American Pie (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
American Pie (ταινία)
ΣκηνοθεσίαΠολ Βάιτζ και Κρις Βάιτζ
ΠαραγωγήΚρις Βάιτζ, Chris Moore, Γουόρεν Ζάιντ[1] και Craig Perry[1]
ΣενάριοAdam Herz
ΠρωταγωνιστέςΤζέισον Μπιγκς, Κρις Κλάιν, Τόμας Ίαν Νίκολας, Άλισον Χάνιγκαν, Σάνον Ελίζαμπεθ, Νατάσα Λιόν, Σον Ουίλιαμ Σκοτ, Μίνα Σουβάρι, Έντι Καίη Τόμας, Τάρα Ριντ, Γιουτζίν Λεβί, Τζένιφερ Κούλιτζ, Κρις Όουεν, Ηλάι Μαριένταλ, Κέισι Άφλεκ, Κριστίνα Μίλιαν, Τζον Τσο, Λόρενς Πρέσμαν, Μόλυ Τσηκ, Έρικ Λάιβλυ[2], Κλάιντ Κουσάτσου[2], Ήντεν Ρίγκελ[2], James DeBello[2], Κρις Βάιτζ[2], Alexandra Adi[2], Σάσα Μπαρέζε[2], Clementine Ford[2], Τάρα Σάμπκοφ[2], Dave Allen[2], Justin Isfeld και Jillian Bach
ΜουσικήDavid Nessim Lawrence
Τραγούδιvarious artists
ΦωτογραφίαRichard Crudo
ΜοντάζPriscilla Nedd-Friendly
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios
ΔιανομήUniversal Studios και Summit Entertainment
Πρώτη προβολή9  Ιουλίου 1999 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[3], 27  Αυγούστου 1999 (Σουηδία)[4], 6  Ιανουαρίου 2000 (Γερμανία)[5] και 1999
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία American Pie είναι αμερικανική εφηβική κωμωδία σεξ του 1999 σε σκηνοθεσία και συμπαραγωγή του Paul Weitz και σενάριο του Adam Herz. Είναι η πρώτη ταινία της κινηματογραφικής σειράς American Pie και πρωταγωνιστεί ένας θίασος που περιλαμβάνει τους Jason Biggs, Chris Klein, Alyson Hannigan, Natasha Lyonne, Thomas Ian Nicholas, Tara Reid, Mena Suvari, Eddie Kaye Thomas, Seann William Scott, Eugene Levy, Shannon Elizabeth και Jennifer Coolidge. Η ιστορία της ταινίας επικεντρώνεται σε μια ομάδα πέντε συμμαθητών που φοιτούν στο μυθιστορηματικό East Great Falls High School. Οι νέοι συμφωνούν να χάσουν την παρθενιά τους πριν από την αποφοίτησή τους από το λύκειο.

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται σε μια σκηνή στην οποία ο πρωταγωνιστής συλλαμβάνεται να αυνανίζεται με μια πίτα, αφού του είπαν ότι το σεξ μοιάζει με "ζεστή μηλόπιτα". Ο Herz έχει δηλώσει ότι ο τίτλος παραπέμπει επίσης στην αναζήτηση της απώλειας της παρθενίας στο λύκειο, η οποία είναι τόσο "αμερικανική όσο και η μηλόπιτα".

Η ταινία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και δημιούργησε τρεις άμεσες συνέχειες: American Pie 2, American Wedding και American Reunion. Το 2017, ο Σκοτ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η τέταρτη ταινία μάλλον δεν είχε κάνει αρκετές εισπράξεις στο εγχώριο box office για να δικαιολογήσει άλλη μια ταινία. Εκτός από την αρχική σειρά American Pie, υπάρχουν πέντε ταινίες spin-off με τον τίτλο American Pie Presents: Band Camp, The Naked Mile, Beta House, The Book of Love και Girls' Rules: Band Camp, The Naked Mile, Beta House, The Book of Love και Girls' Rules.

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία επικεντρώνεται σε πέντε τελειόφοιτους και φίλους από το μυθιστορηματικό λύκειο East Great Falls του Μίσιγκαν: Ο Τζιμ (Jim Levenstein), ένας αδέξιος και σεξουαλικά αφελής σπασίκλας του οποίου ο μπαμπάς του προσφέρει πορνογραφία και αδέξιες σεξουαλικές συμβουλές- ο Οζ (Chris "Oz" Ostreicher), αστέρας της ομάδας λακρός- ο Κέβιν (Kevin Myers), ο ήρεμος αρχηγός της ομάδας που επιδιώκει να χάσει την παρθενιά του με τη φίλη του Βίκυ- ο Πολ (Paul Finch), ένας σοφιστικέ που πίνει μοκατσίνο- και ο Στήβεν Στίφλερ (Steven Stifler), ένας δημοφιλής αλλά θορυβώδης αθλητής που συχνά διοργανώνει άγρια πάρτι και είναι ο μόνος από τους πέντε που δεν είναι παρθένος.

Όταν ένας ανόητος συμμαθητής τους, ο Σέρμαν, ισχυρίζεται ότι έχασε την παρθενιά του σε ένα πάρτι που διοργάνωσε ο Στίφλερ, ο Κέβιν παρακινεί τον Οζ, τον Φιντς και τον Τζιμ να τον ακολουθήσουν και να κάνουν μια συμφωνία. Υπόσχονται ότι θα χάσουν την παρθενιά τους μέχρι την αποφοίτηση από το λύκειο.

Η Βίκυ κατηγορεί τον Κέβιν ότι τη θέλει μόνο για το σεξ, οπότε πρέπει να αποκαταστήσει τη σχέση τους πριν από τον χορό των τελειόφοιτων, που είναι πλέον η μέρα-στόχος για τους τέσσερις. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Κέβιν του λέει για ένα βιβλίο που είναι κρυμμένο στη βιβλιοθήκη και έχει συγκεντρωθεί από φοιτητές που δίνουν συμβουλές για το σεξ- μοιράζεται τις πληροφορίες με τους φίλους του και μετά τη μελέτη του βιβλίου κάνει αιδοιολειξία στη Βίκυ. Ο Οζ μπαίνει στη σχολική χορωδία για να βρει κοπέλα και να μάθει για την ευαισθησία. Κερδίζει την προσοχή της χορωδού Χέδερ, η οποία του ζητάει να πάει στο χορό, αλλά στη συνέχεια μαθαίνει για τη φήμη του Οζ και τον χωρίζει. Ο Τζιμ επιδιώκει να προσεγγίσει τη Νάντια, μια Τσέχα φοιτήτρια ανταλλαγής φοιτητών.

Αφού ο Οζ λέει στον Τζιμ ότι το σεξ είναι σαν "ζεστή μηλόπιτα", ο Τζιμ κάνει αυνανίζεται με μια φρεσκοψημένη πίτα στην κουζίνα του, αλλά διακόπτεται όταν μπαίνει ο πατέρας του και τον πιάνει επ' αυτοφώρω. Συμφωνεί να μείνει αυτό μεταξύ τους. Στο σχολείο, η Νάντια ζητάει από τον Τζιμ να τη βοηθήσει να διαβάσει και ο Στίφλερ πείθει τον Τζιμ να στήσει μια κάμερα στο δωμάτιό του, ώστε να μπορούν όλοι να βλέπουν τη Νάντια να αλλάζει ρούχα αφού έρχεται να διαβάσει μετά το μάθημα μπαλέτου. Παρακολουθώντας, βλέπουν τη Νάντια να ανακαλύπτει τη συλλογή πορνογραφικού υλικού του Τζιμ και ενώ κάθεται ημίγυμνη στο κρεβάτι του, αρχίζει να αυνανίζεται με αυτό.

