Πύλη:Ωκεανία/Επιλεγμένη προσωπικότητα/07

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
H Έλεν Κλαρκ

Η Έλεν Ελίζαμπεθ Κλαρκ (Helen Elizabeth Clark) (γεν. 26 Φεβρουαρίου 1950) είναι πολιτικός της Νέας Ζηλανδίας. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το Δεκέμβριο του 1999 ως το 2008. Κατά τη θητεία της Έλεν Κλαρκ ως πρωθυπουργού η Νέα Ζηλανδία γνώρισε οικονομική ανάπτυξη. Κατά τις εκλογές του 2005 η Νέα Ζηλανδία είχε την μικρότερη ανεργία από όλα τα βιομηχανικά κράτη.

Η Έλεν Κλαρκ ήταν η μεγαλύτερη από τις τέσσερεις αδερφές της στην αγροτική οικογένειά της από το Γουαϊκάτο. Η Κλαρκ έλαβε την παιδεία της στο Δημοτικό Τε Πάχου, στο Σχολείο Epsom Girls' Grammar School στο Ώκλαντ και στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και αποφοίτησε με μάστερ. Σπούδασε στο εξωτερικό το 1976. Έγινε λέκτορας Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ από το 1973 μέχρι την εκλογή της στο Κοινοβούλιο το 1981.

Υπηρέτησε ως μέλος στη διοίκηση της Νέας Ζηλανδίας του Εργατικού Κόμματος από το 1978 ως τον Σεπτέμβριο του 1988 και ξανά από τον Απρίλιο του 1989, ενώ εξελέγει στο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας το 1981. Έγινε Αρχηγός της Αντιπολίτευσης κατά τις κυβερνήσεις του Εθνικού Κόμματος των Τζιμ Μπόλτζερ και Τζέννυ Σίπλεϋ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ενώ το 1999 έγινε η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και η πρώτη που είχε κερδίσει το αξίωμα σε εκλογές. (περισσότερα για την Ε. Κλαρκ)