British Motor Holdings

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
British Motor Holdings
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Ίδρυση14  Δεκεμβρίου 1966
Διάλυση17  Ιανουαρίου 1968
ΈδραΛόνγκμπριτζ

Η British Motor Holdings (BMH - Μπρίτις Μότορ Χόλντινγκς) ήταν μια αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργήθηκε ως μια προσπάθεια να σταματήσει η καθοδική πορεία της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας το 1960.

Ιστορία της ΒΜΗ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυβέρνηση των Εργατικών ανέβηκαν στην εξουσία σε μια περίοδο που η βρετανική βιομηχανία ακολουθούσε καθοδική πορεία. Ήδη η μεγαλύτερη τότε αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας και 4η μεγαλύτερη στον κόσμο, η British Motor Corporation (BMC - Μπρίτις Μότορς) αντιμετώπιζε τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Η κυβέρνηση αποφάσισε τότε πως η θεραπεία αυτών των προβλημάτων βρισκόταν σε συγχωνεύσεις με άλλες εταιρείες. Η Chrysler (Κράισλερ) εξαγόραζε τον βρετανικό όμιλο Rootes, η Leyland Motors είχε εξαγοράσει τη Standard Triumph και η Rover είχε ήδη γίνει μια από τις ισχυρότερες αυτοκινητοβιομηχανίες. Ως αποτέλεσμα, η British Motor Corporation αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα και ένα ολοένα και μικρότερο ποσοστό αγοράς. Έτσι, το 1966 η BMC υπέκυψε στις πιέσεις και μαζί με την Pressed Steel Company και την Jaguar δημιούργησε τη British Motor Holdings (BMH). Η εξαγορά της Pressed Steel άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, αφού αυτή η εταιρεία παρήγαγε τα αμαξώματα και τις πλατφόρμες για τα αυτοκίνητα των περισσότερων βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μεταξύ των οποίων της Triumph, της Rover, της MG, της Rolls Royce, της Alvis, κλπ. Έτσι η ΒΜΗ ήξερε πλέον όλα τα μυστικά των ανταγωνιστών της.

Από την οπτική γωνία της Jaguar, η συγχώνευση έγινε διότι ο Sir William Lyons (Σερ Ουίλιαμ Λάιονς), ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας πολύ σύντομα θα αποσυρόταν και δεν είχε διάδοχο για να αναλάβει τα ηνία. Ο μόνος γιος του John Lyons (Τζων Λάιονς) είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1955 και όλα τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είχαν σχεδόν την ηλικία του Sir Lyons.

Φυσικά και η εξαγορά της Pressed Steel έπαιξε το ρόλο της, αφού όλα τα αμαξώματα και οι πλατφόρμες της Jaguar κατασκευάζονταν από αυτήν την εταιρεία, που τώρα ανήκε στη BMC.

Από την οπτική γωνία της BMC, η Jaguar Cars ήταν ελκυστική αφού είχε μεγάλη επιτυχία στην αμερικανική αγορά και ήταν εξαιρετικά κερδοφόρα εκείνη την περίοδο.

Οι μάρκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη συγχώνευση η BMH κληρονόμησε ένα σεβαστό αριθμό βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών:

Το τέλος της ΒΜΗ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η BMH δεν άντεξε πολύ διότι το 1968, αντιμετωπίζοντας ακόμη πολλά προβλήματα, συγχωνεύθηκε με την ανθούσα Leyland Motor Corporation (LMC) δημιουργώντας την British Leyland Motor Corporation (BLMC).

Χρονολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η άνοδος και η πτώση της British Leyland - αυτοκινητοβιομηχανίες και μάρκες - +/−
Φίρμα 1900 1910 1920 1930 1940 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2006
Jaguar SS Cars Jaguar Jaguar BMH British Leyland Jaguar Ford
Daimler Daimler BSA BSA
Lanchester Lanchester
Mini BMC Austin

Rover (ΑRG)

BAe BMW BMW/MINI
Riley Riley Nuffield
Organisation
BMW
MG Morris Garages (MG) BMW MGR Nanjing
Morris Morris Morris
Wolseley Wolseley
Austin Austin Austin
Vanden Plas Vanden Plas Ford
Rover Rover Rover Rover BMW/MGR Ford
Land Rover Ford
Alvis Alvis BAE Systems
Standard Standard Standard Triumph Leyland BMW/Triumph
Triumph Dawson Triumph
                                                                                                                                                                    

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]