Στον καθρέφτη είδα τον δολοφόνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στον καθρέφτη είδα τον δολοφόνο
The Mirror Crack'd
ΣκηνοθεσίαΓκάι Χάμιλτον[1][2][3]
ΠαραγωγήΡίτσαρντ Μ. Γκούντγουιν και Τζον Νάτσμπουλ, 7ος βαρόνος του Μπρέιμπορν
ΣενάριοΤζόναθαν Χέιλς και Μπάρι Σάντλερ
Βασισμένο σεThe Mirror Crack'd from Side to Side
ΠρωταγωνιστέςΆντζελα Λάνσμπερι[2][3][4], Ελίζαμπεθ Τέιλορ[4], Κιμ Νόβακ[4], Ροκ Χάτσον[4], Έντουαρντ Φοξ[3][4], Τζεραλντίν Τσάπλιν[2][3][4], Τόνι Κέρτις[2][3][4], Τσάρλς Γκρέι[4], Πιρς Μπρόσναν[4], Ρίτσαρντ Πίρσον[4], Άλαν Κάθμπερτσον[4], Άνθονι Στιλ[4], Ντάινα Σέρινταν[4], Τζον Μπένετ[4], Νάιτζελ Στοκ[4] και Πίτερ Γούντθορπ[4]
ΜουσικήΤζον Κάμερον
ΦωτογραφίαΚρίστοφερ Τσάλις
ΜοντάζΡίτσαρντ Μάρντεν
ΕνδυματολόγοςPhyllis Dalton
Εταιρεία παραγωγήςEMI Films
ΔιανομήITC Entertainment και Netflix
Πρώτη προβολή1980 και 5  Φεβρουαρίου 1981 (Γερμανία)[5]
Διάρκεια105 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία[6]
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΈγκλημα στο Νείλο
ΈπεταιΔύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο

Το Στον καθρέφτη είδα τον δολοφόνο (αγγλικά: The Mirror Crack'd) είναι μια βρετανική ταινία μυστηρίου του 1980 σκηνοθετημένη από τον Γκάι Χάμιλτον σε σενάριο των Τζόναθαν Χέιλς και Μπάρι Σάντλερ, βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα (1962) της Άγκαθα Κρίστι με τη Μις Μαρπλ. Πρωταγωνιστούν οι Άντζελα Λάνσμπερι, Τζεραλντίν Τσάπλιν, Τόνι Κέρτις, Έντουαρντ Φοξ, Ροκ Χάτσον, Κιμ Νόβακ και Ελίζαμπεθ Τέιλορ. [7] Οι σκηνές εσωτερικού χώρου γυρίστηκαν στα Twickenham Film Studios, στο Τουίκεναμ του Λονδίνου και οι σκηνές σκηνές στο Κεντ. Δύο χρόνια αργότερα, ο Χάμιλτον γύρισε και δεύτερη ταινία βασισμένη σε μυθιστόρημα της Κρίστι, με τίτλο Δύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο. [8]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1953, στο αγγλικό χωριό Σεντ Μαίρη Μιντ, όπου μένει η Μις Τζέιν Μαρπλ, μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ γυρίζει ένα δράμα εποχής για τη Μαρία Α' της Σκωτίας και την Ελισάβετ Α' της Αγγλίας με δύο διάσημες σταρ του κινηματογράφου, τη Μαρίνα Ραντ και τη Λόλα Μπρούστερ. Οι δύο ηθοποιοί έχουν μια μακροχρόνια σχέση αντιπαλότητας. Η Μαρίνα επιστρέφει μετά από μια παρατεταμένη "ασθένεια", έχοντας αποσυρθεί λόγω νευρικού κλονισμού όταν ο γιος της γεννήθηκε με σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Η ίδια και ο σύζυγός της, Τζέισον Ραντ, που σκηνοθετεί την ταινία, καταφθάνουν με τη συνοδεία τους. Όταν μαθαίνει ότι στην ταινία θα παίζει και η Λόλα, εξοργίζεται και ξεσπά με θυμό. Στη συνέχεια φτάνει η Λόλα με τον σύζυγό της, Μάρτι Φεν, ο οποίος είναι παραγωγός της ταινίας.

