Σημαία του Παναμά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
FIAV 111111.svg Λόγος σημαίας: 2:3

Η σημαία του Παναμά δημιουργήθηκε από τη Μαρία Όσα ντε Αμαδόρ. Η ημέρα εορτασμού της σημαίας είναι η 4 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τον εορτασμό της ανεξαρτησίας της χώρας από την Κολομβία. Καθιερώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1903.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γάλλος Φιλίπ Βαριγιά σχεδίασε την πρώτη σοβαρή πρόταση για τη σημαία του Παναμά. Το σχέδιο εκείνο βασίστηκε στη Σημαία των ΗΠΑ. Επειδή ο Βαριγιά ήταν ξένος, ο Παναμάς αρνήθηκε να δεχτεί την πρότασή του. Την 1η Νοεμβρίου 1903 παρουσιάστηκε το σημερινό σχέδιο της σημαίας, δημιουργία της Μαρίας Όσα ντε Αμαδόρ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ορθογώνιο που χωρίζεται σε τέσσερα τεταρτημόρια είναι η σημαία. Στη σημαία, το πάνω μέρος κοντά στον ιστό είναι λευκό και έχει ένα μπλε αστέρι με πέντε ακτίνες. Το πάνω μέρος μακρύτερα από τον ιστό είναι κόκκινο. Το κάτω μέρος κοντά στον ιστό είναι μπλε και το κάτω μέρος μακριά από αυτόν είναι άσπρο, με ένα κόκκινο πεντάκτινο αστέρι.

Το γαλάζιο συμβολίζει μάλλον το Συντηρητικό Κόμμα και το κόκκινο το Φιλελεύθερο Κόμμα, αντιπροσωπεύοντας την πολιτική κατάσταση κατά την οποία δημιουργήθηκε η σημαία. Το λευκό δηλώνει την αγνότητα και την ειρήνη, ενώ το μπλε αστέρι εκπροσωπεί την εντιμότητα και την αγνότητα. Το ερυθρό αστέρι είναι για την κυριαρχία και το νόμο στη χώρα. Αμφότερα τα αστέρια συμβολίζουν τη νέα δημοκρατία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Flag of Panama της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).