Τζέφρεϊ του Μονμάουθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Μέρλιν διαβάζει τις προφητείες του στον Βόρτιγκερν, από το χειρόγραφο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης: Claudius B VII of Geoffrey of Monmouth's Prophetiae Merlini, περ. 1250-70

Ο Τζέφρεϊ (Γοδεφρείδος) του Μονμάουθ (αγγλ. Geoffrey of Monmouth, ουαλ Sieffre o Fynwy ) ήταν ουαλός επίσκοπος (περ. 10901155) και ψευδοϊστορικός, συγγραφέας του λατινικού Historia Regum Britanniae (Ιστορία των Βασιλέων της Βρετανίας)[1] (1136), στο οποίο μετέφερε τους μύθους του αρθουριανού κύκλου καθώς και αρκετές ουαλόφωνες αφηγήσεις. Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του. Φαίνεται πως γεννήθηκε κοντά στην πόλη Μονμάουθ και σύμφωνα με μαρτυρίες καταγραμμένες στο ίδιο του το έργο γνώριζε καλά τη ΝΑ Ουαλία και πρέπει να είχε επισκεφθεί τη Βρετάνη. Αυγουστινιανός στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ορίστηκε επίσκοπος του Αγ. Ασάφ, θέση την οποία πιθανώς ποτέ δεν ανέλαβε.

Στο Ιστορία (Historia) αφηγείται τη βρετανική ιστορία από τη σύλληψη του Ιησού έως τη βασιλεία του Αρθούρου. Παρόλο που αντλεί τις πηγές του από εγνωσμένες πηγές όπως ο Βέδας (αρχές του 8ου αι.) και το Historia Brittonum (9ος αι.) και άλλες Ουαλικές, ο Τζέφρεϊ ισχυρίστηκε πως ένα μεγάλο τμήμα του έργου του βασίστηκε σε ένα αρχαιότερο βιβλίο που του δόθηκε από τον Γουόλτερ Καλένιους (Walter Calenius), ο οποίος ωστόσο δεν αναφέρεται σε κανέναν άλλο σύγχρονό του χρονικογράφο. Το Historia παρουσιάζει τον Αρθούρο ως ρομαντικό ήρωα, παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους του Τζέφρεϊ για το ζήτημα της αυλικής αγάπης. Στα κείμενά του πλην του Αρθρούρου ο Μέρλιν μεταπλάθεται ως δραματικός χαρακτήρας[2].

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βλ. Lewis Thorpe 1966, (μτφρ.), History of the Kings of Britain, Harmondsworth.
  2. Parry J. J. - Caldwell R. A. 1959, «Geoffrey of Monmouth», στο Loomis R. S. (εκδ.), Arthurian Literature in the Middle Ages, Oxford, 72–93.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]