηγείται στον Ναό των Τεσσάρων Ταγμάτων, μια μυστική αδελφότητα μαγείας με σημαντική πολιτική επιρροή. Οι αρχηγοί της αδελφότητας - ο Δικαστής Σερ Λορντ Τόμας Ρόθερνμαν, ο Αμερικανός Πρεσβευτής Στάντις και ο Υπουργός Εσωτερικών Λόρδος Κάουαρντ - ζητάνε από τον Χολμς να σταματήσει τον Μπλάκγουντ, ο οποίος είναι πρώην μέλος της αδελφότητας και ο μυστικός νόθος γιος του Σερ Τόμας.

Εκείνο το βράδυ, ο Σερ Τόμας πνίγεται στη μπανιέρα του και, το επόμενο βράδυ, ο Λόρδος Κάουαρντ καλεί μια συνάντηση του Τάγματος ανακοινώνοντας πως ο Μπλάκγουντ θα είναι πλέον ο επικεφαλής στη θέση του Σερ Τόμας. Ο Μπλακγουντ εμφανίζεται στην ομάδα και ο Στάντις επιχειρεί να τον πυροβολήσει αλλά, όταν πατάει τη σκανδάλη, τυλίγεται ο ίδιος στις φλόγες και πέφτει από το παράθυρο προς τον θάνατό του. Ο Λόρδος Κάουαρντ εκδίδει ένταλμα σύλληψης για τον Χολμς, αναγκάζοντάς τον να κρυφτεί. Ο Χολμς μελετά τα τελετουργικά του Τάγματος και αναγνωρίζει τα σύμβολά τους στις δολοφονίες του Μπλάκγουντ, οι οποίες έγιναν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και καταλήγει στο ότι ο στόχος της τελευταίας δολοφονίας είναι τα μέλη του Κοινοβουλίου. Με τη βοήθεια του Λεστράντ, σκηνοθετεί τη σύλληψή του και οδηγείται στον Λόρδο Κάουαρντ. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από τα ρούχα του Κάουαρντ, καταλαβαίνει πως ο Μπλάκγουντ πραγματοποίησε μια τελετή στους υπονόμους κάτω από τα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ.

Ο Χολμς δραπετεύει και, μαζί με τον Γουάτσον και την Άντλερ, βρίσκουν τους άντρες του Μπλάκγουντ στους υπονόμους να φρουρούν μια συσκευή, η οποία βασίζεται στα πειράματα του Ρίορνταν και πρόκειται να απελευθερώσει αέριο κυανίου στον χώρο του Κοινοβουλίου σκοτώνοντας όλους όσους βρίσκονται εκεί, πλην των υποστηρικτών του Μπλάκγουντ, στους οποίους ο Μπλάγκουντ έδωσε κρυφά το αντίδοτο. Ο Μπλάκγουντ εμφανίζεται στο Κοινοβούλιο και ανακοινώνει στα μέλη του τον επικείμενο θάνατό τους επιχειρώντας να θέσει σε λειτουργία τη συσκευή με τη χρήση ενός τηλεχειριστηρίου, αλλά η Άντλερ έχει ήδη καταφέρει να την απενεργοποιήσει. Ο Μπλάκγουντ φεύγει τρέχοντας, βλέπει την Άντλερ και τον Χολμς στους υπονόμους και τους καταδιώκει μέχρι στην κορυφή της υπό κατασκευής Γέφυρας του Πύργου. Ο Μπλάκγουντ αντιμετωπίζει τον Χολμς καθώς ο δεύτερος αναλύει το πώς τα υπερφυσικά κατορθώματα του Μπλάκγουντ δεν ήταν παρά μόνο συνδυασμός επιστήμης με κόλπα απάτης. Ο Μπλάκγουντ πέφτει από τη γέφυρα και σκοτώνεται, ενώ η Άντλερ εξηγεί στον Χολμς πως ο εργοδότης της ονομάζεται Καθηγητής Μοριάρτι. Τον προειδοποιεί πως δεν πρέπει να τον υποτιμά καθώς είναι «εξίσου έξυπνος» όπως εκείνος, αλλά «απείρως πιο πονηρός».

