Pitbull (ράπερ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Pitbull
Pitbull the rapper in Sydney, Australia (2012).jpg
Ο Pitbull στα πλαίσια Planet Pit World Tour στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, το 2012.
Πληροφορίες
Όνομα Αρμάντο Κρίστιαν Πέρες
Ημ. Γέννησης 15 Ιανουαρίου 1981 (1981-01-15) (33 ετών)
Καταγωγή Μαϊάμι, Φλόριντα, ΗΠΑ
Eίδος Χιπ χοπ
House
EDM
Ποπ
Λάτιν Ραπ
Ιδιότητες τραγουδιστής-συνθέτης, παραγωγός, τηλεπαρουσιαστής, ηθοποιός
Μουσικά όργανα Φωνητικά
Παρουσία 2001 -
Δισκογραφική εταιρεία Mr. 305 Inc., RCA, Bad Boy Latino, Polo Grounds, TVT
Συμμετοχές Afrojack
Akon
Lil Jon
Shakira
Enrique Iglesias
Jennifer Lopez
Christina Aguilera
Ahmed Chawki
Flo Rida
Kesha
Chris Brown
DJ Khaled

Belinda Peregrín Schüll
Akon
Nayer
Inna

DJ Felli Fel
Jump Smokers
T-Pain
Sean Paul
Ιστοσελίδα www.pitbullmusic.com

Ο Αρμάντο Κρίστιαν Πέρες , γνωστότερος με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Pitbull είναι Αμερικανός ράπερ. Η πρώτη του συμμετοχή σε ηχογραφημένο άλμπουμ ήταν στη δισκογραφική δουλειά του Lil Jon με τίτλο Kings of Crunk το 2002. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο M.I.A.M.I. (βραχυγραφία για το Money Is a Major Issue) με την εταιρεία TVT Records. Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει δύο ακόμα άλμπουμ με την εταιρεία αυτή, το El Mariel το 2006 και το The Boatlift το 2007.[1]Είναι επίσης παρουσιαστής του δικού τους τηλεοπτικού προγράμματος, το οποίο μεταδίδεται στα ισπανικά στο καλωδιακό κανάλι Mun2 με τίτλο La Esquina (στα ισπανικά Η Γωνία).[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια και πρώτο album[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Pitbull γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου[3] του 1981 και είναι αμερικανο-κουβανέζικης καταγωγής. [4] . Μεγάλωσε με επιρροές από τα ποιήματα του Κουβανού ποιητή Χοσέ Μαρτί και το είδος μουσικής Miami bass της χιπ χοπ. Εξέφρασε ενδιαφέρον για την ραπ της Δυτικής Ακτής (West coast rap) και της Ανατολικής Ακτής (East coast). Το 2002 έκανε την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση στο άλμπουμ του Lil Jon and the East Side Boyz' με τίτλο Kings of Crunk και το σάουντρακ της ταινίας 2 Fast 2 Furious την επόμενη χρονιά. Το 2004 ο Pitbull κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, μ τίτλο M.I.A.M.I. (Money Is a Major Issue). Τον Ιανουάριο του 2006 έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά του UPN South Beach. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε το "Nuestro Himno" σε συνεργασία με τους Wyclef Jean, Κάρος Πόνσε και Όλγα Τανιόν.[5]

2007: The Boatlift[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τρίτο άλμπουμ του με τίτλο The Boatlift, κυκλοφόρησε το 2007 με το σινγκλ "Secret Admirer" να ξεχωρίζει. Ακολούθησαν τα σινγκλς "Go Girl" και "The Anthem " με τον Lil Jon να συμμετέχει και ως παραγωγός. Ο Ptbull συνεργάστηκε επίσης με τον καλλιτέχνη της σόκα από το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Ματσέλ Μοντάνο. Yes

2009: Single και album[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 κυκλοφόρησε από την Ultra Records το σινγκλ "I Know You Want Me (Calle Ocho)". Η δισκογραφική του εταιρεία έκλεισε και υπέγραψε στην Polo Grounds Music/RCA Music Group [6].

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Albums[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Τίτλος Θέσεις στην κορυφή RIAA - επιβεβαίωση[7]
US[8]
200 R&B Rap
2004 M.I.A.M.I.: Money Is a Major Issue
  • Κυκλοφόρησε: 24 Αυγούστου 2004
  • Δισκογραφική εταιρεία: TVT
  • Μορφή: CD, κασέτα, LP, ψηφιακό κατέβασμα
14 7 * Χρυσό
2006 El Mariel
  • Κυκλοφορία: 17 Οκτωβρίου 2006
  • Εταιρεία: TVT
  • Μορφή: CD, LP, ψηφιακό κατέβασμα
17 5 2
2007 The Boatlift
  • Κυκλοφορία: 27 Νοεμβρίου 2007
  • Εταιρεία: TVT
  • Μορφή: CD, LP, ψηφιακό κατέβασμα
50 13 5
2009 Rebelution
  • Κυκλοφορία: 25 Αυγούστου 2009
  • Εταιρεία: Polo Grounds Music, RCA Music Group
  • Μορφή: CD, LP, ψηφιακό κατέβασμα
  • 2010: Armando
  • 2011: Planet Pit
  • 2012: Global Warming
Συλλεκτικά άλμπουμ
  • 2005: Money Is Still a Major Issue
  • 2012: Original Hits

