Πόρτα ντελ Σόλε (Παλεστρίνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πόρτα ντελ Σόλε
ΧώραΙταλία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Πόρτα ντελ Σόλε είναι πύλη, χρονολογούμενη από τον 16ο αιώνα, των τειχών της πόλης της Παλεστρίνα στην επαρχία της Ρώμης.

Ανεγέρθηκε το 1642 κατόπιν επιθυμίας των Μπαρμπερίνι[1]. Στις αρχές του 18ου αιώνα πρόσθετες εργασίες μετέτρεψαν την πύλη στη σημερινή της μορφή.

Λεπτομέρεια της πύλης.

Φέρει οδοντωτή οχύρωση, ενώ διαθέτει μία πλούσια διακοσμημένη πύλη, η οποία πλαισιώνεται από δύο ζευγάρια κιόνων δωρικού ρυθμού τα οποία στηρίζουν δύο σπασμένα αετώματα, τα οποία με την σειρά τους εντάσσονται σε ένα ενιαίο τύμπανο. Στο κέντρο, επάνω από την πύλη, βρίσκεται το οικόσημο της οικογένειας Μπαρμπερίνι, από το οποίο η λεπτομέρεια της αναπαράστασης των μελισσών αφαιρέθηκε το 1798.

Εμπρός στην πύλη, αρχαιολογικές ανασκαφές που έλαβαν χώρα έφεραν στο φως τα υπολείμματα μίας ρωμαϊκής οδού, η οποία υποστηριζόταν από τείχη κατασκευασμένα με τις αρχιτεκτονικές μεθόδους του opus siliceum και του opus incertum, ενώ, επίσης στο φως, ήρθε τμήμα μίας πύλης των ρωμαϊκών τειχών της πόλης, κατασκευασμένη με την αρχιτεκτονική μέθοδο του opus quadratum και με την χρήση τόφου, η οποία χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στοιχεία αναφορικά με την Πόρτα ντελ Σόλε της Παλεστρίνα Αρχειοθετήθηκε 2012-04-04 στο Wayback Machine. στην ιστοσελίδα Romaepiù.it. Σχεδιάστηκε το 1668 από τον Αγκάπιτο Μπερναρντίνι.