Ο Τζιμ πείθεται να επιστρέψει για να συναντήσει τη Νάντια, χωρίς να γνωρίζει ότι ο σύνδεσμος της κάμερας έχει σταλεί σε όλους στη λίστα του σχολείου. Δεν καλύπτει την κάμερα και όταν κάνει έρωτα με τη Νάντια που είναι πρόθυμη να τον δεχτεί, βιώνει δύο φορές πρόωρη εκσπερμάτιση. Οι χορηγοί της Νάντια βλέπουν το βίντεο και την στέλνουν πίσω στο σπίτι της, αφήνοντας τον Τζιμ χωρίς ραντεβού για τον χορό και περίγελο του σχολείου.

Ο Τζιμ, πιστεύοντας ότι η σπασίκλας της σχολικής μπάντας, Μισέλ, δεν γνωρίζει για το περιστατικό με την κάμερα, της ζητάει να τον συνοδεύσει στο χορό. Ο Φιντς πληρώνει τη φίλη της Βίκυ, Τζέσικα, 200 δολάρια για να διαδώσει φήμη για τις σεξουαλικές του ικανότητες, ελπίζοντας ότι αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του. Ο Στίφλερ απορρίπτεται από μια κοπέλα επειδή εκείνη προτιμάει να την καλέσει ο Φιντς, και έτσι ρίχνει στο μοκατσίνο του Φιντς ένα καθαρτικό. Ο Στίφλερ κατευθύνει τον Φιντς στην τουαλέτα των κοριτσιών, όπου ο Φιντς έχει έντονη διάρροια. Καθώς φεύγει, τον κοροϊδεύουν ο Στίφλερ και ένα πλήθος μαθητών. Ο Οζ παίρνει την απόφαση να αφήσει τον αγώνα του πρωταθλήματος λακρός για να συναντήσει τη Χέδερ για μια παράσταση όπου συμφιλιώνονται.

Στο χορό, η κατάκτηση της παρθενιάς του Σέρμαν αποκαλύπτεται ότι ήταν ψέμα και κατουριέται πάνω του μπροστά σε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο Τζιμ ενοχλείται από την εμμονή του Κέβιν να τους βάλει να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους. Στο πάρτι του Στίφλερ μετά τον χορό, αφού ο Κέβιν λέει στη Βίκυ ότι την αγαπάει, κάνουν σεξ σε μια κρεβατοκάμαρα στον επάνω όροφο και μετά εκείνη τον χωρίζει, λέγοντας ότι θα απομακρυνθούν όταν πάνε σε διαφορετικά κολέγια. Ο Οζ εξομολογείται στη Χέδερ τη συμφωνία με τους φίλους του να χάσουν την παρθενιά τους, την αποκηρύσσει, και περνούν μαζί μια ρομαντική νύχτα στη λίμνη.

Ο Τζιμ μαθαίνει ότι η Μισέλ δέχτηκε την προσφορά του επειδή είδε το «περιστατικό με τη Νάντια» και τον θεώρησε «σιγουράκι». Στη συνέχεια, η Μισέλ κάνει επιθετικό σεξ με τον Τζιμ. Ο Φιντς συναντά και κάνει πρόταση στη μητέρα του Στίφλερ και κάνουν σεξ στο τραπέζι του μπιλιάρδου. Αργότερα ο Στίφλερ τους βλέπει και λιποθυμάει. Το πρωί μετά το χορό, η ομάδα συζητά την επιτυχία στην υλοποίηση της υπόσχεσής τους ενώ τρώνε στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Τιμώντας τη νέα του ευαισθησία, ο Οζ δεν αποκαλύπτει στους φίλους του αν αυτός και η Χέδερ έκαναν σεξ ή όχι. Στη συνέχεια, οι φίλοι κάνουν πρόποση για το «επόμενο βήμα».

Αργότερα, ο Τζιμ κάνει στριπτίζ για τη Νάντια μέσω κάμερας. Δεν αντιλαμβάνεται την είσοδο του πατέρα του, ο οποίος στη συνέχεια βγαίνει από το δωμάτιο και αρχίζει να χορεύει καθώς καλεί τη γυναίκα του να τον ακολουθήσει.

