Φθινόπωρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ποικιλία των χρωμάτων ανάμεσα στα δέντρα και το δάπεδο του δάσους μοιάζει με μια τεράστια τοιχογραφία το φθινόπωρο, ιδιαίτερα έξω από τα τοπία της πόλης


Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο, Φθινόπωρο, 1573.

Το Φθινόπωρο είναι μία από τις τέσσερις εύκρατες εποχές. Έξω από τις τροπικές περιοχές, το φθινόπωρο σηματοδοτεί τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο χειμώνα, τον Σεπτέμβριο (Βόρειο Ημισφαίριο) ή τον Μάρτιο (Νότιο Ημισφαίριο), όταν η διάρκεια του φωτός της ημέρας γίνεται αισθητά μικρότερη και η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά. Η διάρκεια της ημέρας μειώνεται και η διάρκεια της νύχτας αυξάνεται καθώς η σεζόν προχωρά μέχρι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο τον Δεκέμβριο (Βόρειο Ημισφαίριο) και τον Ιούνιο (Νότιο Ημισφαίριο). Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του σε εύκρατα κλίματα είναι η απόρριψη φύλλων από φυλλοβόλα δέντρα.

Ορισμένοι πολιτισμοί θεωρούν την φθινοπωρινή ισημερία ως «μέσα του φθινοπώρου», ενώ άλλες με μεγαλύτερη υστέρηση θερμοκρασίας αντιμετωπίζουν την ισημερία ως την αρχή του φθινοπώρου[1]. Στον αγγλόφωνο κόσμο, το Φθινόπωρο ξεκίνησε παραδοσιακά με την Ημέρα του Λάμμα και τελείωσε γύρω από το Χάλοουιν, τα κατά προσέγγιση μεσαία σημεία μεταξύ του μεσοκαλοκαιριού, της φθινοπωρινής ισημερίας και του μεσοχειμώνα. Οι μετεωρολόγοι (και οι περισσότερες από τις εύκρατες χώρες στο νότιο ημισφαίριο) χρησιμοποιούν έναν ορισμό που βασίζεται στους Γρηγοριανούς ημερολογιακούς μήνες, με το φθινόπωρο να είναι Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος στο βόρειο ημισφαίριο,[2] και Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος στο νότιο ημισφαίριο.

Το φθινόπωρο ξεκινά παραδοσιακά με την φθινοπωρινή ισημερία (21 έως 24 Σεπτεμβρίου)[3] και τελειώνει με το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 ή 22 Δεκεμβρίου). Η λαϊκή κουλτούρα στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέει την Ημέρα της Εργασίας, την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, ως το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου ορισμένες καλοκαιρινές παραδόσεις, όπως η χρήση λευκών ρούχων, αποθαρρύνονται μετά από αυτήν την ημερομηνία. Καθώς οι θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας μειώνονται, τα δέντρα αλλάζουν χρώμα και έπειτα ρίχνουν τα φύλλα τους. Στον παραδοσιακό ηλιακό όρο της Ανατολικής Ασίας, το φθινόπωρο ξεκινά στις 8 Αυγούστου και τελειώνει στις 7 Νοεμβρίου.

Σε χώρες του νότιου ημισφαίριου, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, που τείνουν να βασίζουν τα εποχιακά ημερολόγιά τους μετεωρολογικά και όχι αστρονομικά,[4] το φθινόπωρο ξεκινά επίσημα την 1η Μαρτίου και λήγει στις 31 Μαΐου.

Οικοσύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρώματα του φθινοπώρου.

Στην εύκρατη ζώνη το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής. Τα φυλλοβόλα δέντρα χάνουν το φύλλωμά τους, τα χρώματα στη φύση είναι διαφορετικά και ξεκινούν οι πρώτες βροχές, που προετοιμάζουν το έδαφος μεταφέροντας βαθύτερα τα άλατα, μεταλλικά στοιχεία και τις θρεπτικές ουσίες για την επερχόμενη σπορά. Τα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων, ενεργοποιώντας ένα δικό τους αμυντικό μηχανισμό, όταν ωριμάζουν μπορούν και διασπούν τις χρωστικές ουσίες που έχουν παραγάγει -ανάμεσά τους και την χλωροφύλλη- και τις απορροφούν πίσω στο κοτσάνι για άλλες χρήσεις. Όταν το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης εξαφανίζεται, τότε αποκαλύπτονται τα υπόλοιπα χρώματα, αυτά που συνήθως αποκαλούνται «φθινοπωρινά».

Ενώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκομιδή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκομιδή αχύρου σε ένα πεδίο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, στη Γερμανία

Η σύνδεση με τη μετάβαση από τον ζεστό σε κρύο καιρό και τη σχετική της κατάσταση ως εποχή της πρώτης συγκομιδής, κυριάρχησε στα θέματα και τις δημοφιλείς εικόνες της. Στις δυτικές κουλτούρες, οι προσωποποιήσεις του φθινοπώρου είναι συνήθως όμορφα θηλυκά που τρέφονται καλά με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά που ωριμάζουν αυτή τη στιγμή. Πολλοί πολιτισμοί διαθέτουν φεστιβάλ φθινοπωρινής συγκομιδής, συχνά τα πιο σημαντικά στα ημερολόγιά τους. Εξακολουθούν να υπάρχουν αντηχείς αυτών των εορτασμών στις φθινοπωρινές διακοπές των Ευχαριστιών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθώς και οι εβραϊκές διακοπές της Σκηνοπηγίας με τις ρίζες τους ως φεστιβάλ συγκομιδής πανσελήνων των «σκηνών» (που ζουν σε υπαίθριες καλύβες κατά τη στιγμή της συγκομιδής). Υπάρχουν επίσης τα πολλά φεστιβάλ που γιορτάζονται από ιθαγενείς λαούς της Αμερικής που συνδέονται με τη συγκομιδή ώριμων τροφίμων που μαζεύονται στην άγρια ​​φύση, το κινεζικό φεστιβάλ στα μέσα του φθινοπώρου ή το φεστιβάλ της σελήνης και πολλά άλλα. Η κυρίαρχη διάθεση αυτών των φθινοπωρινών εορτασμών είναι μια χαρά για τους καρπούς της γης αναμεμειγμένες με μια συγκεκριμένη μελαγχολία που συνδέεται με την επικείμενη άφιξη σκληρών καιρικών συνθηκών.

Αυτή η άποψη παρουσιάζεται στο ποίημα του Άγγλου ποιητή Τζον Κητς To Autumn, όπου περιγράφει την εποχή ως μια εποχή αφθονίας γονιμότητας, μια εποχή «ώριμης καρποφορίας».

Στη Βόρεια Αμερική, ενώ τα περισσότερα τρόφιμα συγκομίζονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, τα τρόφιμα που σχετίζονται ιδιαίτερα με την εποχή περιλαμβάνουν κολοκύθες (που αποτελούν αναπόσπαστα μέρη τόσο των Ευχαριστιών όσο και του Χάλοουιν) και μήλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μηλίτη εποχιακών ποτών.

Μελαγχολία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φθινόπωρο, ειδικά στην ποίηση, συνδέεται συχνά με τη μελαγχολία. Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες του καλοκαιριού έχουν φύγει, και ο κρύος χειμώνας βρίσκεται στον ορίζοντα. Οι ουρανοί γίνονται γκρίζοι, η ποσότητα του ωφέλιμου φωτός της ημέρας μειώνεται γρήγορα και πολλοί άνθρωποι γυρίζουν προς τα μέσα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Έχει αναφερθεί ως μια ανθυγιεινή εποχή.[5]

Χάλοουιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κολοκύθες του Χάλοουιν
Κολοκύθες του Χάλοουιν

Το Φθινόπωρο σχετίζεται με το Χάλοουιν και με μια ευρεία εκστρατεία μάρκετινγκ που το προωθεί. Το Χάλοουιν, στις 31 Οκτωβρίου, είναι το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο. Οι βιομηχανίες τηλεόρασης, ταινιών, βιβλίων, ενδυμασίας, διακόσμησης σπιτιού και ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιούν αυτήν την εποχή του χρόνου για την προώθηση προϊόντων που συνδέονται στενά με τέτοιες διακοπές, με προωθητικές ενέργειες από τα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου, καθώς τα θέματα τους χάνουν γρήγορα μια δύναμη οι διακοπές τελειώνουν και η διαφήμιση αρχίζει να επικεντρώνεται στα Χριστούγεννα.

Άλλες ενώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κολοκυθόπιτα συνήθως σερβίρεται την ημέρα των ευχαριστιών στη Βόρεια Αμερική
Ημέρα όλων των Αγίων σε ένα νεκροταφείο στο Sanok - λουλούδια και αναμμένα κεριά τοποθετούνται για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών συγγενών. Πολωνία, 1 Νοεμβρίου 2011

Σε ορισμένα μέρη του βόρειου ημισφαίριου, το φθινόπωρο έχει ισχυρή σχέση με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς, ειδικά για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διαφήμιση και η προετοιμασία "Επιστροφή στο Σχολείο" πραγματοποιείται συνήθως τις εβδομάδες που οδηγούν στις αρχές του φθινοπώρου.

Το Πάσχα πέφτει το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο.

Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι μια εθνική εορτή που γιορτάζεται στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ορισμένα από τα νησιά της Καραϊβικής και στη Λιβερία. Η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου στον Καναδά και την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και γύρω στο ίδιο μέρος του έτους σε άλλα μέρη. Παρομοίως ονομαστικές γιορτές γίνονται στη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Φθινοπωρινή διακόσμηση τραπεζιού

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και τα δίκτυα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, παραδοσιακά ξεκινούν τις κανονικές εποχές τους το φθινόπωρο τους, με νέες σειρές και νέα επεισόδια υπαρχουσών σειρών που ξεκινούν κυρίως στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου (οι σειρές που ξεκινούν έξω από την εποχή της πτώσης είναι συνήθως γνωστές ως μέσα αντικατάστασης σεζόν). Μια περίοδος σάρωσης πραγματοποιείται τον Νοέμβριο για τη μέτρηση της βαθμολογίας Nielsen.

Το αμερικανικό ποδόσφαιρο παίζεται σχεδόν αποκλειστικά τους φθινοπωρινούς μήνες. Στο επίπεδο του γυμνασίου, οι σεζόν ξεκινούν από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Νοεμβρίου, με μερικά παιχνίδια πλέι-οφ και διαγωνισμούς εορταστικών διακοπών να παίζονται μέχρι τα Ευχαριστήρια. Σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, οι αγώνες πρωταθλήματος πραγματοποιούνται στις αρχές Δεκεμβρίου. Η κανονική σεζόν του κολεγίου ποδοσφαίρου διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, ενώ το κύριο επαγγελματικό κύκλωμα, το National Football League, παίζει από τον Σεπτέμβριο έως τις αρχές Ιανουαρίου. Τα θερινά σπορ, όπως αγωνιστικά αυτοκίνητα, καναδικό ποδόσφαιρο, Major League Soccer και Major League Baseball, ολοκληρώνουν τις εποχές τους στις αρχές έως τα τέλη του φθινοπώρου. Το πρωτάθλημα MLB World Series είναι γνωστό ως "Fall Classic". (Το ερασιτεχνικό μπέιζμπολ τελειώνει συνήθως τον Αύγουστο). Ομοίως, τα επαγγελματικά χειμερινά σπορ, όπως χόκεϊ επί πάγου, μπάσκετ και τα περισσότερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, βρίσκονται στα αρχικά στάδια των εποχών τους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Οι αμερικάνικες ομάδες μπάσκετ και χόκεϊ επί πάγου στο κολέγιο παίζουν ομάδες εκτός των αθλητικών τους συνεδρίων κατά τα τέλη του φθινοπώρου προτού ξεκινήσουν οι προγραμματισμοί τους το χειμώνα.

Οι χριστιανικές θρησκευτικές γιορτές της Ημέρας των Αγίων Πάντων και της Ημέρας όλων των Ψυχών γιορτάζονται το φθινόπωρο στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Από το 1997, το Φθινόπωρο είναι ένα από τα 100 κορυφαία ονόματα για κορίτσια στις Ηνωμένες Πολιτείες.[6]

Στην ινδική μυθολογία, το φθινόπωρο θεωρείται η προτιμώμενη εποχή για τη θεά της μάθησης Saraswati, η οποία είναι επίσης γνωστή με το όνομα "θεά του φθινοπώρου" (Sharada).

Στον ασιατικό μυστικισμό, το Φθινόπωρο συνδέεται με το στοιχείο του μετάλλου και στη συνέχεια με το λευκό χρώμα, τη Λευκή Τίγρη της Δύσης, τον θάνατο και το πένθος.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φθινόπωρο στο Τούρκου της Φιλανδίας

Παρόλο που η αλλαγή χρώματος στα φύλλα εμφανίζεται όπου βρίσκονται φυλλοβόλα δέντρα, χρωματιστό φθινοπωρινό φύλλωμα παρατηρείται σε διάφορες περιοχές του κόσμου: το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, της Ανατολικής Ασίας (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Κορέας και της Ιαπωνίας), της Ευρώπης, του δάσους της Παταγονίας, της ανατολικής Αυστραλίας και το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Ανατολικός Καναδάς και η Νέα Αγγλία φημίζονται για το φθινοπωρινό τους φύλλωμα, και αυτό προσελκύει σημαντικό τουρισμό (αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) για τις περιοχές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NOAA's National Weather Service - Glossary». web.archive.org. 11 Ιανουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «BBC - Weather Centre - Features - Understanding Weather - Autumn Forecasting». web.archive.org. 4 Σεπτεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «HuffPost is now a part of Verizon Media». consent.yahoo.com. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Solstices and equinoxes: the reasons for the seasons - Social Media Blog - Bureau of Meteorology». media.bom.gov.au (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. 
  5. «The Original "Autumn Leaves"». KCRW (στα Αγγλικά). 19 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. 
  6. «Popular Baby Names». www.ssa.gov (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. 


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]