Σκοτεινή ακτινοβολία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σκοτεινή ακτινοβολία (επίσης σκοτεινός ηλεκτρομαγνητισμός)[1] είναι ένα υποτιθέμενο είδος ακτινοβολίας που μεσολαβεί στις αλληλεπιδράσεις της σκοτεινής ύλης.

Κατ ' αναλογία με τον τρόπο που τα φωτόνια μεσολαβούν στις ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων στο καθιερωμένο Μοντέλο (που ονομάζεται βαρυονική ύλη στην κοσμολογία), η σκοτεινή ακτινοβολία προτείνεται ότι μεσολαβεί στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων της σκοτεινής ύλης. Παρόμοια με τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης, η υποθετική σκοτεινή ακτινοβολία δεν αλληλεπιδρά με τα σωματίδια του καθιερωμένου Πρότυπου.

Δεν υπήρξε καμία αξιοσημείωτη απόδειξη για την ύπαρξη της εν λόγω ακτινοβολίας, αλλά από τότε που απεδείχθη ότι η βαρυονική ύλη περιέχει πολλαπλά αλληλεπιδρώντα είδη σωματιδίων, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η σκοτεινή ύλη το κάνει επίσης. Επιπλέον, έχει επισημανθεί πρόσφατα ότι τα δεδομένα της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου φαίνεται να δείχνουν ότι ο αριθμός των αποτελεσματικών  βαθμών ελευθερίας των νετρίνων είναι περισσότεροι από 3,046 τιμή η οποία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την τυπική υπόθεση για τρεις τύπους νετρίνων.[2] Αυτός ο πρόσθετος βαθμός ελευθερίας θα μπορούσε να προκύψει από μια μη-τετριμμένη ποσότητα της σκοτεινής ακτινοβολίας στο σύμπαν. Ένας πιθανός υποψήφιος για τη σκοτεινή ακτινοβολία είναι το αποστειρωμένο νετρίνο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ackerman, Lotty (2008). Dark Matter and Dark Radiation. doi:10.1103/PhysRevD.79.023519. Bibcode2009PhRvD..79b3519A. https://archive.org/details/arxiv-0810.5126. 
  2. «The Case for Dark Radiation» (PDF). Maria Archidiacono. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2012.