Καθώς ο Γουάτσον μετακομίζει από το διαμέρισμα 221Β, η αστυνομία αναφέρει σε εκείνον και στον Χολμς πως βρέθηκε νεκρός ένας αστυνομικός κοντά στη συσκευή του Μπλάκγουντ. Ο Καθηγητής Μοριάρτι χρησιμοποίησε τις αντιπαραθέσεις ως αντιπερισπασμό για να πάρει ένα εξάρτημα κλειδί της συσκευής, το οποίο έχει να κάνει με τα πρώτα βήματα ανάπτυξης των ραδιοφωνικών κυμάτων. Ο Χολμς ανυπομονεί για τη νέα αυτή υπόθεση και τον νέο αντίπαλο.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ρέισελ ΜακΆνταμς και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κατά τη διάρκεια προώθησης της ταινίας στη Διεθνή ComicCon του Σαν Ντιέγκο το 2009.
  • Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ως Σέρλοκ Χολμς: ένας μποέμ επιστήμονας και εκκεντρικός ντετέκτιβ, ο οποίος καταλήγει καταζητούμενος και φυγάς κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να ξεσκεπάσει τον Λόρδο Μπλάκγουντ, ενώ ακολουθείται συνεχώς από την παρουσία του Καθηγητή Μοριάρτι. Ο Ντάουνι επισκεπτόταν τα γραφεία του Τζόελ Σίλβερ μαζί με τη σύζυγό του, παραγωγό Σούζαν Ντάουνι, όταν έμαθε για το πρότζεκτ.[4] Αρχικά, ο Ρίτσι θεώρησε πως ο Ντάουνι ήταν αρκετά μεγάλος για τον ρόλο επειδή ήθελε να δείξει μέσω της ταινίας έναν νεαρότερο Χολμς σε μια πορεία εκμάθησης, όπως έκανε η ταινία Batman Begins.[5] Τελικά, ο Ρίτσι αποφάσισε να τον προσλάβει για τον ρόλο και ο Ντάουνι είπε στο BBC: «Πιστεύω πως εγώ και ο Γκάι ταιριάζουμε καλά στο να δουλεύουμε μαζί. Όσο περισσότερο μελετάω τα βιβλία, τόσο πιο φανταστικό γίνεται όλο αυτό. Ο Χολμς είναι τόσο περίεργος χαρακτήρας».[6] Ο Ντάουνι αποκάλυψε επίσης τι είπε η γυναίκα του: «[Η Σούζαν είπε] πως όταν διαβάζεις την περιγραφή αυτού του τύπου - ιδιόμορφος και κάπως τρελός - θα μπορούσε να είναι μια περιγραφή για μένα».[7] Ο Ντάουνι σκόπευε να επικεντρωθεί περισσότερο στην πατριωτική πλευρά του Χολμς και στον μποεμισμό του, και ένιωσε πως η δουλειά του στην ταινία Τσάρλι τον προετοίμασε για την αγγλική βρετανική προφορά.[8] Ο Ρίτσι πιστεύει πως η προφορά του είναι «άψογη».[9] Τόσο ο Ντάουνι όσο και ο Ρίτσι, είναι θαυμαστές των πολεμικών τεχνών και εμπνεύστηκαν από την αναφορά του Baritsu στην ιστορία του 1901, Η περιπέτεια του άδειου σπιτιού.[10] Ο Ντάουνι έχασε βάρος για τον ρόλο, αφού κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που είχε με τον Κρις Μάρτιν, ο Μάρτιν πρότεινε πως ο Χολμς δείχνει «λιπόσαρκος» και «κοκαλιάρης».[11][12]
  • Τζουντ Λο ως Δρ. Τζον Γουάτσον: ο συνεργάτης και στενός φίλος του Χολμς, ο οποίος είναι επίσης χειρουργός και βετεράνος του δεύτερου Αφγανικού Πολέμου. Ο Γουάτσον του Λο μοιάζει πολύ περισσότερο με τον αυθεντικό χαρακτήρα των βιβλίων, ο οποίος ήταν περισσότερο συνεργάτης παρά ένας ανίκανος ανόητος όπως τον ενσάρκωσε και τον έκανε δημοφιλή ο ηθοποιός Νιγκέλ Μπρους κατά τη διάρκεια της σειράς ταινιών τη δεκαετία του 1940.[13] Ο Λο είχε εμφανιστεί προηγουμένως στην τηλεοπτική σειρά Σέρλοκ Χολμς, σε ένα επεισόδιο βασισμένο στην ιστορία The Adventure of Shoscombe Old Place. Ως θαυμαστής του Χολμς, ο Λο αναγνώρισε πως υπήρχε υλικό που δεν είχε εξερευνηθεί σε άλλες προσαρμογές και του κίνησε το ενδιαφέρον η πρόσληψη του Ντάουνι για τον ρόλο. Ο Λο προσλήφθηκε έπειτα από μια θετική συνάντηση που είχε με τον Ντάουνι, όπου συμφώνησαν πως η ταινία θα εξερευνούσε τη φιλία των Χολμς και Γουάτσον. Ο Ντάουνι θεώρησε πως η έμφαση στις ιδιότητες του Γουάτσον ως πρώην στρατιώτη, γιατρού, γυναικά και τζογαδόρου θα έκανε τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα για τον Χολμς.[14] Ο Λο έφτιαξε ένα σημειωματάριο φράσεων από τις ιστορίες, ώστε να μπορεί να αυτοσχεδιάσει κατά τη διάρκεια των διαλόγων του.[15] Για τον ρόλο του Γουάτσον, ο Ρίτσι είχε οραματιστεί αρχικά τον Ράσελ Κρόου.[16]
  • Μαρκ Στρονγκ ως Λόρδος Χένρι Μπλάκγουντ: ένας αριστοκρατικός κατά συρροήν δολοφόνος ο οποίος ασχολείται με τον μυστικισμό ώστε να κάνει τους άλλους να ακολουθούν τις διαταγές του. Έχοντας επιστρέψει μετά την εκτέλεσή του, ο Μπλάκγουντ αποκαλύπτει τα σχέδιά του να είναι αυτός ο οποίος θα ελέγχει τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Δόθηκαν στον χαρακτήρα του αρκετά υπερφυσικά στοιχεία και η παρουσία του συνοδεύεται συνήθως από ένα απειλητικό κοράκι. Αυτή η ταινία ήταν η τρίτη συνεργασία του Στρονγκ με τον σκηνοθέτη Ρίτσι και είπε πως εκτιμά την έλλειψη του «εγώ» σε αυτόν και πόσο εύκολο είναι το να δουλεύεις μαζί του.[17]
  • Ρέιτσελ ΜακΆνταμς ως Αϊρίν Άντλερ: μοιραία γυναίκα από το Νιου Τζέρσεϊ η οποία ξεγέλασε τον Χολμς δύο φορές, όπως χρονολογείται στην ιστορία του Ντόυλ, Σκάνδαλο στη Βοημία.[13] Στην ταινία, η Άντλερ δεν είναι πια παντρεμένη με τον Γκόντφρεϊ Νόρτον και χρειάζεται τη βοήθεια του Χολμς για μια υπόθεση.[14] Ο Ντάουνι έπεισε τον Ρίτσι να πάρει την ΜακΆνταμς για τον ρόλο, υποστηρίζοντας πως δε θα έδειχνε τόσο μικρή ώστε να αποτελεί το ερωτικό του ενδιαφέρον.[18] Από αυτήν την άποψη, η ταινία απομακρύνεται αρκετά από την αυθεντική ιστορία του Ντόυλ, όπου ο Χολμς δεν συνάντησε ποτέ ξανά την Άντλερ έπειτα από εκείνη τη φορά όπου τον ξεγέλασε (και τον εντυπωσίασε). Αντιστρόφως, η ταινία υπονοεί πως οι δυο τους έχουν συναντηθεί αρκετές φορές μετά το γεγονός και είχαν μία διακοπτόμενη, καυτή ερωτική σχέση.
  • Κέλι Ράιλι ως Μαίρη Μόρσταν: μια παιδαγωγός την οποία ο Γουάτσον εύχεται να παντρευτεί, κάτι το οποίο προκαλεί διαμάχες μεταξύ εκείνου και του Χολμς.[7]
  • Έντι Μάρσαν ως Επιθεωρητής Λεστράντ: ένας ερευνητής της Σκότλαντ Γιαρντ ο οποίος προσλαμβάνει τον Χολμς να ερευνήσει τις υποθέσεις των δολοφονιών. Σε αντίθεση με αρκετές από τις προηγούμενες προσαρμογές, ο Λεστράντ δεν ενσαρκώνεται ως ένας συγχυσμένος και ανίκανος ερευνητής, αλλά παρουσιάζεται ως ένας επαρκής αστυνομικός.[19]
  • Χανς Μάθισον ως Λόρδος Κάουαρντ: ο Υπουργός Εσωτερικών και το δεξί χέρι του Μπλάκγουντ. Τον βοήθησε σε όλες τις δολοφονίες και ήταν ένας από τους λίγους συμμάχους του ο οποίος γνώριζε τη χρήση της τεχνολογίας και τα τεχνάσματα του Μπλάκγουντ, τα οποία του προσέδιδαν ψευδώς μαγικές δυνάμεις.
  • Τζέραλντιν Τζέιμς ως κυρία Χάντσον: η σπιτονοικοκυρά του Σέρλοκ Χολμς. Αυτή είναι η δεύτερη ταινία της Τζέιμς με θέμα τον Χολμς. Ενσάρκωσε επίσης τη σύζυγο του Δρ. Μόρτιμερ στην τηλεοπτική προσαρμογή του 2002, Το λαγωνικό των Μπάσκερβιλ.
  • Τζέιμς Φοξ ως Σερ Τόμας Ρόθερνμαν: ο πατέρας του Λόρδου Μπλάκγουν και ο επικεφαλής της ομάδας Τέσσερα Τάγματα.
  • Ρόμπερτ Μαγιέ ως Ντρέντζερ: ένας ψηλός (2,14m) και μεγαλόσωμος άντρας, ο οποίος μιλάει Γαλλικά και ανήκει στα πρωτοπαλίκαρα του Μπλάκγουντ.[20]
  • Γουίλιαμ Χόουπ ως ο Αμερικανός Πρεσβευτής Στάντις
  • Γουίλιαμ Χιούστον ως Επίτροπος Κλαρκ

Ο σκηνοθέτης Γκάι Ρίτσι αρνήθηκε να αποκαλύψει τον ηθοποιό που χάρισε τη φωνή του στον Καθηγητή Μοριάρτι.[21] Ο ηθοποιός Τζάρεντ Χάρις, ο οποίος ενσάρκωσε τον Μοριάρτι στην ταινία Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών, συνέχεια της πρώτης, ηχογράφησε εκ των υστέρων τις ατάκες του «άγνωστου» ηθοποιού, αντικαθιστώντας τη φωνή του δεύτερου για την κυκλοφορία της ταινίας σε home media και τις τηλεοπτικές προβολές της.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετή από τη δράση στην οποία αναφέρεται ο Κόναν Ντόυλ στα βιβλία του, στην ταινία μας είναι εμφανής. Πολύ συχνά, ο Σέρλοκ Χολμς θα έλεγε πράγματα όπως 'Αν δεν ήμουν τόσο έμπειρος στη χρήση του ραβδιού κατά τη διάρκεια της μάχης, θα είχα πεθάνει' ή θα αναφερόταν σε μια μάχη που έγινε εκτός οθόνης. Εμείς βάζουμε αυτές τις μάχες στην οθόνη.

—Παραγωγός/συν-σεναριογράφος Λάιονελ Γουίγκραμ[22]

Ο παραγωγός Λάιονελ Γουίγκραμ παρατήρησε πως για περίπου δέκα χρόνια σκεφτόταν νέους τρόπους για να απεικονίσει τον Σέρλοκ Χολμς. «Συνειδητοποίησα πως οι εικόνες που δημιουργούσα στο κεφάλι μου [όταν διάβαζα τις ιστορίες] ήταν διαφορετικές από τις εικόνες που έβλεπα σε προηγούμενες ταινίες». Φανταζόταν «έναν πολύ πιο σύγχρονο, πιο μποέμ χαρακτήρα, ο οποίος ντύνεται περισσότερο σαν ένας καλλιτέχνης ή ένας ποιητής», και συγκεκριμένα τον Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ. Αφού έφυγε από τη Warner Bros. το 2006 και τη θέση που είχε ως εκτελεστικός παραγωγός εκεί,[5] ο Γουίγκραμ επεδίωξε ένα μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής της ιστορίας, έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερο κοινό, και ανέμειξε διάφορες ιστορίες του Χολμς για να επεκτείνει περισσότερο την ιστορία.[7] Κάποιες προτάσεις στην ταινία προήλθαν από ατυχή περιστατικά που βρέθηκαν στο βιβλίο του 1979 Enter the Lion: A Posthumous Memoir of Mycroft Holmes. Ο χαρακτήρας του Λόρδου Μπλάκγουντ δημιουργήθηκε ως ένας χαιρετισμός προς τα Βικτωριανά συμφέροντα στον πνευματισμό και τη μεταγενέστερη επιρροή του Άλιστερ Κρόουλι.[22] Ο παραγωγός θεώρησε πως ήταν «σχεδόν έξυπνο» να αντιταχθεί στον Χολμς· ο Χολμς έχει μια σχεδόν υπερφυσική ικανότητα να λύνει εγκλήματα κι εκείνος ήταν ένας υποθετικά υπερφυσικός κακός. Η πλοκή, εξάλλου, φέρνει ως επί το πλείστον στην ιστορία του βιβλίου Το λαγωνικό των Μπάσκερβιλ, όπου μια σειρά από φαινομενικά υπερφυσικά γεγονότα τελικά εξηγούνται μέσω διαισθητικής λογικής και επιστημονικής κατανόησης. Αντί ενός δοκιμαστικού σεναρίου, ο Γουίγκραμ έγραψε και παρουσίασε (ο Τζον Γουάτκις το ζωγράφισε) ένα κόμικ 25 σελίδων για τον Χολμς.[22] Ο Καθηγητής Μοριάρτι συμπεριλαμβανόταν σε αυτό, ώστε να στηθεί η ιστορία για τις συνέχειες.[23]

