Φίλοι της Φύσης/Naturefriends Greece (σύλλογος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του συλλόγου

Το ελληνικό δίκτυο Φίλοι της Φύσης (Naturefriends Greece) είναι περιβαλλοντικόςοικολογικός σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 2007 ως «ομοσπονδία» περιβαλλοντικών, φυσιολατρικών οργανώσεων. Από το 2008 αποτελεί μέλος της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Naturefriends International/NFI που ιδρύθηκε στη Βιέννη το 1895, υπό την αιγίδα της οποίας συμμετέχουν 23 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με 500.000 μέλη. Η οργάνωση NFI συμμετέχει στους «GREEN10», στο μεγαλύτερο δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Ευρώπη. ». Η «χειραψία» που είναι το έμβλημα των Naturefriends από το 1895 δηλώνει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη στην κοινωνία αλλά και στη φύση. Οι ΦτΦ/NFGR έχουν πραγματοποιήσει τρία συνέδρια, το 2008 στην Κάλυμνο, το 2011 στο Αιγάλεω και το 2014 στην Αθήνα, όπου αποφασίστηκε η μετατροπή της νομικής και οργανωτικής τους δομής. Έτσι, από αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που ήταν έως τότε με μέλη νομικά πρόσωπα, από τον Ιούνιο του 2014 λειτουργεί με τη μορφή πανελλαδικού σωματείου, έχοντας σαν μέλη φυσικά πρόσωπα και συνεργάτες φορείς, ιδρύματα, ενώσεις προσώπων κ.α.

Από τις δράσεις του συλλόγου

Το ελληνικό δίκτυο ΦτΦ/NFGR έχει μέλη ακτιβιστές, φυσιολάτρες, επιστήμονες, ενεργούς πολίτες σε όλη τη χώρα. Ο τίτλος του παραπέμπει σε μια φυσιολατρική/ οικολογική/ περιβαλλοντική οργάνωση, όμως το ενδιαφέρον και οι δράσεις του εκτείνονται επιπλέον στο αστικό περιβάλλον, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην δικαιότερη κατανομή του πλούτου, στο σεβασμό στη διαφορετικότητα, στην απομεγέθυνση, στο δίκαιο εμπόριο, στην ποιότητα στα τρόφιμα, στο δικαίωμα στα κοινά αγαθά, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Οι ΦτΦ/NFGR ενισχύουν θεσμούς αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες συνεργασίας με οργανώσεις και κινήματα πολιτών για την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύουν στη συνεργασία των λαών και των πολιτών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων [1]

Ακόμη, οι ΦτΦ/NFGR προστατεύουν και προβάλλουν τη βιοποικιλότητα την ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, τα ελληνικά προϊόντα και το ελληνικό τοπίο ως σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Επίσης, δεν έχουν χορηγούς αλλά βασίζονται στην εθελοντική προσφορά των μελών και των συνεργατών τους.

Στόχοι των ΦτΦ/NFGR[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως παρουσιάζονται στο καταστατικό τους: • Πολιτικό όραμα «η δημιουργία μιας κοινωνίας, στην οποία δεν θα υπάρχουν προνόμια και διακρίσεις που αφορούν τις πολιτικές πεποιθήσεις, το θρήσκευμα, το φύλο, το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή, την κοινωνική τάξη κ.ά. γιατί μόνο σε μια τέτοια δίκαιη κοινωνία μπορούν να βρoυν πλήρη εφαρμογή οι αρχές της αειφορίας, της αλληλεγγύης, της κλιματικής κοινωνικής δικαιοσύνης» (Καταστατικό, Εισαγωγή) • Σκοπός «Να συμβάλλουμε ενεργά στην προστασία του τοπίου, των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, στη διατήρηση και την αναπαραγωγή των φυσικών πόρων, οι οποίοι αποτελούν τη βάση της ζωής στη γη αλλά και γενικότερα να συμβάλλει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και βελτιστοποίησης των συνθηκών ζωής» (Καταστατικό, Σκοποί Άρθρο 3,20)

Τα βασικά συνθήματα των ΦτΦ/NFGR[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

• Μη μένεις θεατής – Γίνε συμμέτοχος στη λύση - Γίνε μέλος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ • Γνώρισε τη φύση και προστάτευσέ την.

