Τεζκατλιπόκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τεζκατλιπόκα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣοτσικέτζαλ
ΑδέλφιαΣίπε Τότεκ
Κετζαλκόατλ
Ουιτζιλοπότστλι
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Κετζαλκόατλ και Τεζκατλιπόκα (δεξιά)

Στη μυθολογία των Αζτέκων, ο Τεζκατλιπόκα ή Τεσκατλιπόκα[1] (ισπ. Tezcatlipoca) είναι ο θεός του σκότους, του πειρασμού, της μαγείας, του πολέμου και των υλικών πραγμάτων. Είχε στην κατοχή του ένα μαγικό καθρέφτη που έβγαζε καπνούς και σκότωνε τους αντιπάλους του, γι' αυτό είναι επίσης γνωστός σαν "θεός του Καθρέφτη που Καπνίζει".

Ο Τεζκατλιπόκα ήταν ο αντίπαλος του πνευματικού Κετζαλκόατλ και μερικές φορές εμφανίζεται σαν αυτός που ωθεί τους ανθρώπους στο κακό. Τιμωρώντας όμως το κακό κι επιβραβεύοντας την καλοσύνη, έθετε σε δοκιμασίες το νου των ανθρώπων με πειρασμούς, αντί να τους σπρώχνει στην ακολασία. Σύμφωνα με τους Αζτέκους, ήταν ο θεός της διχόνοιας και της απάτης, αλλά κι ο θεός των αρχόντων, των πολεμιστών και της μαγείας. Σχετίζεται με την έννοια της μοίρας και του πεπρωμένου και με τον ιαγουάρο. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως μάγος, ενώ θεωρείτο θεός με την ικανότητα να μεταμορφώνεται και άλλες μυστήριες δυνάμεις.

Λατρεία του Τεζκατλιπόκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εορτή του Τεζκατλιπόκα ήταν τον πέμπτο μήνα του ημερολογίου των Αζτέκων. Η απόδοση τιμών προς τους θεούς τελείωνε με μια θυσία, στην οποία ξεριζωνόταν η καρδιά του θύματος και την κρατούσαν προς τον ήλιο. Οι προετοιμασίες ξεκινούσαν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι ιερείς διάλεγαν ένα νεαρό άντρα, που στον επόμενο χρόνο θα ζούσε σαν άρχοντας: μάθαινε να παίζει αυλό, φορούσε χρυσά κοσμήματα και πολυτελή ρούχα, κάπνιζε και απολάμβανε το γενικό σεβασμό. Είκοσι ημέρες πριν από την τελετή παντρευόταν τέσσερις νέες γυναίκες και την τελευταία εβδομάδα τραγουδούσε, χόρευε και γιόρταζε. Την ημέρα της θυσίας, το θύμα ανέβαινε μόνος τα σκαλιά του ναού, σπάζοντας ένα πήλινο αυγό σε κάθε σκαλί. Όταν έφθανε στην κορυφή, η καρδιά του ξεριζωνόταν. Ο Τεζκατλιπόκα επίσης εορταζόταν κατά τον ένατο μήνα των Αζτέκων, στη Γιορτή των Νεκρών.

Απεικονίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τεζκατλιπόκα

Συνήθως απεικονίζεται με μια μαύρη λωρίδα στο πρόσωπό του, ενώ σχεδόν πάντα με τον Καθρέφτη που Καπνίζει, από οψιδιανό και αιματίτη. Στο δεξί του χέρι κρατάει τέσσερα βέλη, με τα οποία τιμωρεί τις αμαρτίες των ανθρώπων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ηλίας Ταμπουράκης. «Μεξικό: Τεσκατλιπόκα και Κετσαλκόατλ, Ο Καθρέφτης από Οψιδιανό που Καπνίζει, ενάντια στο Φτερωτό Φίδι» (PDF). Ταξίδι στους πολιτισμούς. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2013. 
  • Time-Life Παγκόσμια Ιστορία, Τόμος 12, Εκδόσεις Κ. Καπόπουλος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]