Οι ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειοδυτική άποψη του σπιτιού Los Cerritos .

Μεγάλο μέρος του American Pie βασίζεται στις μέρες που ο συγγραφέας φοιτούσε στο East Grand Rapids High School στο Μίσιγκαν . [6] [7] Στην ταινία, η πόλη ονομάζεται "East Great Falls" και το λύκειο φέρει τα ίδια σχολικά χρώματα - μπλε και χρυσό - μαζί με μια παρόμοια μασκότ - τους Trailblazers αντί για τους Pioneers. Το στέκι του εστιατορίου, "Dog Years", βασίζεται στο Yesterdog, ένα δημοφιλές εστιατόριο χοτ ντογκ στην κοντινή γειτονιά Eastown του Grand Rapids. [8] . Η ομάδα λακρός "Central Chicks" και "Central", με την οποία παίζει το East Great Falls, είναι ένα κράμα του κοντινού Forest Hills Central High School . [9] Ο τίτλος εργασίας της ταινίας ήταν "East Grand Rapids". [10]

Ο Adam Herz έγραψε το σενάριο, με προσωρινό τίτλο Untitled Teenage Sex Comedy That Can Be Made For Under $10 Million That Most Readers Probably Will Hate But I Think You Will Love, μέσα σε έξι εβδομάδες, χρησιμοποιώντας ως έμπνευση τα Porky's και Bachelor Party. [11] Τα κύρια γυρίσματα της ταινίας, που τώρα έχει τίτλο Great Falls, ξεκίνησαν στις 21 Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 1998. Η ταινία έλαβε αρχικά διαβάθμιση NC-17 από την Motion Picture Association of America, μέχρι που έγιναν αλλαγές για να εξασφαλίσει διαβάθμιση R. [12] Κατά τη διάρκεια του casting της ταινίας, ο Bill Murray συζητήθηκε για το ρόλο του Noah Levenstein, του πατέρα του Jim. [13] Ο Τζόναθαν Τέιλορ Τόμας συζητήθηκε για τον ρόλο του Τζιμ Λεβενστάιν. [14] [15] Όταν επιλέχθηκε ο Eugene Levy, επέμεινε να του επιτραπεί να αυτοσχεδιάσει τις ατάκες του, καθώς δεν του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ο χαρακτήρας του ήταν γραμμένος στο σενάριο. Στην τελική ταινία, οι περισσότερες από τις ατάκες του είναι αυτοσχέδιες. [16]

Η ταινία γυρίστηκε στη Νότια Καλιφόρνια, κυρίως στο Λονγκ Μπιτς, χρησιμοποιώντας γυμνάσια της περιοχής του Long Beach Unified School District. Το Millikan High School, του οποίου τα σχολικά χρώματα είναι το μπλε και το χρυσό, χρησιμοποιήθηκε για τα εξωτερικά πλάνα και το Long Beach Polytechnic High School για τα εσωτερικά πλάνα. Βρίσκονται στο Los Cerritos, Long Beach, Καλιφόρνια, και τα δύο σχολεία βρίσκονται σε ακτίνα πέντε μιλίων από το Virginia Country Club και τη γειτονιά Los Cerritos (όπου γυρίστηκαν οι ταινίες Ferris Bueller's Day Off και Donnie Darko). [17] [18]

Ανταπόκριση του κοινού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδοτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί υποστήριζαν ότι επρόκειτο για μια πιθανή επιτυχία, η Universal Pictures πούλησε τα ξένα δικαιώματα σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον προϋπολογισμό της. Το American Pie πουλήθηκε με επιτυχία σε ξένους διανομείς στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών . Το Σαββατοκύριακο της πρεμιέρας της απέφερε 18,7 εκατομμύρια δολάρια και ξεπέρασε το Wild Wild West φτάνοντας στην πρώτη θέση. [19] Η ταινία απέφερε 235.483.004 δολάρια παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 132.922.000 δολάρια προήλθαν από τα διεθνή εισιτήρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, απέφερε 102.561.004 δολάρια και ήταν η εικοστή πιο κερδοφόρα ταινία του 1999. Στη Γερμανία, σε διανομή της Constantin Films, ήταν η πιο επιτυχημένη κινηματογραφική κυκλοφορία του 2000, περνώντας 4 εβδομάδες στο νούμερο ένα και συγκεντρώνοντας 33,5 εκατομμύρια δολάρια. [20]

