Ουιτζιλοπότστλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουιτζιλοπότστλι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Huitzilopōchtli (Nāhuatl)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΟμετεκούτλι και Κοατλίκουε[1] και Ομετσιχουάτλ
ΑδέλφιαΣίπε Τότεκ
Τεζκατλιπόκα
Κετζαλκόατλ
Κογιολξάουκι
Malinalxochitl[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο θεός Ουιτζιλοπότστλι

Στη μυθολογία των Αζτέκων, ο Ουιτζιλοπότστλι[2], Ουιτσιλοπότστλι[3] (ισπ. Huitzilopochtli) ή Βιτσιλοπότστλι ήταν θεός του πολέμου και του ήλιου και ο προστάτης της πόλης Τενοτστιτλάν. Ήταν ο εθνικός θεός των Αζτέκων κι ήταν επίσης θεός του θανάτου, των πολεμιστών, των καταιγίδων και οδηγός για μεγάλα ταξίδια.

Μητέρα του ήταν η Κοατλίκουε, που τον συνέλαβε από ένα θύσανο αιωρούμενων φτερών που κατάφερε ν΄ αρπάξει και να κρύψει στο κόλπο της. Λίγο χρόνο μετά το γεγονός αυτό γεννήθηκε ο τρομερός θεός έχοντας κοσμημένη τη κεφαλή του με δέσμη φτερών κρατώντας από δεξιά ρομφαία και από αριστερά ασπίδα ακριβώς τότε που η κόρη της, Κογιολξάουκι, προσπάθησε να τη σκοτώσει, γιατί έμεινε έγκυος με ντροπιαστικό τρόπο. Τότε ο Ουιτζιλοπότστλι πετάχτηκε από την κοιλιά της Κοατλίκουε, πλήρως ανεπτυγμένος, πλήρως οπλισμένος, με ασπίδα και λόγχη, σκότωσε την Κογιολξάουκι και τα άλλα 400 προηγούμενα παιδιά της μητέρας του Κοατλίκουε που είχαν στραφεί εναντίον της. Την αδερφή του την έστειλε στον ουρανό κι έγινε η Σελήνη, ώστε η μητέρα του να αισθάνεται όμορφα που θα έβλεπε την κόρη της κάθε μέρα στον ουρανό.
Το είδωλό του, τον παριστά με μεγάλο πρόσωπο και φοβερούς οφθαλμούς, ενώ και το αριστερό του πόδι ήταν κοσμημένο με φτερά κολυβρίου εξ ου και το όνομά του (ουιτζι=κολύβρι, και πότστλι=αριστερός). Επίσης έφερε χρυσή ζώνη που παρίστανε ιοβόλο φίδι και στο λαιμό του έφερε λουρί από το οποίο κρεμόνταν χρυσά και ασημένια αφιερώματα (κεφαλές και καρδιές).

Επίσης και οι ναοί οι αφιερωμένοι στον θεό αυτόν ήταν περίλαμπρα διακοσμημένοι και με εξέχουσα αρχιτεκτονική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Encyclopedia of Ancient Deities» (Αγγλικά) McFarland & Company. Jefferson. 2000. σελ. 226. ISBN-10 0-7864-0317-9.
  2. «Τραγούδια στα νάουατλ». Το περιπλανόμενο τουατάρα. Bolko. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2013. 
  3. «Ουιτσιλοπότστλι». Πόλη του Μεξικού βρισκόμαστε εκεί που άκμασε ο πιο σύγχρονος πολιτισμός του Μεξικού οι Αζτέκοι. Αθεόφοβος. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Huitzilopochtli στο Wikimedia Commons