Χριστίνα Ίνγκεσντοτερ της Σουηδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χριστίνα Ίνγκεσντοτερ της Σουηδίας
Μινιατούρα του 16ου αι. της Χριστίνας στην επιθανάτια κλίνη της (επάνω αριστερά) με τον σύζυγό της Mστισλάβ Α΄ δίπλα της.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Ουψάλα
Θάνατος18  Ιανουαρίου 1122
Κίεβο
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜστισλάβ Α΄ του Κιέβου (από 1095)[1]
ΤέκναΊνγκεμποργκ του Κιέβου[2]
Μάλμφριντ του Κιέβου
Βσέβολοντ του Πσκοβ
Ιζιασλάβ Β΄ του Κιέβου
Ροστισλάβ Α΄ του Κιέβου
Μαρία Μτισλάβνα
Ευπραξία Μστισλάβιβνα
ΓονείςΊνγκε Α΄ της Σουηδίας[2] και Έλενα (σύζυγος του Ίνγκε του Γηραιού)[2]
ΑδέλφιαRagvald Ingesson
Αικατερίνη Ίνγκεσντοτερ της Σουηδίας
Μάργκρετ Φρέντκουλλα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χριστίνα Ίνγκεσντοτερ, σουηδικά: Kristina Ingesdotter, (11ος αιώνας – 18 Ιανουαρίου 1122) ήταν Σουηδή πριγκίπισσα και πριγκίπισσα στο μεγάλου Νόβγκοροντ, το Ροστόφ και το Μπέλγκοροντ, με τον γάμο της με τον μεγάλο πρίγκιπα Μστισλάβ Α' του Κιέβου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του βασιλιά Ίνγκε Α΄ της Σουηδίας και της Βασίλισσας Ελένας. [3] Η Ελένα ήταν αδελφή του βασιλιά Μπλοτ-Σβεν της Σουηδίας. Ήταν πιθανώς η μεγαλύτερη από τις τρεις βασιλικές κόρες, καθώς είχε παντρευτεί πριν από τις αδερφές της Μάργκαρετ Φρένκουλλα και Αικατερίνη Ίνγκεσντοτερ της Σουηδίας.

Η Χριστίνα παντρεύτηκε τον Mστισλάβ Α΄, ο οποίος ήταν πρίγκιπας του μεγάλου Νόβγκοροντ, του Ροστόφ και του Μπέλγκοροντ. Έτσι κατά τη διάρκεια του γάμου τους είχε τους αντίστοιχους τίτλους. Σύμφωνα με τον Βασίλι Τατίστσεφ, παντρεύτηκαν το 1095. Ο Πολωνός ιστορικός Νταρίους Νταμπρόβσκι δήλωσε ότι ο Τατίστσεφ δεν βασίστηκε σε αξιόπιστη πηγή. Η Χριστίνα παντρεύτηκε τον Μστισλάβ Α΄ μεταξύ 1090 και 1096 [3].

Η προσωπική σφραγίδα της Χριστίνας βρέθηκε από τους αρχαιολόγους, η οποία απεικονίζει μία γυναίκα με στέμμα και αύρα αγίου και την επιγραφή «Αγία Χριστίνα» στα ελληνικά. [4] Η πριγκίπισσα Χριστίνα προτείνεται να απεικονίστηκε ως Αγία Χριστίνα στην εκκλησία της Νερεντίτσας, κάτι που ερμηνεύτηκε ως σημάδι ότι μπορεί να λατρευόταν τοπικά ως αγία εκεί. [5]

Ο πατέρας της, ο βασιλιάς Ίνγκε Α΄, απεβίωσε το 1110 και τον διαδέχθηκαν στον σουηδικό θρόνο οι ανιψιοί του. Ζώντας στη Ρωσία, η Χριστίνα ήταν στη Σουηδία και θεωρήθηκε πολύ μακριά για να της δοθεί μερίδιο στην κληρονομιά του πατέρα της, αφήνοντας μόνο τις μικρότερες αδελφές της, τη βασίλισσα Mάργκαρετ της Δανίας και την Αικατερίνη ως κληρονόμους του πατέρα τους. [6] Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Mάργκαρετ μοιράστηκε την κληρονομιά της με την ανιψιά της Ίνγκριντ στη Νορβηγία και την ανιψιά της Ίνγκεμποργκ στη Δανία, δίνοντάς τους από ένα τέταρτο: η Ίνγκεμποργκ ήταν η κόρη της Χριστίνας και το μόνο από τα παιδιά της, που κατοικούσε στη Σκανδιναβία. Έζησε στη Δανία μετά τον γάμο της με έναν Δανό πρίγκιπα μερικά χρόνια αργότερα, που θα μπορούσε να υπολογιστεί ως μερίδιο στην κληρονομιά από τη μητέρα της, Χριστίνα. [6]

Η Χριστίνα απεβίωσε στις 18 Ιανουαρίου 1122. [3] Τρία χρόνια μετά το τέλος της, ο σύζυγός της Msστισλάβ Α΄ έγινε μέγας πρίγκιπας του Κιέβου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p11305.htm#i113049. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Kindred Britain»
  3. 3,0 3,1 3,2 Dąbrowski, Dariusz (2008). Genealogia Mścisławowiczów. Pierwsze pokolenia (do początku XIV wieku). Kraków: Avalon. σελίδες 78–79. ISBN 978-83-60448-54-0. 
  4. Янин В. Л. Актовые печати Древней Руси. Х-XV вв. Т. 1. — М.: Наука, 1970.
  5. Murjāņi MF K symbolism Nereditskoy målning // Kultur av medeltida Ryssland. - M., 1974.
  6. 6,0 6,1 Kungagravar och medeltidshistoria, Beckman, Natanael, Fornvännen 22-47, 1921

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]