Στις ενοικιάσεις οικιακών βίντεο, η ταινία έχει εισπράξει $109.577.352 παγκοσμίως, με $56.408.552 από αυτά να προέρχονται από πωλήσεις στις ΗΠΑ. [21]

Οι κριτικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes, το American Pie έχει 61% αποδοχή βάσει 129 κριτικών, με μέση βαθμολογία 5,80/10. Η σύμφωνη γνώμη των κριτικών λέει: "Τόσο ενοχλητικό αλλά πιστευτό, το American Pie καταφέρνει να επαναφέρει το είδος των εφηβικών ταινιών". [22] Στο Metacritic, η ταινία έχει βαθμολογία 58 στα 100 με βάση 30 κριτικούς, υποδεικνύοντας "μικτές ή μέτριες κριτικές". [23] Το κοινό που συμμετείχε σε έρευνα του CinemaScore έδωσε στην ταινία βαθμό Α- σε κλίμακα από το Α έως το F. [24]

Στις πιο αρνητικές κριτικές περιλαμβάνεται αυτή του Stephen Holden των New York Times, ο οποίος θεώρησε ότι το American Pie ήταν "μία από τις πιο ρηχές και πιο πρόστυχες εφηβικές ταινίες". [25] Ο Ernest Hardy του Film.com έγραψε ότι το American Pie "είχε μερικά διασκεδαστικά κομμάτια, ωστόσο το κοινό θα πρέπει να σημειώσει έντονα ότι η ταινία είναι πραγματικά απαίσια και ότι δεν ήταν άξια του καθεστώτος της ένοχης απόλαυσης". [26] Ο Jim Sullivan της Boston Globe έγραψε ότι το American Pie είναι ένα "αηδιαστικό και κακόγουστο έργο για το γυμνάσιο με συναισθηματικό χυλό". [27] Ο Ρότζερ Έμπερτ ήταν πιο υποστηρικτικός, δίνοντάς της τρία από τα τέσσερα αστέρια. Σημείωσε ότι "δεν είναι εμπνευσμένη, αλλά είναι χαρούμενη και φιλότιμη και μερικές φορές αστεία, και -εδώ είναι το σημαντικό- δεν είναι κακιά. Οι χαρακτήρες του είναι κάπως γλυκοί και αξιαγάπητοι". [28]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ετος Βραβείο Κατηγορία Παραλήπτες Αποτέλεσμα Ref.
2000 Αμερικανικά Βραβεία Κωμωδίας Ο πιο αστείος δεύτερος ηθοποιός σε κινηματογραφική ταινία Υποψηφιότητα
Blockbuster Entertainment Awards Αγαπημένος δεύτερος ηθοποιός κωμωδίας Νίκη [29]
Αγαπημένη ηθοποιός Μένα Σουβάρι | Υποψηφιότητα [29]
Αγαπημένος ηθοποιός Άλισον Χάνιγκαν | Υποψηφιότητα [29]
Βραβεία Bogey Βραβεία Bogey σε Platinum Universal Pictures | Νίκη
Casting Society of America Βραβείο Artios Καλύτερου Κάστινγκ Ταινίας μεγάλου μήκους Νίκη
Βραβείο CFCA Καλύτερος Υποσχόμενος Ηθοποιός Υποψηφιότητα
Βραβείο Csapnivalo Βραβείο Golden Slate Καλύτερης Εφηβικής Ταινίας Νίκη
Χρυσή Οθόνη Νίκη
Χρυσή Οθόνη με 1 Αστέρι Νίκη
MTV Movie Awards Καλύτερη Κωμική Ερμηνεία Υποψηφιότητα [30]
Πρωτοποριακή γυναικεία απόδοση Υποψηφιότητα [30]
Πρωτοποριακή ανδρική απόδοση Υποψηφιότητα [30]
Καλύτερη Ταινία Υποψηφιότητα [30]
Βραβεία Επιλογής Εφήβων Επιλογή ηθοποιού Υποψηφιότητα
Επιλογή Breakout Performance Υποψηφιότητα
Επιλογή κωμωδία Υποψηφιότητα
Επιλογή Ψεύτης Υποψηφιότητα
Επιλογή Sleazbag Υποψηφιότητα
Βραβεία Νέων Χόλιγουντ Καλύτερο Καστ συνόλου Νίκη
Πρωτοποριακή γυναικεία απόδοση Μένα Σουβάρι | Νίκη
Καλύτερο Soundtrack Uptown Records & Universal Records | Νίκη