Τον Μάρτιο του 2007, η Warner Bros. επέλεξε να συμμετέχει στην παραγωγή της ταινίας, αφού είδε ομοιότητες στη γενική ιδέα της ταινίας με την ταινία Batman Begins. Οι κληρονόμοι του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ συμμετείχαν στην επίλυση κάποιων νομικών θεμάτων, ωστόσο οι ιστορίες θεωρούνται κοινό κτήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.[εκκρεμεί παραπομπή] Ο Νιλ Μάρσαλ θα σκηνοθετούσε την ταινία,[24] αλλά ο Γκάι Ρίτσι υπέγραψε για να σκηνοθετήσει τον Ιούνιο του 2008.[25] Όταν ήταν παιδί, ο Ρίτσι και τα άλλα παιδιά στο οικοτροφείο άκουγαν τις ιστορίες του Χολμς μέσω των ηχείων του κοιτώνα τους. «Ο Χολμς συνήθιζε να μου μιλάει για να κοιμηθώ κάθε βράδυ όταν ήμουν εφτά χρονών» είπε.[26] Έτσι, η εικόνα που είχε για τον χαρακτήρα διέφερε από αυτήν των ταινιών. Ήθελε να κάνει την ταινία του πιο «αυθεντική» προς τις ιστορίες του Ντόυλ,[8] εξηγώντας: «Υπάρχουν κάπως αρκετές έντονες σκηνές δράσεις στις ιστορίες [και] κάποιες φορές αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις ταινίες».[27] «Η ευφυΐα του Χολμς φιλτράρεται μέσα στη δράση» και η ταινία θα δείξει πως η «διάνοιά του ήταν εξίσου ευχή και κατάρα».[9] Ο Ρίτσι επεδίωξε να κάνει τον Sherlock Holmes μία «πολύ σύγχρονη ταινία όσον αφορά τον τόνο και την υφή», επειδή είχε περάσει «ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που μια κινηματογραφική προσαρμογή αγκαλιάστηκε από τον κόσμο».[27]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γεωμετρική σκάλα του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου χρησιμοποιήθηκε για ένα μέρος της εισαγωγικής σκηνής της ταινίας.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2008[28] στο Freemasons' Hall και τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.[23][29]

Γυρίσματα διεξήχθησαν επίσης στη Βόρεια Συνοικία του Μάντσεστερ. Το Δημαρχείο του Μάντσεστερ χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για αρκετές σκηνές με μερικές μικρές CGI τροποποιήσεις. Η εσωτερική αυλή χρησιμοποιήθηκε για μια σκηνή μάχης, η Μεγάλη Αίθουσα παρουσιάστηκε ως η Βουλή των Λόρδων, ενώ αρκετές άλλες περιοχές χρησίμευσαν ως σκηνικά.[30]

Η εισαγωγική σκηνή χρειάστηκε τρεις μέρες για να γυριστεί στην εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου του Μεγάλου στο Λονδίνο[22] και μια σκηνή με ατμόπλοιο γυρίστηκε στον ποταμό Τάμεση στο Γουόπινγκ στις 7 Νοεμβρίου.[31] Τα γυρίσματα συνεχίστηκαν στην αποβάθρα Στάνλεϊ και στην αποβάθρα Κλάρενς στο Λίβερπουλ,[32] καθώς και στο ιστορικό ναυπηγείο στην πόλη Τσάταμ.[33] Οι σκηνές στους δρόμους γυρίστηκαν σε λιθόστρωτα σοκάκια στις πόλεις Τσάταμ και Μάντσεστερ. Το νεκροταφείο Μπρόμπτον στο Λονδίνο χρησιμοποιήθηκε για μια σκηνή κλειδί, ενώ το εσωτερικό του παλατιού του 19ου αιώνα της Λέσχης Reform χρησιμοποιήθηκε ως το ξενοδοχείο Café Royal. Σκηνές από το εσωτερικό του σπιτιού στην οδό 221B Μπέικερ γυρίστηκαν στα στούντιο Leavesden.[34]

Στα τέλη Νοεμβρίου 2008, ο ηθοποιός Ρόμπερτ Μαγιέ, ο οποίος υποδύεται τον Ντρέντζερ, γύριζε μια σκηνή μάχης στην αποβάθρα Τσάταμ στην πόλη Κεντ και καταλάθος έριξε γροθιά στον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στο πρόσωπο, ρίχνοντάς τον κάτω και τραυματίζοντάς τον, αλλά χωρίς να χάσει τις αισθήσεις του όπως αρχικά είχε γραφτεί.[20] Στις 28 Νοεμβρίου, η εφημερίδα The Sun ανέφερε πως ένα βυτιοφόρο έπιασε φωτιά, αναγκάζοντας το γύρισμα να σταματήσει για δύο ώρες.[35] Τον Δεκέμβριο, ο προγραμματισμός των γυρισμάτων στην οδό St John μειώθηκε από 13 μέρες σε 9, επειδή οι ντόπιοι παραπονέθηκαν για το γεγονός πως έπρεπε πάντα να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους αλλού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.[36] Τον Ιανουάριο, τα γυρίσματα μεταφέρθηκαν στο Μπρούκλιν.[37]

Ο Ρίτσι ήθελε τα ρούχα του Χολμς να είναι αντίθετα με τη δημοφιλή εικόνα του χαρακτήρα λέγοντας αστειευόμενος: «υπάρχει μόνο ένα άτομο στην ιστορία ο οποίο φόρεσε ποτέ καπέλο deerstalker». Ο Ντάουνι επέλεξε ο ίδιος το καπέλο του χαρακτήρα, ένα πολυφορεμένο μαλακό καπέλο τύπου fedora. Ο σκηνοθέτης κράτησε την παράδοση που θέλει ο διαμέρισμα του Χολμς και του Γουάτσον ακατάστατο και το διακόσμησε με ιστορικά και επιστημονικά αντικείμενα από τις ηπείρους που είχαν επισκεφτεί.[16]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Επαγγελματική βαθμολόγηση
Επανεξετασμένα αποτελέσματα
Πηγή Βαθμολόγηση
AllMusic[38] 4/5 stars
Empire[39] 4/5 stars
Filmtracks[40] 3/5 stars
Movie Music UK[41] 4/5 stars
Movie Wave[42] 3.5/5 stars
ScoreNotes[43] 7.5/10 stars
SoundtrackNet[44] 3/5 stars

Ο σκηνοθέτης Γκάι Ρίτσι χρησιμοποίησε ως προσωρινή μουσική επένδυση κατά τη διάρκεια του μοντάζ της ταινίας το soundtrack της ταινίας Ο Σκοτεινός Ιππότης, το οποίο συνέθεσε ο Χανς Ζίμμερ. Ο Ζίμμερ ήταν ευχαριστημένος όταν ο Ρίτσι του ζήτησε να επενδύσει μουσικά την ταινία αλλά είχε λάβει την οδηγία να δημιουργήσει κάτι εντελώς διαφορετικό.[εκκρεμεί παραπομπή] Ο Ζίμμερ περιέγραψε τη μουσική του στον Ρίτσι ως τον ήχο του συγκροτήματος The Pogues να εντάσσεται σε μια Ρουμανική ορχήστρα.[45] Για τη μουσική συνοδεία, ο συνθέτης χρησιμοποίησε μπάνζο, κύμβαλο σαντούρι, τρίζωντα βιολιά, ένα «σπασμένο πιάνο μπυραρίας» και άλλα ασυνήθιστα όργανα όπως το Experibass.

