Ταντούρι μασάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ταντούρι μασάλα (Tandoori masala) ή σάλτσα Ταντούρι, είναι μείγμα μπαχαρικών ειδικά για χρήση με ταντούρ (tandoor)[Σημ. 1] ή πήλινο φούρνο, στην παραδοσιακή μαγειρική της βόρειας Ινδίας και του Πακιστάν. Τα συγκεκριμένα μπαχαρικά διαφέρουν ελαφρώς από περιοχή σε περιοχή, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν γκαράμ μασάλα, σκόρδο, τζίντζερ, κρεμμύδι, πιπέρι καγιέν και μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα καρυκεύματα και πρόσθετα. Τα μπαχαρικά συχνά θρυμματίζονται μαζί στο γουδί, με το γουδοχέρι.

Εμπορική συσκευασία Ταντούρι μασάλα.

Το ταντούρι μασάλα χρησιμοποιείται εκτενώς με πιάτα όπως το κοτόπουλο ταντούρι. Στο πιάτο αυτό, το κοτόπουλο καλύπτεται με ένα μείγμα από απλό γιαούρτι και ταντούρι μασάλα. Κατόπιν, το κοτόπουλο ψήνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία στο ταντούρ. Το κοτόπουλο που προετοιμάζεται κατ' αυτόν τον τρόπο, έχει εξωτερικά ρόδινο χρώμα και αλμυρή γεύση.

Άλλα πιάτα με κοτόπουλο, εκτός από το κοτόπουλο ταντούρι, χρησιμοποιούν αυτό το masala, όπως tikka[Σημ. 2] ή βούτυρο κοτόπουλο,[Σημ. 3] τα περισσότερα πιάτα με προέλευση από το Πουντζάμπ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κρέας αντί κοτόπουλου, όπως paneer[Σημ. 4] (paneer tikka).

Αν φρεσκο-ετοιμαστεί, το μασάλα δύναται να αποθηκευτεί σε αεροστεγή βάζα έως και δύο μήνες. Το μείγμα μπαχαρικών πωλείται επίσης στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ και τα εξειδικευμένα καταστήματα Ασιατικών τροφίμων, με διαφορετικές γεύσεις, αναλόγως της μάρκας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο όρος ταντούρ (tandoor) /tɑːnˈdʊər/, αναφέρεται σε είδος φούρνων, με πιο γνωστό τον κυλινδρικό αργιλώδη ή μεταλλικό φούρνο που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα και το ψήσιμο. Το ταντούρ (tandoor) χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα στη Νότια, Κεντρική και Δυτική Ασία, καθώς και στην περιοχή του Καυκάσου.[Παρ. Σημ. 1][Παρ. Σημ. 2]
  2. Το tikka (προφέρεται [ʈɪkkaː]), είναι τύπος τροφίμου της Νότιας Ασίας, που απαντάται κυρίως στην κουζίνα του Πουντζάμπ και που συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό.
  3. Το βούτυρο κοτόπουλο ή murgh makhani (Χίντι: मुर्ग़ मक्खनी, προφέρεται [mʊrg məkʰaːniː]), είναι ένα Ινδικό πιάτο από κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ και ήπια καρυκεύματα. Σερβίρεται τόσο στην Ινδία όσο και σε άλλες χώρες.[Παρ. Σημ. 3]
  4. Το paneer (προφέρεται [pəniːr]), είναι φρέσκο τυρί, με προέλευση από τη Νότια Ασία, ιδίως στις κουζίνες της Ινδίας, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νεπάλ και Μπαγκλαντές.
Παραπομπές σημειώσεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tandoori masala (έκδοση 725849193) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).