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Freebase Data Dumps. Google.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. www.boxofficemojo.com/movies/?id=americanpie.htm.
  4. www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=40766.
  5. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0163651/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  6. «Adam Herz». IMDb. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2018. 
  7. «The Michigan Daily Online». umich.edu. 29 Φεβρουαρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2012. 
  8. «History Page "Good Ole Hot Dogs" at 1505 Wealthy, Grand Rapids, Michigan, restaurant». Yesterdog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2012. 
  9. eeggs.com (28 Μαΐου 2000). «American Pie Reunion». Eeggs.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2012. 
  10. Karon, Paul (9 Ιουλίου 1998). «Elizabeth 'Falls' for U teen sex comedy». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. 
  11. Staff, Movieline (1 Ιουνίου 1999). «Adam Herz: His Piece of the Pie». Movieline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023. 
  12. «16 Delicious Facts About American Pie». www.mentalfloss.com. 8 Ιουλίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2020. 
  13. Locke, Greg W. (26 Αυγούστου 2011). «The Top 25 Roles Bill Murray Didn't Take». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2015. 
  14. «Jason Biggs Almost Lost 'American Pie' Role to Jonathan Taylor Thomas». 16 Νοεμβρίου 2017. 
  15. Kaplan, Ilana (July 9, 2019). «'American Pie' at 20: That Notorious Pie Scene, From Every Angle» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2019/07/09/movies/american-pie.html. Ανακτήθηκε στις January 20, 2023. 
  16. Branch, Chris (17 Μαρτίου 2015). «The 'American Pie' Dad Was Originally A Much Creepier Character». The Huffington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2020. 
  17. «American Pie Filming Locations». Seeing-stars.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2012. 
  18. Armitage, Helen (25 Απριλίου 2022). «Where Was American Pie Filmed? All Locations». ScreenRant (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023. 
  19. «'American Pie' Cuts Biggest Slice». Los Angeles Times. 13 Ιουλίου 1999. 
  20. Chartsurfer.de. «Jahrescharts Deutschland». www.chartsurfer.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2015. 
  21. «American Pie». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2018. 
  22. «American Pie». Rotten Tomatoes. 27 Απριλίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2010. 
  23. «American Pie». Metacritic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2010. 
  24. «Cinemascore». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2015. 
  25. Stephen Holden (9 Ιουλίου 1999). «'American Pie': The Road to Manhood, Paved in Raunchy Jokes and Pie». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2012. 
  26. Ernest Hardy (5 Μαΐου 2001). «Review of American Pie by Ernest Hardy». Film.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2001. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. 
  27. Jim Sullivan (7 Σεπτεμβρίου 1999). «Sex, comedy are main dishes served with "American Pie"». The Boston Globe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020. 
  28. Roger Ebert. «American Pie». Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. 
  29. 29,0 29,1 29,2 «Blockbuster Entertainment Award winners». Variety. 9 Μαΐου 2000. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2013. 
  30. 30,0 30,1 30,2 30,3 «2000 MTV Movie Awards - Past Movie Awards- Awards Show Highlights and Winners - MTV.com». MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]