Αρχικά, ο Ζίμμερ ξεκούρδισε το δικό του πιάνο αλλά αυτό δεν πέτυχε τον στόχο του, αφού απλά ακουγόταν εκτός τόνου. Έτσι, ζήτησε από τον βοηθό του να εντοπίσει ένα σπασμένο πιάνο για εκείνον. Το πρώτο πιάνο το οποίο εντόπισαν δεν ικανοποιούσε τα κριτήρια του συνθέτη, αφού το πιάνο είχε φροντιστεί κι επιδιορθωθεί. Το δεύτερο πιάνο ωστόσο, ήταν αυτό που χρησιμοποίησαν στην παραγωγή της ταινίας. Ο Ζίμμερ είπε: «Νοικιάσαμε ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης της εταιρίας 20th Century Fox για μια Κυριακή και κάναμε φρικτά πράγματα σε ένα πιάνο».[45][46]

Το soundtrack της ταινίας κυκλοφόρησε στις 12 Ιανουαρίου 2010.[47] Η εκδοχή του τραγουδιού «Rocky Road to Dublin» από το συγκρότημα The Dubliners, το οποίο συνοδεύει τη σκηνή πυγμαχίας, δεν συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack.

Λίστα κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο soundtrack

Όλη η μουσική είναι από τον Χανς Ζίμμερ.

Αρ. Tίτλος Διάρκεια
1. "Discombobulate"   2:25
2. "Is It Poison, Nanny?"   2:53
3. "I Never Woke Up in Handcuffs Before"   1:44
4. "My Mind Rebels at Stagnation"   4:31
5. "Data, Data, Data"   2:15
6. "He's Killed the Dog Again"   3:15
7. "Marital Sabotage"   3:44
8. "Not in Blood, But in Bond"   2:13
9. "Ah, Putrefaction"   1:50
10. "Panic, Shear Bloody Panic"   2:38
11. "Psychological Recovery... 6 Months"   18:18
12. "Catatonic"   6:46
Συν. διάρκεια:
55:07

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 14 Δεκεμβρίου 2009 στο Λονδίνο και, στη συνέχεια, κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 25 Δεκεμβρίου 2009, έπειτα από την αλλαγή της αρχικής ημερομηνίας κυκλοφορίας η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Νοέμβριο.[48] Μία φιλανθρωπική προβολή της ταινίας για τη στήριξη του Music for Life έλαβε χώρα στις 22 Δεκεμβρίου 2009 στο Βέλγιο.[49]

Home media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Sherlock Holmes κυκλοφόρησε σε DVD και Blu-ray/DVD/ψηφιακό αντίγραφο στις 30 Μαρτίου 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες.[50] Από τις πωλήσεις home media, η ταινία είχε συνολικά έσοδα $86,709,122.[51]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής η ταινία είχε έσοδα $62.4 εκατομμύρια μόνο στην Αμερική, φτάνοντας τη δεύτερη θέση του αμερικανικού box office πίσω από την ταινία Avatar, η οποία είχε έσοδα $75.6 εκατομμύρια. Τα έσοδα του Sherlock Holmes στη Βόρεια Αμερική ήταν συνολικά $209 εκατομμύρια, ενώ παγκοσμίως έφτασε τα $524 εκατομμύρια,[2] κάνοντας την τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Γκάι Ρίτσι μέχρι και το 2019, οπότε και ξεπεράστηκε από την ταινία Αλαντίν,[52] και τη δέκατη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις για το 2009.[53] Στα εγχώρια τσαρτς αποτελεί την έκτη ταινία με τα περισσότερα έσοδα που δεν κατάφερε να βρεθεί ποτέ στην πρώτη θέση του box office Σαββατοκύριακου, πίσω από τις ταινίες Τραγούδα!, Γάμος αλά Ελληνικά, Ο Αλβιν και η παρέα του 2, Ο Αλβιν και η παρέα του και Ένα αστέρι γεννιέται.[54] Παγκοσμίως, σε αυτή την κατηγορία, κατέχει την τέταρτη θέση πίσω από τις ταινίες Η Εποχή των Παγετώνων 3: Η Αυγή των Δεινοσαύρων, Casino Royale και Μετά την Επόμενη Μέρα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει στην ταινία ποσοστό αποδοχής 69% βασισμένο σε 249 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας διαβάζουμε: «Το σκηνοθετικό στυλ του Γκάι Ρίτσι μπορεί να μην είναι το πιο κατάλληλο για μια ανανέωση του θρυλικού ντετέκτιβ, αλλά ο Sherlock Holmes επωφελείται από τη στοιχειώδη γοητεία της δυνατής ερμηνείας του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ».[55] Η σελίδα συλλογής κριτικών Metacritic δίνει στην ταινία 57/100 βασισμένο σε 34 κριτικές, με την ένδειξη «μικτές ή μέτριες κριτικές».[56] Στη ψηφοφορία κοινού του CinemaScore, η ταινία έλαβε βαθμολόγηση «B» σε μια κλίμακα από το A+ μέχρι το F.[57]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ της εφημερίδας Chicago Sun-Times έδωσε στην ταινία 3/4 και επεσήμανε τους δυνατούς χαρακτήρες της, τα οπτικά εφέ και τη γεμάτη δράση πλοκή.[58] Τους χαρακτήρες της ταινίας επαίνεσε επίσης ο Τζέικ Τόμλινσον από το περιοδικό Shave Magazine, ο οποίος θεωρεί πως οι Ντάουνι Τζούνιορ και Λο ήταν «τέλειοι μαζί» και πως ο Στρονγκ ήταν «ένας πειστικός και ανατριχιαστικός κακός».[59]

Ο Α.Ο. Σκοτ από την εφημερίδα New York Times σημείωσε πως η σκηνοθετική προσέγγιση του σκηνοθέτη γενικά στις ταινίας ήταν «να φτιάχνει κουλ ταινίας που αφορούσαν κουλ τύπους με κουλ πράγματα» και πως ο Sherlock Holmes ήταν ουσιαστικά «μια σειρά από πόζες και ακροβατικά» τα οποία ήταν «περιοδικά εκτρεπόμενα» στην καλύτερη περίπτωση.[60]

