Σημαία της Αιθιοπίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας: 1:2

Η σημαία της Αιθιοπίας είναι μια από τις αρχαιότερες αφρικανικές σημαίες και αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, με τα χρώματα της αφρικανικής ενότητας ή τα λεγόμενα παναφρικανικά χρώματα - κόκκινο, πράσινο και κίτρινο- , τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από το 1897. Το έμβλημα προστέθηκε στη σημαία το 1996. Η σημαία καθιερώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1996. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 22 Αυγούστου 1995.

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρώματα στη σημαία, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα από τις αρχές του 17ου αιώνα [1] , συμβολίζουν:

  • το κόκκινο τη δύναμη ή το αφρικανικό αίμα που χύθηκε για την άμυνα της πατρίδας,
  • το κίτρινο την ειρήνη και την αρμονία ανάμεσα στις πολλές φυλές, οι οποίες έχουν θρησκευτικές και εθνικές διαφορές,
  • το πράσινο τη γη και τη γονιμότητα[2].

Το εθνόσημο αποτελείται από ένα πεντάκτινο αστέρι με τις ακτίνες του. Το αστέρι είναι κίτρινο σε μπλε δίσκο, ο οποίος επικαλύπτει τις πράσινες και τις κόκκινες λωρίδες. Το αστέρι αναφέρεται στο λαμπρό μέλλον της Αιθιοπίας, ενώ οι κίτρινες ακτίνες που εκπέμπει είναι σε ίδια απόσταση και θεωρείται ότι εκπροσωπούν την ισότητα ανάμεσα σε όλους τους Αιθίοπες, πέρα από κάθε φυλή και γένος.

Η βασιλική σημαία είχε ένα λιοντάρι με σταυρό και χρησιμοποιούνταν από το 17ο αιώνα περίπου.[3] Στα μέσα του 19ου αιώνα το κόκκινο χρώμα άλλαξε θέση (πρώτα ήταν στην κορυφή). Το 1996 προστέθηκε και το έμβλημα. Πριν το 1996 αλλά και σήμερα ακόμη, χρησιμοποιήθηκε η απλή σημαία, χωρίς το έμβλημα.

Ιστορικές σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Manoel Barradas, from Manoel Barradas, "Tractatus Tres Historico-Geographici: (1634); A Seventeenth Century Historical and Geographical Account of Tigray, Ethiopia", Elizabet Filleul, trans., Richard Pankhurst, ed., in [i]Aethiopistische Forschungen 43[/i]. Wiesbaden: Harrassowitz, 1996, p. 59.
  2. «Ethiopia» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2005. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2005. 
  3. Barradas, pp. 70-71.
  4. People's Democratic Republic of Ethiopia (1974-1991)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]