Ροδανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροδανός
Tournon - confluent du Doux avec le Rhône.JPG
Ο Ροδανός κοντά στη Τουρνό-σουρ-Ρον
Rhone drainage basin.png
Η λεκάνη απορροής του Ροδανού
Πηγές Παγετώνας Ροδανός
Εκβολές Μεσόγειος Θάλασσα
Μήκος 812 χιλιόμετρα
Μέση εκροή 1.710 m³/s

Ο Ροδανός (γαλλικά: Rhône, γερμανικά: Rhone) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης. Πηγάζει στην Ελβετία και διασχίζει την νοτιανατολική Γαλλία και τελικά εκβάλει στην Μεσόγειο. Έχει μήκος 812 χιλιόμετρα. Στην Αρλ, κοντά στις εκβολές του, διχάζεται σε δύο κλάδους, γνωστούς ως Μεγάλος Ροδανός (Γαλλικά: Grand Rhône) και Μικρός Ροδανός (Petit Rhône). Το δέλτα που σχηματίζεται αποτελεί την περιοχή Καμάργκ. Είναι σημαντική οδός. Στις όχθες του είναι χτισμένες οι πόλεις Λυών, Αβινιόν, Βαλάνς και Αρλ.

Ρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ροδανός σχηματίζεται ως εκροή του παγετώνα του Ροδανού, στο ανατολικό άκρου του Καντονιού Βαλέ, στην Ελβετία, σε υψόμετρο περίπου 2.150 μέτρων, στο ορεινό όγκο του Αγίου Γοτθάρου στις κεντρικές Άλπεις. Ο παγετώνας υποχωρεί γρήγορα και το 2007 σταματούσε σε υψόμετρο 2.250 μέτρων περίπου. Κοντά στο Ροδάνο πηγάζει και ο Ρήνος. Από το παγετώνα, ο Ροδανός κατευθύνεται προς τα νοτιοδυτικά και περνάει κοντά από το Γκλετς και κατέρχεται προς ΝΔ σε μια διαμήκη κοιλάδα μήκους 120 χλμ. ανάμεσα στις Πένινες και τις Βερναίες Άλπεις. Αρχικά δέχεται τα νερά πολλών παραποτάμων και χειμμάρων, ανάμεσα στους οποίους και Μάσσα, ο οποίος πηγάζει από τον παγετώνα Άλετς, ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, καθώς διασχίζει το καντόνι Βαλέ. Περίπου 35 χιλιόμετρα μετά τις πηγές του, περνάει από το Μπριγκ. Μετά το Μπριγκ, η κοιλάδα πέρνει το όνομα του ποταμού και ονομάζεται κοιλάδα του Ροδανού. Η κοιλάδα για τα πρώτα 30 χιλιόμετρα κατευθύνεται δυτικά και μετά το Λόικ (Leuk) προς τα νοτιοδυτικά μέχρι το Μαρτινί (Martigny). Εν τω μεταξύ έχει περάσει από τον Σιόν. Στο Μαρτινί, ο Ροδανός δέχεται νερά από τον αριστερό παραπόταμο Ντρανς και κατευθύνεται προς τα βόρεια. Στη συνέχεια, ο Ροδανός, αφού περάσει το Σαιν Μωρίς, αποτελεί το όριο ανάμεσα στα Καντόνια Βαλέ και Βο. Τελικά, εκβάλει στην λίμνη της Γενεύης σε ένα εκτεταμμένο δέλτα. Εξέρχεται από τη λίμνη κοντά στη Γενεύη και μερικά χιλιόμετρα μετά, εξέρχεται από την Ελβετία, αφού έχει διανύσει σε αυτή 290 χιλιόμετρα.

Εξακολουθώντας να κινείται προς τα ΝΔ, ο Ροδανός μπαίνει στη Γαλλία. Συνεχίζοντας προς τα ΝΔ, περνώντας νότια της οροσειράς Ιούρας, ο Ροδανός φτάνει στη Λυών, τη μεγαλύτερη πόλη στην πορεία του. Εκεί, ο Ροδανός δέχεται τα νερά του μεγαλύτερου παραποτάμου του, του Σων, ο οποίος έχει μήκος 480 χιλιόμετρα και συνδέεται με κανάλια με τον Λίγηρα, τον Ιόν, τον Μάρνη και τον Μοζέλα. Από την Λυών και μετά, ο Ροδανός ρέει νότια, ακολουθώντας την κατεύθυνση που είχε ο Σων, ανάμεσα στο Μασίφ Σεντράλ και στις Άλπεις. Σε αυτή τη περιοχή, δέχεται τα νερά των παραποτάμων Ιζέρ, Ντρομ και Έιγκ από αριστερά και Αρντές, Σεζ και Γκαρντ από δεξιά. Στην Αβινιόν δέχεται τα νερά του Ντυράνς, ο οποίος έχει μήκος 380 χιλιόμετρα. Στο ύψος της Αρλ, κοντά στις εκβολές του, διχάζεται σε δύο κλάδους, γνωστούς ως Μεγάλος Ροδανός (Γαλλικά: Grand Rhône) και Μικρός Ροδανός (Petit Rhône). Το δέλτα που σχηματίζεται αποτελεί την περιοχή Καμάργκ. Όταν η Μεσόγειος αποκόπηκε από τον Ατλαντικό πριν περίπου 5,5 εκατομμύρια χρόνια και μεγάλο μέρος της εξατμίστηκε, ο Μεγάλος και ο Μικρός Ροδανός σχημάτισαν εντυπωσιακά φαράγγια με βάθος περίπου 800 μέτρων και μήκος εκατοντάδων χιλιόμετρων[1].

Η μακρύτερη ποτάμια οδός του συστήματος δεν είναι αυτή του Ροδανού, αλλά του Ντουμπ, ο οποίος είναι παραπόταμος του Σων, με συνολικό μήκος 950 χιλιόμετρα (453 χιλιόμετρα από τις πηγές μέχρι τον Σων, 167 από το Βερνίν-σουρ-λε-Ντουμπς μέχρι τη Λυών και 330 χιλιόμετρα μετά μέχρι την Μεσόγειο).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]