Στον Ντέιβιντ Στράτον από την εφημερίδα The Australian δεν άρεσε η απόδοση των αυθεντικών ιστοριών του Holmes και κατέληξε: «Οι δημιουργοί αυτής της ταινίας ενδιαφέρονται κυρίως για τη δράση. Πιστεύουν πως αυτό είναι το μόνο που μπορεί να φέρει το νεαρότερο κοινό στις αίθουσες σήμερα. Μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά έχουν ακρωτηριάσει μία από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές δημιουργίες στη διαδικασία». Παρόλα αυτά, επαίνεσε τον σχεδιασμό παραγωγής και τη μουσική επένδυση της ταινίας.[61]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Κατηγορία Υποψήφιος(-ιοι) Αποτέλεσμα
Όσκαρ[62] Καλύτερος Σχεδιασμός Παραγωγής Σάρα Γκρίνγουντ και Κέιτι Σπένσερ Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μουσική Χανς Ζίμμερ Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[63][64] Α' Αντρικός Ρόλος σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Νίκη
Βραβεία Critic's Choice[65] Καλύτερη Μουσική Χανς Ζίμμερ Υποψηφιότητα
Βραβεία Empire[66][67] Καλύτερο Θρίλερ Sherlock Holmes Νίκη
Α' Αντρικός Ρόλος Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Υποψηφιότητα
Visual Effects Society[68] Καλύτερα υποστηρικτικά οπτικά εφέ σε ταινία μεγάλου μήκους Τζόναθαν Φόκνερ, Τσας Τζάρετ, Ντέιβιντ Βίκερι, Νταν Μπάροου Νίκη
Καλύτερη σύνθεση εφέ σε ταινία μεγάλου μήκους Κέιτ Γουίντιμπακ, Τζαν Αντάμζικ, Σαμ Όσμπορν, Άλεξ Κάμινγκ Υποψηφιότητα
Βραβεία Saturn[69] Καλύτερη Ταινία Δράσης ή Περιπέτειας Sherlock Holmes Υποψηφιότητα
Καλύτερος Σκηνοθέτης Γκάι Ρίτσι Υποψηφιότητα
Α' Αντρικός Ρόλος Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ Υποψηφιότητα
Β' Αντρικός Ρόλος Τζουντ Λο Υποψηφιότητα
Β' Γυναικείος Ρόλος Ρέιτσελ ΜακΆνταμς Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μουσική Χανς Ζίμμερ Υποψηφιότητα
Καλύτερα Κοστούμια Τζένι Μπίβαν Υποψηφιότητα
Καλύτερος Σχεδιασμός Παραγωγής Σάρα Γκρίνγουντ Υποψηφιότητα

Συνέχειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συνέχεια με τον τίτλο Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών, όπου οι Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Τζουντ Λο επέστρεψαν για να επαναλάβουν τους ρόλους τους ως Σέρλοκ Χολμς και Δρ. Τζον Γουάτσον αντίστοιχα, κυκλοφόρησε στις 16 Δεκεμβρίου 2011.[70] Μια τρίτη συνέχεια είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει μέσα στο 2022, με τους Ντάουνι Τζούνιορ και Λο να επιστρέφουν και πάλι, αυτή τη φορά με τον Ντέξτερ Φλέτσερ να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και τον Κρις Μπρανκάτο το σενάριο.[71] Τον Απρίλιο του 2022, δημοσιεύτηκε πως δύο τηλεοπτικές σειρές οι οποίες θα διαδραματίζονται μέσα στο σύμπαν των ταινιών βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης για τη συνδρομητική υπηρεσία HBO Max.[72] Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια καινούρια σχετική ενημέρωση από τότε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fritz, Ben (28 Δεκεμβρίου 2009). «Big year at box office not over yet». Los Angeles Times. Tribune Company. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. Warner Bros.’ new version of the British detective, portrayed by Robert Downey Jr., had a very good start given its $90-million production budget. 
  2. 2,0 2,1 «Sherlock Holmes (2009)». Box Office Mojo. Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. 
  3. «Sherlock Holmes (2009)». cine.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2019. 
  4. «Robert Downey Jr 'to play Holmes'». BBC News. 2008-07-10. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-09-07. https://web.archive.org/web/20090907033327/http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7499055.stm. Ανακτήθηκε στις 2019-10-04. 
  5. 5,0 5,1 Lyall, Sarah (2009-01-21). «Is That You, Sherlock?». The New York Times (The New York Times Company). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-10-04. https://web.archive.org/web/20191004214605/https://www.nytimes.com/2009/01/25/movies/25lyal.html?_r=1&pagewanted=all. Ανακτήθηκε στις 2019-10-05. 
  6. «Law to star in Ritchie's Sherlock». BBC News. 2008-10-01. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-10-04. https://web.archive.org/web/20081004062938/http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/7646463.stm. Ανακτήθηκε στις 2019-10-04. 
  7. 7,0 7,1 7,2 Mueller, Matt (2008-10-02). «New 'Sherlock Holmes' Details from London!». Premiere (Hachette Filipacchi Media U.S.). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-07-30. https://web.archive.org/web/20090730183708/http://www.premiere.com/Feature/New-Sherlock-Holmes-Details-from-London!. Ανακτήθηκε στις 2009-01-14. 
  8. 8,0 8,1 Mark Brown; Ben Child (2008-10-02). «Ritchie and Downey Jr launch new, 'authentic' Sherlock Holmes». The Guardian (Guardian Media Group). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-02-07. https://web.archive.org/web/20090207042547/http://www.guardian.co.uk/film/2008/oct/02/robertdowneyjr. Ανακτήθηκε στις 2019-10-04. 
  9. 9,0 9,1 Wloszcyna, Susan (2008-08-01). «Sherlock Holmes? Ritchie's on the case». USA Today (Gannett Company). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-09-06. https://web.archive.org/web/20080906170053/https://www.usatoday.com/life/2008-08-21-coming-attractions_N.htm. Ανακτήθηκε στις 2019-10-05. 
  10. Mueller, Matt (2008-08-18). «Robert Downey Jr.'s Bad-Ass Sherlock Holmes». Premiere (Hachette Filipacchi Media U.S.). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-01-30. https://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fnews.bbc.co.uk%2F2%2Fhi%2Fentertainment%2F7646463.stm&date=2010-01-30. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  11. «News Etc.». Empire (Bauer Media Group): σελ. 14. Απρίλιος 2009. 
  12. Bee Wilson (2009-11-26). «The Kitchen Thinker: Sherlock Holmes' diet». The Telegraph (News Corporation). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-11-30. https://web.archive.org/web/20091130233728/https://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/6661702/The-Kitchen-Thinker-Sherlock-Holmess-diet.html. Ανακτήθηκε στις 2019-10-04. 
  13. 13,0 13,1 Ferris, Glen (2008-10-01). «Sherlock Holmes Casting Confirmed». Empire (Bauer Media Group). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-03-24. https://web.archive.org/web/20120324133340/http://www.empireonline.com/news/story.asp?nid=23355. Ανακτήθηκε στις 2008-10-03. 
  14. 14,0 14,1 Larry Carroll; Josh Horowitz (2009-02-12). «Robert Downey Jr., Jude Law Explore 'Bromance' On 'Sherlock Holmes' Set». MTV (Viacom). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-02-13. https://web.archive.org/web/20090213104536/http://www.mtv.com/movies/news/articles/1604911/story.jhtml. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  15. Wloszczyna, Susan (2009-05-05). «Downey/Law are elementary to new 'Sherlock'». USA Today (Gannett Company). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-05-09. https://web.archive.org/web/20090509143154/https://www.usatoday.com/life/movies/news/2009-05-05-sherlock-holmes-main_N.htm. Ανακτήθηκε στις 2019-10-04. 
  16. 16,0 16,1 «Russell Crowe joining Sherlock Holmes». Games Radar. 2008-09-01. https://www.gamesradar.com/russell-crowe-joining-sherlock-holmes/. Ανακτήθηκε στις 2019-10-04. 
  17. Rich, Katey (23 Δεκεμβρίου 2009). «Exclusive Interview: Sherlock Holmes Villain Mark Strong». Cinema Blend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2019. I like him. He's a really nice man. He's an ego-free zone. I've never known anybody to have such a different evaluation in the press as the person they are in real life. It's very odd that he's seen the way he has been, because he's incredibly easy to work with. 
  18. Douglas, Edward (2009-03-31). «ShoWest First Look at Sherlock Holmes». ComingSoon.net (CraveOnline). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-04-03. https://web.archive.org/web/20090403143455/http://www.comingsoon.net/news/showestnews.php?id=54111. Ανακτήθηκε στις 2019-10-04. 
  19. Reynolds, Simon (2008-09-29). «Marsan joins 'Sherlock Holmes' cast». Digital Spy (Hachette Filipacchi Médias). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-10-03. https://web.archive.org/web/20081003234024/http://www.digitalspy.co.uk/movies/a131421/marsan-joins-sherlock-holmes-cast.html. Ανακτήθηκε στις 2019-10-04. 
  20. 20,0 20,1 Gauvin, Yvon (2009-01-05). «N.B. actor knocks down star». Times & Transcript (Brunswick News). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-02-08. https://web.archive.org/web/20090208175307/http://timestranscript.canadaeast.com/news/article/529930. Ανακτήθηκε στις 2019-04-18. 
  21. Rich, Katey (2009-12-28). «Is Brad Pitt In Sherlock Holmes After All?». Cinema Blend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-03-15. https://web.archive.org/web/20100315112022/http://www.cinemablend.com/new/Is-Brad-Pitt-In-Sherlock-Holmes-After-All-16324.html. Ανακτήθηκε στις 2019-10-04. 
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 Douglas, Edward (2009-03-05). «CS on location with Sherlock Holmes». ComingSoon.net (CraveOnline). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-02-19. https://web.archive.org/web/20150219045213/https://www.comingsoon.net/movies/features/53180-cs-on-location-with-sherlock-holmes. Ανακτήθηκε στις 2019-10-05. 
  23. 23,0 23,1 Singer, Leigh (2008-12-03). «Sherlock Villain Kicks Ass». IGN Entertainment (News Corporation). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-11-05. https://web.archive.org/web/20121105094516/https://www.ign.com/articles/2008/12/03/sherlock-villain-kicks-ass. Ανακτήθηκε στις 2019-10-05. 
  24. McClintock, Pamela (2007-03-15). «Warner Bros. gets a clue». Variety (Reed Business Information). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-01-25. https://web.archive.org/web/20160125130339/http://variety.com/2007/film/features/warner-bros-gets-a-clue-2-1117961256/. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  25. Parfitt, Orlando (2008-06-04). «Elementary, my dear Ritchie». IGN Entertainment (News Corporation). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-01-08. https://web.archive.org/web/20080608030642/http://movies.ign.com/articles/879/879046p1.html. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  26. «Guy's Take On London's Gritty Underworld». CBS News (CBS Corporation). 2008-10-08. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-01-30. https://www.webcitation.org/5nBBll1j2?url=http://www.cbsnews.com/stories/2008/10/08/earlyshow/leisure/boxoffice/main4509887.shtml. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  27. 27,0 27,1 Singh, Anita (2008-09-19). «Jude Law to star in Sherlock Holmes remake». The Telegraph (Telegraph Media Group). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-10-22. https://web.archive.org/web/20081022133535/https://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/celebritynews/2989033/Jude-Law-to-star-in-Sherlock-Holmes-remake.html. Ανακτήθηκε στις 2019-10-05. 
