Πύλη:Ωκεανία/Επιλεγμένο λήμμα/03

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η λίμνη Ντόουβ και το όρος Κραντλ στα υψίπεδα της κεντρικής Τασμανίας

Η Τασμανία είναι μεγάλο νησί 200 χιλιόμετρα νότια της Αυστραλιανής ηπείρου που, μαζί με μικρά νησάκια, συνιστά ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια (πολιτείες) που συναποτελούν το κράτος Αυστραλία. Η Τασμανία έχει πληθυσμό 484.700 κατοίκους (Μάρτιος 2005) και έκταση 68.332 km² (68.401 η πολιτεία, 7η σε έκταση και έκτη σε πληθυσμό από τις πολιτείες της Αυστραλίας). Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη είναι το Χόμπαρτ, ενώ άλλα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα περιλαμβάνουν το Λάουνσεστον στα βόρεια και τα Ντέβονπορτ, Μπέρνι στα βορειοδυτικά.

Η απόσταση από το βορειότερο σημείο της (Ακρωτήριο Γούλνορθ) μέχρι το νοτιότερο σημείο (Νοτιοανατολικό Ακρωτήριο) είναι 364 χιλιόμετρα, ενώ η απόσταση από το δυτικότερο άκρο («Δυτικό Ακρωτήριο») μέχρι το ανατολικότερο (Ακρωτήριο Έντυστοουν) είναι 306 χιλιόμετρα. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του μέσου της είναι περίπου 42° νότιο πλάτος και 147° ανατολικό μήκος.

Η Τασμανία έχει εύκρατο κλίμα και θεωρήθηκε τόσο παρόμοια σε ορισμένα τοπία με την προβιομηχανική Αγγλία, ώστε αναφερόταν από ορισμένους αγγλικής καταγωγής αποίκους ως «μια Νότια Αγγλία». (περισσότερα)