Χρήστος Γιαννακόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρίστος Γιαννακόπουλος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Χρήστος Γιαννακόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1909
Αθήνα
Θάνατος12  Φεβρουαρίου 1963[1]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασεναριογράφος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και στιχουργός

Ο Χρήστος Γιαννακόπουλος (190912 Φεβρουαρίου 1963) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος.

Στη θεατρική συγγραφή ήταν αυτοδίδακτος και η πρώτη του εμφάνιση ως θεατρικού συγγραφέα ήταν το 1929, ενώ ως το 1939 συνεργάστηκε με πολλούς συγγραφείς σε κωμωδίες, επιθεωρήσεις και οπερέτες.

Από το 1939 άρχισε να συνεργάζεται στενά με τον Αλέκο Σακελλάριο στις επιθεωρήσεις και κωμωδίες, τραγούδια και κινηματογραφικά σενάρια: Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Ένας ήρωας με παντούφλες, Δεσποινίς ετών 39, Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Ένα βότσαλο στη λίμνη, Αλίμονο στους νέους και σε άλλα έργα. Μόνος του έγραψε τις κωμωδίες Οι μεγάλοι και οι μικροί και Μια τσουκνίδα στις βιολέτες.

Σκιαγράφησε το χαρακτήρα του Έλληνα μικροαστού με τις αντιφάσεις, τις ψευδαισθήσεις και τα αδιέξοδα που αντιμετώπιζε. Ξεχώρισε για την αμεσότητα της γραφής του, την ευαισθησία την αισιοδοξία και την οικειότητά του.

Πέθανε το Φεβρουάριο του 1963.

Θεατρικές Παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος ελληνικών θεατρικών παραστάσεων έργων του Χρ Γιαννακόπουλου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ελίζα-Αννα Δελβερούδη, "Εκ των στυλοβατών του καταστήματος: Ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, ο Αλέκος Σακελλάριος και η μεταπολεμική κωμωδία", Πρακτικά του Α' Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου, Το ελληνικό θέατρο από τον 17ο στον 20ό αιώνα, Αθήνα, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών - εκδόσεις Ergo, 2002, σ. 369-376.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]