Φαρενάιτ 451

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαρενάιτ 451
ΣυγγραφέαςΡέι Μπράντμπερι
ΕικονογράφοςΓιόζεφ Άλμπερς
ΤίτλοςFahrenheit 451
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1951
Ημερομηνία δημοσίευσης1953
Μορφήμυθιστόρημα
Θέμααυταρχισμός
ανατροπή
κάψιμο βιβλίων
Κομφορμισμός
ΧαρακτήρεςGuy Montag και Clarisse McClellan
ΤόποςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΒραβείαRetro Hugo Award for Best Novel[1]
NPR Top 100 Science Fiction and Fantasy Books
Βραβείο Προμηθέας - Hall of Fame[2]
LC ClassOL103200W και OL3692926M
LΤ ID4248
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Φαρενάιτ 451 (Fahrenheit 451) είναι μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι. Αναφέρεται σε μια δυστοπική εποχή στο μέλλον όπου τα βιβλία είναι απαγορευμένα. Ομάδες πυροδοτών[σημ 1] μπαίνουν σε σπίτια όπου υπάρχουν βιβλιοθήκες, ύστερα από καταγγελίες γειτόνων, και τα καίνε, ώστε να καταστρέψουν επειδή το περιεχόμενό τους μπορεί να είναι ανατρεπτικό. Καταπολεμούν έτσι την αμφισβήτηση και τον προβληματισμό που μπορούν να προκληθούν από την ανάγνωσή τους.

Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στην θερμοκρασία (της κλίμακας Φαρενάιτ) αυτανάφλεξης του χαρτιού.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Γκάι Μόνταγκ, ένας πυροδότης που χαιρόταν να καίει βιβλία, παντρεμένος με μια αφελή νοικοκυρά που παίρνει υπνωτικά και περνάει όλο της το χρόνο μπροστά στη μικρή οθόνη. Η γειτόνισσά του Κλαρίς θα τον κάνει να ενδιαφερθεί για την ανάγνωση και τα βιβλία.

Σε μια από τις κλήσεις τους, οι πυροδότες επισκέπτονται ένα σπίτι, όπου εντοπίζουν μια εκτενή κρυφή βιβλιοθήκη. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού και της βιβλιοθήκης αντιστέκεται και αρνείται να αποχωρήσει από το χώρο, προτιμώντας να παραδοθεί στις φλόγες μαζί με τα βιβλία της.

Ο Γκάι μαθαίνει από τον Μπίτι, τον προϊστάμενό του, ότι η καύση των βιβλίων γίνεται όχι με κυβερνητική εντολή, αλλά επειδή εκτοπίστηκαν από την εικόνα (τηλεόραση, κινηματογράφος, αλλά και το ραδιόφωνο) και από τις κοινωνικές ομάδες που λογόκριναν ό,τι ήταν αντίθετο στις πεποιθήσεις τους.

Η γνωριμία του Γκάι με τον άλλοτε καθηγητή Λογοτεχνίας Φάμπερ, τον κάνει να αντιληφθεί τη σημασία των βιβλίων και του γραπτού λόγου, που δίνει την πραγματική διάσταση του κόσμου και των προβλημάτων του, σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης. Ο Γκάι θα στραφεί κατά των πυροδοτών συνεργατών του και θα καταφύγει σε μια περιοχή όπου ζουν οι «άνθρωποι-βιβλία», δηλαδή άνθρωποι που έχουν αποστηθίσει βιβλία ώστε αυτά μην χαθούν από τη συλλογική μνήμη.

Έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο Fahrenheit 451 εκδόθηκε το 1953. Ο συγγραφέας του βιβλίου και ο εκδότης Ίαν Μπαλαντάιν, πριν γίνει η έκδοση, ήθελαν να δημοσιεύσουν περικοπές του σε περιοδικά, για να το προβάλλουν.Ωστόσο, κανένας εκδότης περιοδικού δεν δεχόταν: στην Αμερική της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι τέτοιου είδους βιβλία μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιλήψιμα. Βρέθηκε όμως στο Σικάγο ένας νέος εκδότης, ο Χιου Χέφνερ, που ετοιμαζόταν να βγάλει ένα καινούργιο περιοδικό το «Πλεϊμπόι», ο οποίος, δίνοντάς τους 450 δολάρια, δημοσίευσε αποσπάσματα του βιβλίου στα πρώτα τεύχη.

Τρίβια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σύμφωνα με την επιθυμία του, ο Μπράντμπερι τάφηκε στο νεκροταφείο Westwood Village Memorial Park Cemetery του Λος Άντζελες και στον τάφο του γράφτηκε «Ρέι Μπράντμπερι, ο συγγραφέας του Φαρενάιτ 451».

Μεταφράσεις στα ελληνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Φαρενάιτ 451» (εκδόσεις Άγρα, μετάφραση Βασίλη Δουβίτσα)
  • «Φαρενάιτ 451 κάψτε τα βιβλία» (εκδόσεις Γρηγόρη, μετάφραση Τζένη Βαγιάνου)
  • «Φαρενάιτ 451» (διασκευή σε κόμικ από τον Τιμ Χάμιλτον, εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Αλέξης Καλοφωλιάς)
  • «Φαρενάιτ 451» (εκδόσεις Παρά Πέντε, μετάφραση Μαρία Χρυσοχού, 2000)

Διασκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φαρενάιτ 451 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Τριφό το 1966 με τους Τζούλι Κρίστι, Όσκαρ Βέρνερ και Σίριλ Κιούζακ.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρόκειται για πυροσβέστες (στο πρωτότυπο αναφέρονται ως firemen) των οποίων όμως ο ρόλος έχει αλλπάξει από κατάσβεση φωτιάς σε πυροδότηση βιβλίων: "In the universe of the novel, the traditional role of the fireman is subverted: buildings are largely made from fireproof materials, and the job of a fireman is to burn books. Instead of preserving the past, a fireman now destroys it". Fahrenheit 451 Characters: Descriptions and Significance

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Fahrenheit 451 στο Wikimedia Commons