Σωτήρας Θάσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σωτήρας
Άποψη του οικισμού
Σωτήρας is located in Θάσος
Σωτήρας
Σωτήρας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑνατολικής Μακεδονίας και Θράκης
ΔήμοςΘάσου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΚαβάλας
Πληθυσμός
Μόνιμος14
Έτος απογραφής2021

Ο Σωτήρας είναι ένας οικισμός στα βορειοδυτικά της Θάσου. Η δημοτική κοινότητα Σωτήρος, που περιλαμβάνει και τον οικισμό Σκάλα Σωτήρος, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 είχε 374 κατοίκους, από 395 το 2021. Ο Σωτήρας λέγεται ότι ιδρύθηκε από κατοίκους της Καλλιράχης. Το όνομα του χωριού προέρχεται από την εκκλησία που χτίστηκε εκεί, τη Μεταμόρφωση Σωτήρος. Αξιοσημείωτο είναι το βυζαντινό εκκλησάκι της Αναλήψεως, περίπου 3 χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό, καθώς και το μοναστήρι της Ιεαράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, περίπου 7 χιλιόμετρα.

Στην πλατεία του Σωτήρα υπάρχει μια βρύση και πλατάνια.[1] Η γύρω περιοχή διέθετε μεγάλο φυσικό ορυκτό πλούτο όπως ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα.

Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στα δυτικά του νησιού το καλοκαίρι του 1989, έφεραν ιδιαίτερα σε κίνδυνο το χωριό και τους κατοίκους του Σωτήρα. Οι πυρκαγιές ήρθαν από το βορρά, και μετακινήθηκαν νοτιοανατολικά και έφτασαν μέχρι το χωριό και έκαψαν αρκετά κτίρια στη βορειοανατολική περιοχή. Εκτός από τα πεύκα κάηκαν και ελαιόδεντρα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ερειπωμένα και καμένα σπίτια ανακαινίστηκαν και ανοικοδομήθηκαν. Ορισμένα προσφέρονται ως διαμερίσματα για διακοπές.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σωτήρας». mythotopia.eu. Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]