Κυρά της Λίμνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Κυρά της Λίμνης παίρνει το βρέφος Λάνσελοτ

Η Κυρά της Λίμνης είναι ένας χαρακτήρας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον Αρθουριανό Κύκλο. Μεταξύ άλλων, η Κυρά της Λίμνης δίνει στον Αρθούρο το Εξκάλιμπερ, τον μεταφέρει στο Άβαλον μετά τη μάχη του Κάμλαν, ενώ επίσης είναι αυτή που σαγηνεύει τον Μέρλιν και αναλαμβάνει την ανατροφή του Λάνσελοτ μετά το θάνατο του πατέρα του. Πολλοί διαφορετικοί γυναικείοι χαρακτήρες αναφέρονται με αυτή την ονομασία, όπως η Νιμούε, η Βιβιάν ή η Νινιάν και άλλες παραλλαγές.

Προέλευση της Κυράς της Λίμνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρίζες της Κυράς της Λίμνης μάλλον είναι αρχαίες παγανιστικές, όπως και της Μοργκάνα λε Φέι, ενώ μπορεί να προέρχονται κι από την ίδια παράδοση. Ο Geoffrey of Monmouth στο έργο του Historia Regum Britanniae αναφέρει για πρώτη φορά το Άβαλον, ένα μαγικό νησί με το οποίο συσχετίζονται συχνά τόσο η Κυρά της Λίμνης και η Μοργκάνα λε Φέι. Σύμφωνα με άλλες πηγές που αφορούν τη ζωή του Λάνσελοτ, αναφέρεται ότι ανέλαβε την ανατροφή του η Κυρά της Λίμνης, όταν ο πατέρας του, ο βασιλιάς Μπαν, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας μάχης.

Κυρά της Λίμνης και Μέρλιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μια από τις πολλές εκδοχές του μύθου, ο Μέρλιν ο Μάγος έπεσε θύμα της γοητείας της Βιβιάν, η οποία και του ζήτησε να της μάθει τα μυστικά του. Αφού της έμαθε όλα όσα ήξερε από μαγεία, εκείνη τον αιχμαλώτισε σε ένα γυάλινο πύργο.

Επίσης, μετά το θάνατο της Ιγκρέιν, λέγεται ότι η Βιβιάν ανέλαβε τη φροντίδα της Μοργκάνα λε Φέι, στην οποία κι έμαθε τη μαγεία, ενώ ο Μέρλιν ανέλαβε την εκπαίδευση του ετεροθαλούς αδερφού της, του μελλοντικού βασιλιά Αρθούρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]