Τσιγκόζιε Ομπιόμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσιγκόζιε Ομπιόμα
ΌνομαΤσιγκόζιε Ομπιόμα
Γέννηση1986
Άκουρε Νιγηρίας
Επάγγελμα/
ιδιότητες
συγγραφέας και καθηγητής
ΕθνικότηταΊγκμπο Νιγηρίας
ΥπηκοότηταΝιγηρία
Σχολές φοίτησηςΠανεπιστήμιο του Μίσιγκαν
Αξιοσημείωτα έργαΟι Ψαράδες
http://www.chigozieobioma.com

Ο Τσιγκόζιε Ομπιόμα (Chigozie Obioma) είναι Νιγηριανός συγγραφέας, γεννημένος το 1986 στην πόλη Άκουρε της Νιγηρίας. Από το Φθινόπωρο του 2015 διδάσκει λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ομπιόμα γεννήθηκε στο Άκουρε, στη νοτιοδυτική Νιγηρία, σε μια πολυμελή οικογένεια με 12 παιδιά. Ανήκει στη φυλή των Ίγκμπο και μητρικές του γλώσσες ήταν τα Γιορούμπα, τα Ίγκμπο και τα Αγγλικά. Στα παιδικά και νεανικά του χρόνια τον είχαν γοητεύσει οι ελληνικοί μύθοι και οι Άγγλοι κλασσικοί συγγραφείς όπως ο Σαίξπηρ, ο Τζον Μίλτον, ο Τόμας Χάρντυ κ.ά.

Σπούδασε για 2 χρόνια[1] στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένα ιδιωτικό αγγλόφωνο πανεπιστήμιο της Βόρειας Λευκωσίας. Ενώ ακόμη σπούδαζε, ξεκίνησε τη συγγραφή του πρώτου του μυθιστορήματος, το οποίο ολοκλήρωσε κατά την παραμονή του στον καλλιτεχνικό ξενώνα Ledig House[2], στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου βρισκόταν από το φθινόπωρο του 2012 με υποτροφία. Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη δημιουργική γραφή. Από αυτό το πανεπιστήμιο τιμήθηκε με το βραβείο Hopwood λογοτεχνίας το 2013 και ποίησης το 2014. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως τα Virginia Quarterly Review και New Madrid. Το δοκίμιό του με τίτλο Audacity of Prose[3] (Η τόλμη της πρόζας) είχε σημαντική απήχηση.

Οι Ψαράδες, το πρώτο του μυθιστόρημα, συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Μπούκερ[4] και του Βραβείου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Κέρδισε το Βραβείο FT/OppenheimerFunds Emerging Voices 2015. Η κριτική των New York Times τον απεκάλεσε διάδοχο του Τσινούα Ατσέμπε. Η πλοκή του μυθιστορήματος περιστρέφεται γύρω από τις δοξασίες των Ίγκμπο σχετικά με το πεπρωμένο, οι οποίες σύμφωνα με τον συγγραφέα[5], φέρουν ομοιότητες με την αρχαία ελληνική τραγωδία και με τις σαιξπηρικές τραγωδίες.

Ελληνικές μεταφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι Ψαράδες, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015, μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη, ISBN 978-618-03-0077-2

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Michigan Quarterly Review-An Interview with Chigozie Obioma». Michigan Quarterly Review. 
  2. «2, 2 and 2: Chigozie Obioma talks about The Fishermen». looking up/looking down. 
  3. «The Millions : The Audacity of Prose». themillions.com. 
  4. Γρηγόρης Μπέκος (15 Σεπτεμβρίου 2015). «Η βραχεία λίστα του βραβείου Booker 2015». Το Βήμα. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=737698. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2015. 
  5. Μαρία Σφυρόερα (24 Νοεμβρίου 2015). «Ο Chigozie Obioma γράφει στις «Βιβλιοπαρουσιάσεις». ΕΡΤ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]