Κοατλίκουε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοατλίκουε
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΟυιτζιλοπότστλι
Κογιολξάουκι
ΑδέλφιαChimalma
Xochitlicue
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στη μυθολογία των Αζτέκων, η Κοατλίκουε (ισπ. Coatlicue), γνωστή κι ως Τετεοΐναν (ισπ. Teteoínan), ήταν η Μητέρα Θεά Γη, η μητέρα της Σελήνης (Κογιολξάουκι) και των Άστρων (Σεντζονουιτζνάουακ, ισπ. Centzonhuitznáhuac). Είναι επίσης γνωστή ως Σιουακόατλ (Cihuacóatl), "Κυρά του Φιδιού", η οποία προστάτευε τις γυναίκες που πέθαιναν στη γέννα.

Άγαλμα που απεικονίζει τη θεά

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοατλίκουε τελούσε το ιερό καθήκον της στο όρος του Ερπετού, κοντά στην Τούλα, μαζεύοντας έναν θύσανο φτερών, όταν ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. Οι τετρακόσιοι γιοι και η κόρη της Κογιολξάουκι θύμωσαν και αποφάσισαν να τη σκοτώσουν. Τότε γεννήθηκε ο Ουιτζιλοπότστλι, πλήρως ανεπτυγμένος, πλήρως οπλισμένος, με ασπίδα και λόγχη, θεός του πολέμου και του ήλιου. Εκείνος χρησιμοποίησε το «φίδι της φωτιάς» και τις ακτίνες του ήλιου για να νικήσει τη σελήνη και τα αστέρια. Η μάχη συνεχίζεται κάθε ημέρα ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα. Οι Αζτέκοι θεωρούσαν την ανατολή του Ήλιου σαν τη νίκη της θεότητας αυτής απέναντι στις δυνάμεις του σκότους.

Τετεοΐναν, η άλλη φύση της Κοατλίκουε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τετεοΐναν ήταν η μητέρα όλων των θεών και η προσωποποίηση της Μητέρας Φύσης. Είναι η ίδια θεότητα με την Κοατλίκουε, αλλά το αντίθετό της: ενώ η Κοατλίκουε είναι η καταστροφική γυναικεία δύναμη, η Τετεοΐναν είναι η δημιουργική δύναμη.

Αναπαραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχεδόν όλες οι απεικονίσεις της θεάς αναδεικνύουν τη φονική της πλευρά, καθώς η Γη, εκτός από στοργική μητέρα κατασπαράσσει αχόρταγα ό,τι αναπνέει και υπάρχει. Η Κοατλίκουε αντιπροσωπεύει την αχόρταγη Μητέρα, που δίνει, αλλά και παίρνει τη ζωή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]