Mandelbulb

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικόνα Mandelbulb σύμφωνα με τον τύπο v9 ↦ v + c

Το φράκταλ Mandelbulb είναι ένα τρισδιάστατο φράκταλ. Κατασκευάστηκε το 2009 από τους Ντάνιελ Γουάιτ και Πολ Νάιλαντερ. Για να το πετύχουν αυτό, υπέβαλαν ένα συμβατικό σύνολο Μάντελμπροτ σε έναν γεωμετρικό μετασχηματισμό σφαιρικών συντεταγμένων [1].

Μαθηματικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πτήση γύρω από το Μάντελμπροτ

Ένα τρισδιάστατο σύνολο Μάντελμπροτ σε κανονική μορφή δεν υπάρχει με αυτόν τον τρόπο, επειδή δεν υπάρχει τρισδιάστατο ανάλογο του μιγαδικού επιπέδου (αλλά μόνο συστήματα αριθμών υψηλότερων διαστάσεων, όπως τα τετραδόνια (quaternions) ή οι διαστάσεις άλλων υπερσυμπλεγματικών αριθμών).

Ο τύπος των Γουάιτ και Νάιλαντερ για την n-th δύναμη του διανύσματος σε ένα καρτεσιανό σύστημα αναφορών () είναι

με τη χρήση

,
und
.

Το φράκταλ Mandelbulb ορίζεται τότε ως το σύνολο των τιμών για το οποίο η τροχιά του είναι περιορισμένη υπό την επανάληψη .[2] Για n > 3 , το αποτέλεσμα είναι μια τρισδιάστατη δομή που μοιάζει με αχλάδι, με λεπτομέρεια επιφάνειας φράκταλ και έναν αριθμό "λοβών" που εξαρτάται από το n. Πολλές απεικονίσεις γραφικών παραστάσεων χρησιμοποιούν την τιμή 8 για το n. Οι εξισώσεις μπορούν να απλοποιηθούν σε ορθολογικά πολυώνυμα αν το n είναι περιττό. Για την περίπτωση n = 3, το γράφημα μπορεί να μετατραπεί στην ακόλουθη απλοποιημένη μορφή:

.

Γενικότερα, αντίστοιχα φράκταλ (που εξαρτώνται όχι μόνο από το n αλλά και από τα p και q) μπορούν να υπολογιστούν για το σχήμα

όπου τα p και q δεν χρειάζεται να είναι ίσα με n για να ισχύει η . Ακόμη πιο γενικά φράκταλ μπορούν να δημιουργηθούν με την επανάληψη

μπορούν να βρεθούν.

Ομοιότητα με το σύνολο Μάντελμπροτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομοιότητα με το σύνολο Μάντελμπροτ οπτικοποιημένη

Με ορισμένους μετασχηματισμούς του φράκταλ Mandelbulb, μπορεί να μαντέψει κανείς μια ομοιότητα με το σύνολο Μάντελμπροτ. Αν κόψει κανείς το φράκταλ στη μέση στην περίπτωση n = 2 , αναγνωρίζει το κλασικό σύνολο Μάντελμπροτ.

Το σύνολο Julia στο σημείο μηδέν του συνόλου Μάντελμπροτ αντιστοιχεί σε μια ιδανική κυκλική επιφάνεια. Αντίστοιχα, το σύνολο Julia στο σημείο μηδέν του φράκταλ Mandelbulb είναι μια ιδανική σφαίρα. Επομένως, αυτά τα σύνολα Julia διαφέρουν μεταξύ τους μόνο ως προς τον αριθμό των διαστάσεων.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στην ταινία κινουμένων σχεδίων Baymax του 2014, μια σκηνή λαμβάνει χώρα στο κέντρο μιας σκουληκότρυπας που μοιάζει με το στυλιζαρισμένο εσωτερικό ενός φράκταλ Mandelbulb[3]
  • Ένας εξωγήινος στην ταινία τρόμου επιστημονικής φαντασίας Extinction ως μέρος ενός φράκταλ Mandelbulb[4].
  • Το πνευματικό βασίλειο του Κερτ στο διαδικτυακό κόμικ Unsounded απεικονίζεται ως ένα χρυσό Mandelbulb.

Έκθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρακάτω Έκθεση παρουσιάζει διάφορες απόψεις και ειδικά χαρακτηριστικά του φράκταλ Mandelbulb[5].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Hypercomplex Fractals». www.bugman123.com. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «Mandelbulb: The Unravelling of the Real 3D Mandelbrot Fractal».  siehe "Formel"-Bereich
  3. Hutchins, David; Riley, Olun; Erickson, Jesse; Stomakhin, Alexey; Habel, Ralf; Kaschalk, Michael (2015-07-31). «Big Hero 6: into the portal». ACM SIGGRAPH 2015 Talks. SIGGRAPH '15 (New York, NY, USA: Association for Computing Machinery): 1. doi:10.1145/2775280.2792521. ISBN 978-1-4503-3636-9. https://doi.org/10.1145/2775280.2792521. 
  4. Gaudette, Emily (26 Φεβρουαρίου 2018). «How 'Annihilation' Finds Biological Horror in Geometry». Newsweek (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2023. 
  5. Ouellette, Jennifer. «Meet the Mandelbulb». Scientific American Blog Network (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023.