Psi (πελάτης άμεσης επικοινωνίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Psi
Στιγμιότυπο του Psi από την έκδοση 0.11
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας7 Ιουλίου 2001
Είδοςελεύθερο λογισμικό, πελάτης άμεσης επικοινωνίας
Διανομή
Έκδοση1.5 (6 Σεπτέμβριος 2020)[1]
Λειτουργικάστυλ Unix, Microsoft Windows, macOS
Διαθέσιμο σε35 γλώσσες (και στα ελληνικά)
Ανάπτυξη
Γραφικό περιβάλλονQt
Γραμμένο σεC++
Άδεια χρήσηςGPLv2+
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://psi-im.org/
Αποθετήριο κώδικα
https://github.com/psi-im/psi

Το Psi είναι ένα πρόγραμμα πελάτης άμεσης επικοινωνίας για το πρωτόκολλο Jabber (XMPP) γραμμένο για το Qt toolkit. Τρέχει σε GNU/Linux, Mac OS X και Microsoft Windows. Έτοιμα RPM και deb πακέτα εγκατάστασης παρέχονται για μεγάλο αριθμό διανομών Linux. Κυκλοφορούν επίσης ανεπίσημες εκδοχές για FreeBSD και Sun Solaris.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκοπός του προγράμματος Psi είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και εύχρηστου XMPP προγράμματος πελάτη, που ακολουθεί αυστηρά τα σχέδια του πρότυπου XMPP και τα Jabber Extension Proposals (JEPs). Αυτό σημαίνει, πως η ομάδα του Psi δεν θα προσθέσει ένα χαρακτηριστικό, παρά μόνο αν αυτό γίνει δεχτό στα πρότυπα της κοινότητας Jabber. Έτσι εξασφαλίζεται η συμβατότητα, σταθερότητα και η προβλεψιμότητα του Psi, από την πλευρά του τελικού χρήστη αλλά και του προγραμματιστή.

Χαρακτηριστικά του Psi[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή το Jabber επιτρέπει μεταφορές σε άλλες υπηρεσίες, τις οποίες πολλοί διακομιστές παρέχουν, το Psi μπορεί να συνδεθεί στο Yahoo!, AIM, ICQ και στην Υπηρεσία Μηνυμάτων .NET. Άλλες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες είναι το RSS και το ATOM για συγκετρωτές ειδήσεων, η αποστολή SMS και η πρόγνωση καιρού.

Επιπρόσθετες λειτουργίες παρέχονται μέσω επεκτάσεων, όπως μεταφράσεις (20 γλώσσες το 2006), σύνολα εικονιδίων (για το πρόγραμμα, αλλά και τις διάφορες μεταφορές όπως το AIM, Yahoo!, κλπ.).

Από την έκδοση 0.9.2 και ύστερα, το Psi υποστηρίζει μεταφορές αρχείων μεταξύ πελατών Jabber, αλλά και σε χρήστες άλλων πρωτόκολλων, εφ'όσον και ο διακομιστής το επιτρέπει. Η έκδοση 0.9.3, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2005, πρόσθεσε την δυνατότητα ενημέρωσης "Η επαφή δακτυλογραφεί" (που δουλέυει και με επαφές AIM και MSN) και διόρθωσε αρκετά προβλήματα χρήσης των προηγούμενων εκδόσεων. Η έκδοση 0.10, που κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, πρόσθεσε δυνατότητες αυτόματης επαναταξινόμησης του κατάλογου επαφών και του πεδίου σύνθεσης των παραθύρων συνομιλίας, οργάνωση των συνομιλιών σε ετικέττες (tabbed chat), υποστήριξη του συστήματος σύμανσης Growl για Mac OS X, διαφάνεια παραθύρων (μόνο για Windows και Mac OS X) και άλλες πολλές τροποποιήσεις.

Το Psi επιτρέπει επίσης ισχυρή ασφάλεια μέσω των πρωτοκόλλων SASL και TLS. Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί για σύνδεση σε ένα λογαριασμό Google Talk[1].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Release 1.5». 6 Σεπτέμβριος 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτέμβριος 2020.