Στο χωριό επικρατεί ενθουσιασμός, καθώς οι ντόπιοι έχουν προσκληθεί σε μια δεξίωση που διοργάνωσε η κινηματογραφική εταιρεία σε ένα αρχοντικό, το Γκόσινγκτον Χολ, για να γνωρίσουν τις διασημότητες. Η Λόλα και η Μαρίνα έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο στη δεξίωση και ανταλλάσσουν κωμικά έντονες βρισιές, χαμογελώντας και ποζάροντας στις κάμερες.

Στη δεξίωση, η Μαρίνα εγκλωβίζεται από μια ένθερμηθαυμάστριά της, τη Χέδερ Μπάμπκοκ, η οποία την κάνει να βαριέται αφηγούμενη μια ατελείωτη ιστορία σχετικά με την πρώτη γνωριμία της με τη Μαρίνα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού εξιστορεί τη συνάντηση που είχαν τόσα τα χρόνια πριν, η Χέδερ πίνει ένα κοκτέιλ που προοριζόταν για τη Μαρίνα και αμέσως πεθαίνει από δηλητηρίαση. Όλοι είναι σίγουροι ότι η Μαρίνα ήταν το επιδιωκόμενο θύμα δολοφονίας. Όχι μόνο η Μαρίνα δεχόταν ανώνυμες θανατικές απειλές, αλλά μόλις ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας, ανακαλύπτει ότι στο φλιτζάνι του καφέ της στο πλατό έχει επίσης δηλητήριο, δημιουργώντας της κρίσεις πανικού. Ο επιθεωρητής Ντέρμοντ Κράντοκ της Σκότλαντ Γιαρντ που ερευνά την υπόθεση είναι μπερδεμένος. Ζητά βοήθεια από τη θεία του, που τυχαίνει να είναι η Τζέιν Μαρπλ, η οποία πρόσφατα χτύπησε το πόδι της στη δεξίωση και επομένως έχει περιοριστεί στο σπίτι της. Οι ύποπτοι είναι η Έλα Ζιελίνσκι, βοηθός του Τζέισον που είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του και θα ήθελε να φύγει η Μαρίνα από τη μέση, και η σέξι ηθοποιός Λόλα.

Η κύρια ύποπτη, η Έλα Ζιελίνσκι, αφού πηγαίνει σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο στο χωριό όπου τηλεφωνεί και απειλεί να αποκαλύψει τον δολοφόνο, στη συνέχεια σκοτώνεται από θανατηφόρο ρινικό σπρέι που έχει μπει στη θέση του φαρμάκου της για την αλλεργική ρινίτιδα.

Η δεσποινίς Μαρπλ, που πλέον έχει αναρρώσει, επισκέπτεται το Γκόσινγκτον Χολ, όπου μένουν η Μαρίνα και ο Τζέισον, και βλέπει πού συνέβη ο θάνατος της Χέδερ. Με πληροφορίες που λαμβάνει από την καθαρίστριά της, την Τσέρι Μπέικερ, η οποία εργαζόταν εκεί ως σερβιτόρα την ημέρα της δολοφονίας, η Μαρπλ αρχίζει να συνενώνει τα στοιχεία και να λύνει το μυστήριο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, σημειώνεται ένας ακόμη θάνατος στο Γκόσινγκτον Χολ, ο οποίος εξηγεί ποιος ήταν ο δολοφόνος: η Μαρίνα Ραντ φείνται ότι έχει αυτοκτονήσει.