  28. «Sherlock Starts Shooting». IGN Entertainment (News Corporation). 2008-10-01. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-03-04. https://web.archive.org/web/20140304172219/https://www.ign.com/articles/2008/10/01/sherlock-starts-shooting. Ανακτήθηκε στις 2019-10-05. 
  29. «Sherlock Holmes Filming Locations». British Film Locations. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2019. 
  30. Bourke, Kevin (2008-10-28). «Diary: Guy about town». Manchester Evening News (Guardian Media Group). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2024-01-20. https://web.archive.org/web/20240120064729/https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/showbiz-news/diary-guy-about-town-971541. Ανακτήθηκε στις 2019-10-05. 
  31. Huntley, Victoria (2008-11-14). «Sherlock Holmes in latest mystery boat chase on Thames». East London Advertiser (Archant). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-12-08. https://web.archive.org/web/20081208021858/http://www.eastlondonadvertiser.co.uk/content/towerhamlets/advertiser/news/story.aspx?brand=ELAOnline&category=news&tBrand=northlondon24&tCategory=newsela&itemid=WeED14%20Nov%202008%2022%3A01%3A13%3A447. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  32. Owens, Paula (2008-11-21). «Sherlock Holmes is back with stars Jude Law and Robert Downey Jr». Liverpool Daily Post (Trinity Mirror). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-08-25. https://web.archive.org/web/20090825011446/http://www.liverpooldailypost.co.uk/liverpool-news/regional-news/2008/11/21/sherlock-holmes-is-back-with-stars-jude-law-and-robert-downey-jr-64375-22307808. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  33. Kent Film Office (24 Δεκεμβρίου 2009). «Kent Film Office Sherlock Holmes Film Focus». Kentfilmoffice.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  34. Master, John (2009-12-27). «On the trail of Sherlock Holmes». The Dallas Morning News (A. H. Belo Corporation). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-09-09. https://web.archive.org/web/20100909201651/http://www.dallasnews.com/sharedcontent/dws/fea/travel/thisweek/stories/DN-sherlock_1227tra.ART.State.Edition1.4bf591c.html. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  35. White, Richard (2008-11-29). «The Strange Case of Mr Ritchie and the Cursed Movie». The Sun (UK: News International). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-01-23. https://web.archive.org/web/20090123104303/http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/showbiz/bizarre/article1985527.ece. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  36. «Sherlock Holmes almost foiled in film parking row». Islington Gazette (Archant). 2008-12-03. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-12-08. https://web.archive.org/web/20081208002406/http://www.islingtongazette.co.uk/content/islington/gazette/news/story.aspx?brand=ISLGOnline&category=news&tBrand=northlondon24&tCategory=newsislg&itemid=WeED03%20Dec%202008%2009%3A40%3A25%3A560. Ανακτήθηκε στις 2008-12-05. 
  37. Wieselman, Jarett (2009-01-09). «Rachel McAdams, From Canada In My Holmes». New York Post (News Corporation). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-01-31. https://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fwww.nypost.com%2Fp%2Fblogs%2Fpopwrap%2Fitem_yULDwQg7ZVxOLlZmDTxeoO%3Bjsessionid%3DC3799934DA4CF9E9820F6AD7B9B5EF7C&date=2010-01-31. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  38. Jurek, Thom. «All Music Review». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  39. Graydon, Danny. «Sherlock Holmes Soundtrack Review». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  40. «Sherlock Holmes Editorial Review». 18 Ιανουαρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  41. Broxton, Jonathan (5 Δεκεμβρίου 2009). «SHERLOCK HOLMES – Hans Zimmer». Movie Music UK. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  42. Southall, James (10 Ιανουαρίου 2010). «Sherlock Holmes». Movie Wave. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  43. «Sherlock Holmes Composed by Hans Zimmer». Score Notes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2010. 
  44. Brennan, Mike (24 Δεκεμβρίου 2009). «Review: Sherlock Holmes». Soundtrack.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  45. 45,0 45,1 Martens, Todd (2009-12-24). «Hans Zimmer on his ‘Sherlock Holmes’ score: ‘Real life takes place in pubs'». Los Angeles Times (Tribune Company). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-01-31. https://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Flatimesblogs.latimes.com%2Fmusic_blog%2F2009%2F12%2Fhans-zimmer-on-his-sherlock-holmes-score-real-life-takes-place-in-pubs.html&date=2010-01-31. Ανακτήθηκε στις 2010-01-31. 
  46. Vaughan, Owen (23 Δεκεμβρίου 2009). «Hans Zimmer: 'The sound of Sherlock Holmes? It's a broken piano'». The Times. UK: News International. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2010. Actually the broken piano became a bigger thing because then I thought, rather than use big drums what would a piano sound like if you dropped it down a flight of stairs? 
  47. Hans Zimmer (2010). Sherlock Holmes: Original Motion Picture Soundtrack. Watertower Music. σελ. 2. 
  48. Douglas, Edward (2009-02-25). «Sherlock Holmes (Warner Bros. Pictures)». ComingSoon.net (CraveOnline). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-02-26. https://web.archive.org/web/20090226203921/http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=53203. Ανακτήθηκε στις 2010-01-28. 
  49. «Movie For Life» (στα Ολλανδικά). Studio Brussel. 2 Δεκεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2010. 
  50. Bumbray, Chris (15 Ιανουαρίου 2010). «EXCLUSIVE: When will Sherlock Holmes hit DVD?». JoBlo.com. JoBlo Media. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2010. 
  51. «Sherlock Holmes – DVD Sales». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  52. «Guy Ritchie Movie Box Office Results». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  53. «2009 Domestic Grosses». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  54. «Top Grossing Movies That Never Hit No. 1 at the Box Office». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  55. «Sherlock Holmes (2009)». Rotten Tomatoes. Fandango. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  56. «Sherlock Holmes (2009): Reviews». Metacritic. CNET Networks. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  57. «Cinemascore». CinemaScore. 
  58. Roger Ebert (23 Δεκεμβρίου 2009). «Sherlock Holmes Review». Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 3/4 stars
  59. Jake Tomlinson. «Movie Review: Sherlock Holmes». Shave Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2010. 4/5 stars
  60. A. O. Scott (2009-12-25). «The Brawling Supersleuth of 221B Baker Street Socks It to 'Em». The New York Times (The New York Times Company). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-12-28. https://web.archive.org/web/20091228012618/https://movies.nytimes.com/2009/12/25/movies/25sherlock.html. Ανακτήθηκε στις 2019-10-06. 
  61. David Stratton (2 Ιανουαρίου 2010). «The Swinging Detective». The Australian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2010. (απαιτείται συνδρομή)
  62. «Oscars 2010: Winners and Nominees». People. 8 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  63. «Golden Globes nominations: the 2010 list in full». The Guardian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  64. «Golden Globes 2010: full list of winners». The Guardian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  65. «15th Annual Critics' Choice Movie Awards (2010) – Best Picture: The Hurt Locker». criticschoice.com. 21 Νοεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  66. Simon Reynolds (25 Φεβρουαρίου 2010). «In Full: Empire Awards 2010 nominees». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  67. Amar Vijay (26 Μαρτίου 2012). «Empire Awards Live Blog». Empire Online. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  68. «8th Annual VES Awards». visualeffectssociety.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  69. Simon Reynolds (25 Ιουνίου 2010). «In Full: Saturn Awards 2010 - Movie Winners». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  70. Sciretta, Peter (27 Μαΐου 2010). «Sherlock Holmes 2 Gets December 2011 Release Date, Rachel McAdams Will Return». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2009. 
  71. Pederson, Erik (4 Μαρτίου 2019). «'Sherlock Holmes 3' Moved Back By A Year To Christmas 2021». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  72. White, Nellie Andreeva,Peter· Andreeva, Nellie· White, Peter (5 Απριλίου 2022). «'Sherlock Holmes' Spinoff Series Eyed By HBO Max With Robert Downey Jr. Producing». Deadline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]