Τόνι Χάρντινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόνι Χάρντινγκ
Γέννηση9  Ιανουαρίου 1942[1]
West Ham
Θάνατος12  Ιανουαρίου 2014[1]
Νήσος Ουάιτ[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΣχολή Τέχνης του Σεντ Μάρτιν
Ιδιότηταεικονογράφος και δημιουργός κόμικς[3]

Ο Τόνι Χάρντινγκ (Anthony John Harding, 9 Ιανουαρίου 194212 Ιανουαρίου 2014) ήταν Βρετανός σχεδιαστής εικονογραφημένων εκδόσεων (κόμικς) που σχετίζονταν, κυρίως, με το ποδόσφαιρο. Συνεργάσθηκε με γνωστούς εκδοτικούς οίκους της Βρετανίας, δημιουργώντας μια πληθώρα χαρακτήρων, σε σειρές που κυκλοφόρησαν από παιδικά περιοδικά, ενώ αρκετές από αυτές αναδημοσιεύθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο Χάρτινγκ υπήρξε, επίσης, ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής.

Βιογραφία και εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο West Ham του Λονδίνου[4] ο Χάρντινγκ έπιασε αρχικά δουλειά ως εκπαιδευόμενος στα Link Studios και το 1962 ξεκίνησε να εργάζεται σε μόνιμη βάση σαν καλλιτέχνης εικονογραφημένων ιστοριών για περιοδικά των εταιριών DC Thomson και IPC, ενώ παράλληλα φοιτούσε στην Σχολή Καλών Τεχνών Saint Martin’s, τα απογεύματα. Ταυτόχρονα έπαιζε ποδόσφαιρο για την ομάδα Gartan Sports FC του ανατολικού Λονδίνου. Όντας προικισμένος παίκτης, βοήθησε το σύλλογό του να κερδίσει αρκετές διακρίσεις από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τις αρχές των ‘70ς[5]. Αργότερα αγωνίσθηκε στην ομάδα St Martin's FC, την περίοδο που γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο, Ann, την οποία νυμφεύθηκε το 1967.

Το 1972 εγκατέλειψε το Λονδίνο και μετακόμισε στη νήσο Γουάιτ, εξακολουθώντας να εργάζεται από το σπίτι. Παράλληλα συνέχισε το ποδόσφαιρο, αυτή τη φορά με το σύλλογο Rookley FC με τον οποίο ξεπέρασε τις 300 συμμετοχές, κερδίζοντας αρκετά τρόπαια. Μάλιστα, για τη μεγάλη του προσφορά εκεί ως αρχηγός, η ομάδα τον τίμησε με την ανάδειξή τους ως επίτιμου προέδρου της. Εκτός των άλλων του δραστηριοτήτων, ο Χάρντινγκ ασχολήθηκε και με τα εκκλησιαστικά, καθώς διετέλεσε αντιπρόεδρος του τοπικού ιδρύματος Full Gospel Business Men’s Fellowship, αλλά και με τη μουσική, ως μέλος του συγκροτήματος Jesus. Τα επόμενα χρόνια, από την αρχή της δεκαετίας του ’90 και μετά, ο Χάρντινγκ ανέλαβε πρωτοβουλίες κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα[6]. Το 2003 τερμάτισε την ενασχόλησή του με τα κόμικς[7], αφού αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας με την καρδιά του. Πέθανε αιφνίδια στην ηλικία των 72 ετών, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του.

Από τις πιο γνωστές δουλειές του ήταν η σειρά Wonder Man για το περιοδικό Victor (1961-62). Γνωστό επίσης έργο του ήταν το Bouncing Briggs με πρωταγωνιστή έναν παλαιοπώλη που παράλληλα αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας. Ο Χάρντινγκ φιλοτέχνησε επίσης αρκετές ιστορίες της σειράς Roy of the Rovers που δημοσιεύθηκαν σε ετήσιες εκδόσεις του περιοδικού Tiger, όπως και τη σειρά του Τομ Τάλι με τίτλο Look Out for Lefty για το περιοδικό Action, στην οποία διαδέχθηκε το στενό φίλο του Μπάρι Μίτσελ.

Άλλες δουλειές του ήταν οι εξής:

  • "Bobby of the Blues", περιοδικό Scorcher (IPC) 1970 – 1971, Ετήσια 1973, 1975.
  • "This Goalie's Got Guts", περιοδικό Scoop (D. C. Thomson) 1978–81, ετήσια 1980, 1981.
  • "Roy's Action Replay", περιοδικό All Action Monthly (Fleetway) 1987.
  • "The Goals of Jimmy Grant", περιοδικό The Victor (D. C. Thomson) 1988.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά, Ολλανδικά) Lambiek Comiclopedia. Lambiek. 1  Νοεμβρίου 1999. h/harding_tony. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Freebase Data Dumps. Google.
  3. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  4. Obituary: Mr Anthony (Tony) John Harding, Isle of Wight County Press, 7 Φεβρουαρίου 2014
  5. In Memoriam: "Look Out for Lefty" artist Anthony John “Tony” Harding, Down the Tubes, 17 Φεβρουαρίου 2014
  6. Richard Wright, Bikes for Africa hit 1,000 mark, Isle of Wight County Press, 28 Ιουνίου 2013
  7. Antony Harding, Does Your Dad Draw For Roy of the Rovers?, Down the Tubes, 22 Φεβρουαρίου 2014