Ενδεικτικές δράσεις και παρεμβάσεις των ΦτΦ/NFGR[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1) Συμμετοχή στους αγώνες για την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (ακτές – αιγιαλός, ορεινοί όγκοι, λίμνες – ποτάμια – υγρότοποι, ), ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, διαχείριση των απορριμμάτων, ενάντια στις βιομηχανικές ΑΠΕ, ανάδειξη των αρχαίων μνημείων της Ιεράς Οδού, στήριξη του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Ολυμπίας, ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα, ενάντια στα πυρηνικά όπλα, υπέρ του περιορισμού των πλαστικών αποβλήτων ρύπανσης, υπέρ κατασκευής μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, παρεμβάσεις ενάντια στη EURATOM, στήριξη στα δικαιώματα των γυναικών, 2) Σεμινάρια και φωτογραφικοί διαγωνισμοί Ορεινές πεζοπορίες [2] 3) Συμμετοχές σε φεστιβάλ, συνέδρια, ημερίδες κ.λπ. 4) Ενίσχυση παραγωγικών κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων 5) Οδική ασφάλεια 6) Παρουσίαση βιβλίων, εκδόσεις, μεταφράσεις κειμένων και φυλλαδίων. 7) Περιβαλλοντική εκπαίδευση

ΝΕΟΙ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Greek Young Naturefriends[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οικολογική Κοινωνική οργάνωση «Νέοι Φίλοι της Φύσης» αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Δικτύου «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ». Καθορίζει τις εργασίες της αυτόνομα, σύμφωνα με το πεδίο δραστηριοτήτων της. Το πεδίο δραστηριοτήτων της καθορίζεται από τον κανονισμό λειτουργίας των Νέων Φίλων της Φύσης, από το καταστατικό του Ελληνικού Δικτύου Φίλων της Φύσης και είναι εναρμονισμένο από τα καταστατικά των International Young Nature Friends και των Naturefriends International. Αντικείμενο δράσεων της οργάνωσης «Νέοι Φίλοι της Φύσης» είναι η πολιτική, κοινωνική, οικολογική, διαπολιτισμική και αθλητική εκπαίδευση των νέων. Επιδιώκει να προωθήσει τη μαζική εμπλοκή και ολοκληρωμένη, αυτοκαθοριζόμενη ανάπτυξη προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική συνείδηση των νέων και να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια δημοκρατική – σοσιαλιστική αλληλέγγυα κοινωνία. Προκειμένου την επίτευξη των στόχων τους οι Νέοι Φίλοι της Φύσης μπορούν να συνεργαστούν με οποιοδήποτε οργανισμό/φορέα, πρωτοβουλίες ή επιτροπές πολιτών με παρόμοιους γενικούς ή ειδικούς στόχους. Οι ΝΦτΦ είναι συνεργάτης της Διεθνούς Οργάνωσης Νέων International Young Nature Friends/IYNF

Βασικές αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Η Περιβαλλοντική Κοινωνική Οργάνωση «Νέοι Φίλοι της Φύσης» προωθεί την ιδέα της δημιουργίας μιας σοσιαλιστικής – δημοκρατικής αλληλέγγυας κοινωνίας. Κεντρικά πεδία δράσης είναι η πολιτική, κοινωνική, οικολογική, διαπολιτισμική, αθλητική εμπλοκή και η πολυ-επίπεδη εκπαίδευση των νέων. 2. Οι εργασίες που διεξάγονται από τους Ν.Φ.τ.Φ. είναι: ο συντονισμός των τοπικών πυρήνων σε τοπικό ή και περιφερειακό επίπεδο, η διάδοση των κοινωνικό-πολιτικών ιδεών του Ελληνικού Δικτύου «Φίλοι της Φύσης» και των «Νέων Φίλων της Φύσης» καθώς και των αντίστοιχων διεθνών οργανισμών Naturefriends International και International Young Naturefriends. 3. Οι εργασίες και οι δράσεις των Ν.Φ.τ.Φ, πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να είναι αντιφασιστικές, αντισεξιστικές, αντιρατσιστικές και να σέβονται τις μειονότητες.

Τομείς Δράσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Διεθνής πολιτική 2. Προώθηση του Εναλλακτικού τουρισμού διεθνώς 3. Προώθηση της οικολογικής και της αειφόρου ανάπτυξης 4. Υποστήριξη, προώθηση και οργάνωση διαπολιτισμικών, αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων αναψυχής 5. Προώθηση δραστηριοτήτων που ωθούν την κοινωνική δραστηριοποίηση των νέων 6. Προστασία και ανάδειξη του Φυσικού και του Αστικού Περιβάλλοντος, ο πολιτισμός, η ιστορία και οι παραδόσεις της Ελλάδας.

