Στήλη του Προυσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στήλη του Προυσία
Χάρτης
Είδοςκίονας και στήλη
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°28′57″N 22°30′5″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Δελφών
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα

Η στήλη του Προυσία είναι ένα από τα αναθήματα στο ιερό τέμενος του Απόλλωνα στους Δελφούς, που ανεγέρθηκε προς τιμήν του βασιλιά Προυσία Β' της Βιθυνίας.

Αργυρό τετράδραχμο του Προυσία Β'

Ανέγερση και επιγραφικές μαρτυρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στήλη του Προυσία βρίσκεται βορειοανατολικά της εισόδου του ναού του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Σήμερα έχει αναστηλωθεί. Το μνημείο ταυτίστηκε χάρη σε επιγραφή που μαρτυρά ότι πρόκειται για ανάθημα της Αιτωλικής Συμπολιτείας προς τιμήν του Βασιλιά Προυσία Β', βασιλιά της Βιθυνίας, στη βορειοδυτική Μικρά Ασία:

«Βασιλέα Προυσίαν, βασιλέως Προυσία, τò Κοινò τῶν Αἰτωλῶν, ἀρετᾶς ἔνεκεν καὶ εὐεργεσίας τάς ἐς αὑτούς».[1]

Με βάση τη σωζόμενη επιγραφή, είναι επίσης δυνατή και η ακριβής χρονολόγηση του αφιερώματος μετά το 182 π.Χ., όταν ο Προυσίας Β' διαδέχθηκε τον πατέρα του, Προυσία Α' στο θρόνο της Βιθυνίας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο αποτελείται από μια υψηλή βάση από σειρές ορθογώνιων λιθόπλινθων, ενώ στο πάνω μέρος φέρει ανάγλυφη παράσταση με γιρλάντες και βουκράνια και χαμηλό γείσο με γεισίποδες. Το συνολικό του ύψος έφτανε τα 9,70 μέτρα, ενώ επάνω στο μνημειακό βάθρο ήταν στημένο το έφιππο άγαλμα του Βασιλιά Προυσία. Στην ανώτερη επιφάνεια του μνημείου σειρές ορθογώνιων οπών πιθανόν σχετίζονταν με τη σύνθεση του γλυπτού και χρησίμευαν για να προσαρμόζονται εκεί φυτικά στοιχεία, όπως στάχυα, τα οποία θα συμβόλιζαν κάποια ευεργεσία του βασιλιά, ή στήριζαν χάλκινες αιχμές για να προστατεύσουν το μνημείο από τα πουλιά.[2] Το μνημείο ήταν παρόμοιο ως προς τη σύλληψη και την αρχιτεκτονική μορφή του με το μεταγενέστερο βάθρο του Αιμίλιου Παύλου, που στήθηκε περίπου 10-15 χρόνια αργότερα νότια της εισόδου του ναού του Απόλλωνα στο Δελφικό ιερό και που εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Colin G. (1902). «Monuments des Messéniens, de Paul-Emile et de Prusias, no 1-86,». Hommole, Th. FD III, Epigraphie.  H παράμετρος |url= είναι κενή ή απουσιάζει (βοήθεια)
  2. Perrie, A. (2008). «La moisson et les pigeons. Note sur l’assise sommitale du pilier de Prusias à Delphes». BCH 138: 257-270. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παπαχατζής Ν. Δ., Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις, βιβλίο 10, Φωκικά, Αθήνα 1996
  • Miller, G., "Macedonians at Delphi", στο Jacquemin, A. (ed.), Delphes: Cent ans après la grande fouille, Athens 2000, 263-281.
  • Perrie, A., "La moisson et les pigeons. Note sur l’assise sommitale du pilier de Prusias à Delphes", BCH 138, 2008, 257-270
  • Schalles, H.-J., Untersuchungen zur Kulturpolitik der pergamenischen Herrscher im dritten Jahrhundert vor Christus, IstForsch 36, 1985 124 Note 723
  • Vatin, Cl., Monuments votifs de Delphes, Rome 1991