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Θέσεις
US[8]
200 R&B Rap
2005 Money Is Still a Major Issue 25 4 2

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Τραγούδι Θέσεις στα τσαρτς επιβεβαίωση RIAA [7] Album
ΗΠΑ[9][10] Ηνωμένο Βασίλειο CAN FRA ITA NLD TUR
Hot 100 R&B Rap Rhyth
2004 "Culo" (feat. Lil Jon) 32 45 11 7 M.I.A.M.I.
"That's Nasty" (feat. Lil Jon)
"Back Up" 86 20
"Toma " (feat. Lil Jon) 108 73 21 18
"Dammit Man" 119 58 33
2005 "Everybody Get Up" (feat. Pretty Ricky) Money Is Still a Major Issue
2006 "Bojangles " 91 89 28 El Mariel
"Ay Chico (Lengua Afuera)" 92 99 19 19
"Dime (Remix)" (feat. Ken-Y) 116 29
2007 "Fuego"
"Tell Me" (feat. Frankie J και Ken-Y) 33 Non-album single
"Secret Admirer" (feat. Lloyd) 28 The Boatlift
"The Anthem " (feat. Lil Jon) 36 8 10
2008 "Go Girl " (feat. Trina & Young Bo$$) 83 25 30
"Sticky Icky" (feat. Τζιμ Τζόουνς)
"Krazy " (feat. Lil Jon) 30 11 11 70 Gold Rebelution
2009 "I Know You Want Me (Calle Ocho)" 2 86 4 5 4 2 1 8 1 1 Πλατινένιο
"Hotel Room Service" 22 12 10 48 10

Συμμετοχή σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Τραγούδι Καλύτερες θέσεις στα τσαρτς Album
US
Hot 100 R&B Rap Pop
2005 "Shake " (Ying Yang Twins feat. Pitbull) 41 37 12 28 U.S.A. (United State of Atlanta)
"Hit the Floor" (Twista feat. Pitbull) 94 125 20 The Day After
2006 "Holla at Me" (DJ Khaled feat. Lil Wayne, Πολ Γουόλ, Ρικ Ρος και Pitbull) 59 24 15 65 Listennn... the Album
"Born-n-Raised" (DJ Khaled feat. Τρικ Ντάντι, Ρικ Ρος και Pitbull) 83
2008 "Move Shake Drop" (DJ Laz feat. Flo Rida, Casely και Pitbull) 56 42 Category 6
2009 "Feel It " (DJ Felli Fel feat. T-Pain, Σιν Πολ, Flo Rida, και Pitbull) 23 90 Go DJ!
"Shooting Star" (David Rush feat. Κέβιν Ράντολφ, LMFAO και Pitbull) 77 Feel the Rush Vol. 1
"Now I'm That Bitch" (Λίβι Φρανκ feat. Pitbull) Underground Sunshine

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jeffries, David. Pitbull - βιογραφία. Allmusic: 2007
  2. Pitbull's La Esquina on mun2 :: Spictacular!
  3. Balmaseda, Liz (2003-02-07). «Miami rapper Pitbull is poised to sink his teeth into rap's big time». The Miami Herald. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-07-20. https://archive.is/W8pj. Ανακτήθηκε στις 2008-07-31. 
  4. Hoard, Christian (25-08-2004). «Miami Pitbull Unleashed». Rolling Stone (Wenner Media). http://www.rollingstone.com/news/story/6450429/pitbull_unleashed/print. Ανακτήθηκε στις 01-08-2009. 
  5. Spanish Version of 'Star-Spangled Banner' Draws Protests. Fox News/Associated Press: 28 Απριλίου 2006
  6. Richard. Pitbull Signs with Polo Grounds/RCA Music Group, Preps “Rebelution” for Sept. 1 Release. DJBooth.net: 3 Απριλίου 2009
  7. 7,0 7,1 «Gold & Platinum - Pitbull». RIAA. http://riaa.com/goldandplatinumdata.php?resultpage=1&table=SEARCH_RESULTS&action=&title=&artist=Pitbull&format=&debutLP=&category=&sex=&releaseDate=&requestNo=&type=&level=&label=&company=&certificationDate=&awardDescription=&catalogNo=&aSex=&rec_id=&charField=&gold=&platinum=&multiPlat=&level2=&certDate=&album=&id=&after=&before=&startMonth=1&endMonth=1&startYear=1958&endYear=2009&sort=CertificationDate&perPage=25. Ανακτήθηκε στις 03-07-2009. 
  8. 8,0 8,1 «Artist Chart History - Pitbull - Albums». Billboard. http://www.billboard.com/bbcom/retrieve_chart_history.do?model.chartFormatGroupName=Albums&model.vnuArtistId=498419&model.vnuAlbumId=943973. Ανακτήθηκε στις 03-07-2009. 
  9. «Artist Chart History - Pitbull - Singles». Billboard. 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-08-06. http://web.archive.org/20090806074830/www.billboard.com/bbcom/retrieve_chart_history.do?model.chartFormatGroupName=Singles&model.vnuArtistId=498419&model.vnuAlbumId=943973. Ανακτήθηκε στις 03-07-2009. 
  10. «Pitbull > Charts & Awards > Billboard Singles». allmusic singles charts. 2008. http://www.allmusic.com/artist/p542550. Ανακτήθηκε στις 03-07-2009. 

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pitbull (rapper) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).