Διεθνής Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ν.Φ.τ.Φ. προωθούν την ανταλλαγή πληροφοριών, ενθαρρύνουν τη συνεργασία των αντίστοιχων εθνικών οργανώσεων Νέων Φίλων της Φύσης, οργανώνουν σεμινάρια, εκστρατείες, ακτιβισμούς και δράσεις. Κύρια σημεία της πολιτικής δράσης των Ν.Φ.τ.Φ. είναι: 1. Δραστηριότητες που σχετίζονται με την κατάσταση των νέων. 2. Η προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των ανθρώπων, ειδικά με τις μειονότητες και τις μη προνομιούχες ομάδες. 3. Ο αγώνας ενάντια στο μιλιταρισμό και το φασισμό προς όφελος της ειρήνης και της κοινωνικής ανάπτυξης. 4. Η υποστήριξη του δικαιώματος του αυτοκαθορισμού και της ενεργού και ισότιμης συμμετοχής των γυναικών, για μια χειραφετημένη κοινωνία πολιτών.

Προώθηση του Εναλλακτικού τουρισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Στα κεντρικά καθήκοντα των Νέων Φίλων της Φύσης είναι η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η διατήρηση των φυσικών πόρων, η στήριξη και ανάπτυξη της τοπικής αυτάρκειας, καθώς και η κοινωνική και πολιτιστική εκπαίδευση. 2. Οι IYNF συμβάλλουν σ' αυτό υποστηρίζοντας, προωθώντας και ενθαρρύνοντας εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες με τη μορφή επαφών μεταξύ των ομάδων και των μελών του κινήματος των Νέων Φίλων της Φύσης από διάφορες χώρες, καθώς και με τη μορφή μιας γενικής πολιτικής σε σχέση με τον τουρισμό.

Προώθηση οικολογικής και βιώσιμη ανάπτυξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Στόχος όλων των δραστηριοτήτων των Ν.Φ.τ.Φ. είναι η συμβολή στην οικολογική και αειφόρο ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας. 2. Μέσω της διάδοσης των πληροφοριών, της οργάνωσης σεμιναρίων, των συναντήσεων και εκστρατειών, καθώς και μέσω υποστήριξης εκπαιδευτικών σεμιναρίων στον τομέα της οικολογίας, οι Ν.Φ.τ.Φ. αναζητούν την προσωπική εξέλιξη με οικολογικό προσανατολισμό, τόσο εντός όσο και εκτός του κινήματος των Φίλων της Φύσης/ Friends of Nature.

Υποστήριξη, προώθηση και οργάνωση διαπολιτισμικών, αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων αναψυχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Μέσω ιδίων εκδηλώσεων, καθώς και μέσω στήριξης και υποστήριξης όλων των δράσεων των διαφόρων τοπικών ή περιφερειακών πυρήνων των Νέων Φίλων της Φύσης, η οργάνωση υποστηρίζει δραστηριότητες πολιτιστικής εκπαίδευσης και άλλες μορφές ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκθέσεις, συνέδρια, διαγωνισμούς, αλλά και αθλητικές συναντήσεις. 2. Οι Ν.Φ.τ.Φ. υποστηρίζουν και οργανώνουν δραστηριότητες σ' όλα τα παραπάνω πεδία και μπορούν να συντονίσουν και να στηρίξουν αντίστοιχες δράσεις των μελών τους πανελλαδικά.

Προώθηση δραστηριοτήτων που ωθούν την κοινωνική δραστηριοποίηση των νέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Οι Ν.Φ.τ.Φ. επιδιώκουν μια κοινωνία στην οποία όλοι οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά. Το Διεθνές κίνημα των Φίλων της Φύσης/ Friends of Nature είναι ένα σημείο συνάντησης όπου οι νέοι μπορούν να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να ισχυροποιήσουν την προσωπικότητά τους και να προετοιμαστούν για την υπεύθυνη συμμετοχή τους σε μια δημοκρατική κοινωνία. 2. Για να διευκολυνθεί μια τέτοια απελευθερωτική διαδικασία οι Ν.Φ.τ.Φ. οργανώνουν και προωθούν δραστηριότητες με ανοιχτό, φιλόξενο και δημοκρατικό πνεύμα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνδεσμοι (εξωτερικοί)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι δράσεις του δικτύου[νεκρός σύνδεσμος]
  2. «Επισκέψεις σε μουσεία κ.λ.π. δράσεις των ΦτΦ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2014.