Πύλη:Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας/Intro

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μία διοικητική περιφέρεια στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Κεντρικής Ελλάδας στην Ελλάδα. Συνορεύει με τις περιφέρειες Θεσσαλία στα βόρεια, Δυτική Ελλάδα στα δυτικά και νοτιοδυτικά, και Αττική στα νοτιοανατολικά. Ο Κορινθιακός κόλπος βρίσκεται στα νότια και το Αιγαίο Πέλαγος στα ανατολικά. Η περιοχή κατοικείται από την εποχή του λίθου, όπως δείχνουν τα ευρήματα στην Αλίαρτο, στη Χαλκίδα, στα Ψαχνά και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της περιφέρειας ανέρχεται σε 605.329 κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι η Λαμία που είναι η 41η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο στο οποίο κινούνται καθημερινά 100.000 άνθρωποι. Μεγαλύτερη πόλη είναι η Χαλκίδα η 32η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και η μεγαλύτερη στη Στερεά με πληθυσμό 53.584 κατοίκους και με δημοτικό πληθυσμό 92.202 κατοίκους.

Ο ανώτερος αξιωματούχος τηε περιφέρειας είναι ο περιφερειάρχης, θέση την οποία κατέχει ο Κλέαρχο Περγαντά του ΠΑΣΟΚ,ο οποίος εξελέγη στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2010, από την 1η Ιανουαρίου 2011.