Ρίενς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα αποδιδόμενα όπλα του βασιλιά Ρίενς.

Ο Βασιλιάς Ρίενς, που γράφεται επίσης Ράιενς, Ράιονς, είναι χαρακτήρας της Αρθουριανής μυθολογίας, εχθρός του Βασιλιά Αρθούρου στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του.

Το βασίλειό του Ρίενς ποικίλλει, ωστόσο στο έργο του Τόμας Μάλορυ «Ο Θάνατος του Αρθούρου», περιγράφεται ως βασιλιάς της Βόρειας Ουαλίας, της Ιρλανδίας και "πολλών νήσων". [1]Στο έργο του Μάλορυ αναφέρεται η συνήθειά του να στολίζει τον χιτώνα του με τα γένια των βασιλιάδων που έχει σκοτώσει (11) ενώ το ίδιο προσπαθεί να πετύχει και με τον Βασιλιά Αρθούρο.

Από αυτήν την αναφορά ταυτίζεται με τον γίγαντα Ράιθο που εμφανίζεται στην «Ιστορία των Βασιλέων της Βρετανίας» του Τζέφρεϊ του Μονμάουθ, ο οποίος είχε τον ίδιο τρόπο δράσης και σκοτώθηκε επίσης από τον Αρθούρο.
Ο Μάλορυ να παρουσιάζεται να απάγεται τον Σερ Μπαλίν και τον αδελφό του Σερ Μπαλάν, να υποτάσσεται στον Αρθούρο και να εξαφανίζεται από τη διήγηση. Παλαιότερες ιστορίες, όπως το τμήμα για τον μάγο Μέρλιν του κύκλου Lancelot-Grail, τον παρουσιάζουν να σκοτώνεται σε μάχη εναντίον του Αρθούρου.
Λόγω της ομοιότητας των ονομάτων τους, ορισμένοι συγγραφείς, όπως ο Άλφρεντ Τέννυσον, τον ταυτίζουν με τον βασιλιά Ούριενς.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]