Τέρθιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σαρισοφόροι ενός Τέρθιο
Σπαθοφόρος, σαρισοφόρος και αρκεβουζιοφόρος ενός Τέρθιο

To Ισπανικό τέρθιο (Ισπανικά:Τercio,"ένα τρίτο") ήταν ένα είδος μικτής φάλαγγας σαρισοφόρων, σπαθοφόρων και αρκεβουζιοφόρων. Ήταν τετραγωνικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί, με μικτή σύνθεση που αριθμούσαν 3.000 άνδρες. Αρχικά το 50% (1.500 άνδρες) της δύναμής τους αποτελούνταν από σαρισοφόρους και οι υπόλοιποι στρατιώτες ήταν ~17% αρκεβουζιοφόροι (500 άνδρες) και ~33% σπαθοφόροι (1.000 άνδρες που έφεραν ασπίδες, ακόντια και και σχετικά κοντά ξίφη). Τα δόρατα του σχηματισμού αναλάμβαναν να κρατούν σε απόσταση το ιππικό έτσι ώστε τα υπόλοιπα όπλα να εξουδετερώνουν ανενόχλητα το εχθρικό πεζικό. Τα τέρθιο αναφέρονται και ως Ισπανικά Τετράγωνα, μιας και εισήχθησαν στα πεδία των μαχών από τους Ισπανούς, τον 16ο αιώνα. Ως σχηματισμοί, εμφάνιζαν πολλές ομοιότητες με τους Ελβετούς σαρισοφόρους.

Τα τέρθιο αποτελούνταν από επαγγελματίες στρατιώτες, με πειθαρχεία και πολεμική εμπειρία. Διακρίθηκαν στους Ιταλικούς πολέμους, κυρίως στη Μάχη της Παβία, το 1525, όπου αιχμαλωτίστηκε και ο Γάλλος βασιλιάς που ηγούνταν της αντίπαλης παράταξης. Παρ'όλα αυτά, η ανάπτυξη του πυροβολικού και νέων πολεμικών τακτικών τους επόμενους αιώνες, καθώς και η εμφάνιση της ξιφολόγχης που επέτρεπε στο πεζικό να αντιμετωπίζει καλύτερα το ιππικό, σήμανε την παρακμή του τέρθιο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στρατιωτική ιστορία, τεύχος 152, Εκδόσεις Περισκόπειο, 2009, Η φάλαγγα των δορυφόρων


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tercio της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).