Η Μις Μαρπλ εξηγεί ότι η ιστορία της Χέδερ Μπάμπκοκ ήταν το κίνητρο της Μαρίνας. Η Χέδερ έπασχε από ερυθρά, μια μάλλον ακίνδυνη ασθένεια για τους περισσότερους ενήλικες, αλλά επικίνδυνη για μια έγκυο. Η Χέδερ μόλυνε άθελά της τη Μαρίνα όταν τη συνάντησε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ενώ η Μαρίνα ήταν έγκυος: αυτό έκανε το παιδί της Μαρίνας να γεννηθεί με νοητική αναπηρία . Όταν η Μαρίνα άκουσε τη Χέδερ να αφηγείται χαρούμενη αυτήν την ιστορία, κυριεύτηκε από οργή και τη δηλητηρίασε επίτηδες. Στη συνέχεια διέδωσε τη φήμη ότι το δηλητήρια προοριζόταν για την ίδια, επινοώντας τις θανατικές απειλές και δηλητηριάζοντας η ίδια τον καφέ της. Η Έλα, η οποία μάλιστα έκανε τηλεφωνήματα σε διάφορους υπόπτους από τηλεφωνικό θάλαμο, μάντεψε κατά λάθος σωστά, με αποτέλεσμα η Μαρίνα να τη δολοφονήσει. Καθώς η Μαρίνα είναι πλέον νεκρή, δεν θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Ο Τζέισον ομολογεί στη δεσποινίς Μαρπλ ότι αυτός έβαλε δηλητήριο στη ζεστή σοκολάτα της γυναίκας του, για να τη σώσει από τη δίωξη. ωστόσο, η σοκολάτα έχει μείνει άθικτη. Η Μαρίνα φαίνεται ότι δηλητηριάστηκε μόνη της.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νάταλι Γουντ είχε αρχικά επιλεγεί για να παίξει τον ρόλο που τελικά έπαιξε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. [9]

Τοποθεσίες γυρισμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σμάρντεν στο Κεντ, όπου έγιναν τα εξωτερικά γυρίσματα

Η έπαυλη Σεντ Κλερ στο Κεντ χρησιμοποιήθηκε ως σπίτι της Μαρίνας Ραντ (Ελίζαμπεθ Τέιλορ) και του συζύγου της Τζέισον (Ροκ Χάτσον). Το παμπ Ye Olde George και μια γέφυρα στην οδό Τσερτς στο Σόρχαμ φαίνονται ως μέρος του χωριού.Τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού Σμάρντεν με τις αχυροσκεπές τους και τα καταστήματά του το έκαναν ιδανική τοποθεσία εξωτερικών γυρισμάτων. [10]

Ημερομηνίες γυρισμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε σε ένα διάστημα δέκα εβδομάδων από τις 12 Μαΐου [11] έως τις 18 Ιουλίου 1980. [12]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία θεωρήθηκε εισπρακτική αποτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. [13] Η Λάνσμπερι δεν επανέλαβε ποτέ την ερμηνεία της ως Μις Μαρπλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0081163/. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 stopklatka.pl/film/the-mirror-crackd. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=55111.html. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουλίου 2016.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 www.imdb.com/title/tt0081163/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουλίου 2016.
  5. www.filmdienst.de/film/details/31165/mord-im-spiegel.
  6. mirror-crackd.
  7. «Στον Καθρέφτη Είδα τον Δολοφόνο ? ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr». www.cinemagazine.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022. 
  8. «Στον καθρέφτη είδα τον δολοφόνο». monopoli.gr. 4 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022. 
  9. The Mirror Crack'd at Trailers from Hell
  10. Kent Film Office. «Kent Film Office The Mirror Crack'd Film Focus». 
  11. Daily Variety Magazine; 16 May 1980; Page 10
  12. Daily Variety Magazine; 30 July 1980; Page 8
  13. CHRISTMAS PLUS ALMOST CURE HOLLYWOOD'S ANXIETY ATTACK New York Times 16 January 1981: C.3.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]