Ρεγκετόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Ρεγκετόν είναι ένα είδος μουσικής το οποίο αναπτύχθηκε από την Τζαμακαινή ρέγκε και την hip-hop μουσική.Η ρεγκετόν διαπρέπει , είναι προκλητική και γεμάτη διαμαρτυρία.Οι ισπανικοί στίχοι , επιδυκνύουν την επίδραση από πολλούς λατινικούς ρυθμούς όπως η μπόμπα και η σάλσα.Η ρεγκετόν είναι ένα σχετικά νέο είδος μουσικής το οποίο έγινε δημοφιλές την δεκαετία του 1990.

Προέλευση της Ρεγκετόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο υπάρχουσες εκδοχές για την προέλευση της ρεγκετόν.Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τον Παναμά , ενώ άλλοι διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι αυτό το μουσικό είδος προέρχεται από το Πουέρτο Ρίκο από το οποίο μάλιστα κατάγονται και οι περισσότερες ερμηνευτές της.

Οι πρώτοι ήχοι(Ρεγκετόν)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι ήχοι οι οποίοι θυμίζουν την μοντέρνα ρεγκετόν , εμφανίστηκαν στις ντίσκο του Πουέρτο Ρίκο , ανάμεσα στο 1998 και 1994.Πρωτοπόρος της hip-hop ήταν ο Vico C , ο οποίος ερμήνευσε ραπ σε συνδυασμό με τζαμακαινή μουσική.Στο Πουέρτο Ρίκο , αρχικά αποκαλούσαν την ρεγκετόν "Under" , και αυτό κυρίως οφείλονταν στους χυδαίους στίχους και στην κοινή γλώσσα και επίσης επειδή συνήθως εξαπλωνόνταν βιαστικά ανάμεσα στους νέους.Αυτό βέβαια στην πορεία άλλαξε.

Η επέκταση της ρεγκετόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ρεγκετόν, κέρδισε αναγνωρισημότητα και έγινε δημοφιλής πρώτα στον Παναμά ,και έπειτα στο Πουέρτο Ρίκο όπου είναι και οι χώρες προέλευσής της.Αυτό το μουσικό είδος , διερύνθηκε πολύ γρήγορα , στις χώρες της λατινικής Αμερικής όπως η Δομινικανή Δημοκρατία , το Περού , η Βενεζουέλα , η Κολομβία , το Μεξικό , η Κούβα και η Νικαράγουα.Τα τελευταία χρόνια , το μουσικό είδος αυτός εξαπλώθηκε και στην κεντρική Αμερική και ιδιαίτερα στις πόλεις με μεγάλο πλυθησμό λατίνων όπως η Νέα Υόρκη και το Μαιάμι. Στις μέρες μας η ρεγκετόν , είναι ευρεύως γνωστή στις περισσότερες από τις Ισπανόφωνες χώρες , και τώρα αιχμαλωτίζει την Ευρώπη. Η Ισπανική μουσική βιομηχανία καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την ενταντική προώθηση του μουσικού αυτού είδους , αν και η ρεγκετόν έχει χαρακτηριστεί από στοιχεία του φλαμένγκο , στις χώρες αυτές. Η τεράστια αναγνωρίσημότητα της ρεγκετόν , στα κέντρα της λατινικής Αμερικής μας δίνει ένα λόγο να πιστεύουμε , ότι πολύ σύντομα πρόκειται να γίνει πιο δημοφιλής , ακόμη και από άλλα κλασσικά λατινογενή μουσικά είδη όπως η Σάλσα.

Ερμηνευτές της ρεγκετόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Oι Vico C Don Chezina , Daddy Yankee , Baby Rasta y Gringo , Guanabadas , Podako και η Maico y Manue ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που πρωτόπορησαν στην ρεγκετόν.Σήμερα , η πιο ευρεύως γνωστοί καλλιτέχνες της μουσικής αυτής είναι οι Don Omar , Wisin y Yandel , Tego Calderon , Romeo(Aventura) και σαφώς στοιχεία ρεγκετόν έχουν στα τραγούδια τους , οι δύο πολύ δημοφιλείς λατίνες σούπερ σταρ , Jennifer Lopez και Shakira.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Ίστορια της Ρεγκετόν[1]
  • HIP HOP REPUBLICAN [2]