Πύλη:Βυζαντινή Αυτοκρατορία/Επιλεγμένη εικόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
π • ε Επιλεγμένες εικόνες
Ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, η Αγία Σοφία, ανεγερθείσα υπό τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ εντός συντόμου χρονικού διαστήματος διάρκειας τεσσεράμισι ετών (532-537).



Ρωσική αναπαράσταση, χρονολογούμενη από τον 19ο αιώνα, του Κωνσταντίνου του Μέγα και της μητέρας του, Αγίας Ελένης, φορώντας βυζαντινά αυτοκρατορικά ενδύματα.



Τα Θεοδοσιανά Τείχη της Κωνσταντινούπολης



Ένας απλός σταυρός, χαρακτηριστικό παράδειγμα εικονοκλαστικής τέχνης, στην Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης.



Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας παρουσιάζει μία αναπαράσταση της πόλης της Κωνσταντινούπολης ως φόρο τιμής προς μία καθήμενη σε θρόνο Παναγία, συνοδευόμενη από μία βρεφική αναπαράσταση του Ιησού, σε εκκλησιαστικό μωσαϊκό προερχόμενο από την Αγία Σοφία και χρονολογούμενο προς το 1000.



Υγρό πυρ, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το βυζαντινό ναυτικό κατά τη διάρκεια των Αραβοβυζαντινών Πολέμων (μινιατούρα προερχόμενη από χειρόγραφο της Σύνοψης Ιστοριών, το οποίο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας, στη Μαδρίτη)



Αναπαράσταση της αυτοκράτειρας Θεοδώρας, σε μωσαϊκό προερχόμενο από την Βασιλική του Αγίου Βιταλίου, στη Ραβέννα.



Η κινστέρνα του Φιλοξένου στην Κωνσταντινούπολη



Η Βάπτιση του Κωνσταντίνου, πίνακας ζωγραφικής φιλοτεχνημένος από έναν εκ των μαθητευόμενων του Ραφαήλ, κατά την περίοδο μεταξύ 1520-1524.






Χάρτης της πόλης της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου.