Προφήτης Ηλίας Λεμεσού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προφήτης Ηλίας Λεμεσού
Οικισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας
Διοικητική μονάδαΕπαρχία Λεμεσού
Γεωγραφική περιφέρειαΠιτσιλιά
Διοίκηση
 • ΣώμαΚοινοτικό Συμβούλιο Συκόπετρας
Υψόμετρο950μ
Τ.Κ.4511

Ο οικισμός του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στην διοικητική περιφέρεια της κοινότητας Συκόπετρα της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο.

Χάρτης

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα του Προφήτη Ηλία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λεμεσού, στη γεωγραφική περιοχή της Πιτσιλιάς. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των επαρχιών Λεμεσού και Λευκωσίας. Ο οικισμός χτίστηκε σε υψόμετρο 950 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνορεύει με τη Συκόπετρα στα νότια, τον Αγιο Κωνσταντίνο στα δυτικά, το Παλαιχώρι προς τα βόρεια, το Καμπί στα βορειοδυτικά, τη Μελίνη και την Οδού στα ανατολικά.

Φυσικό περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ο οικισμός περιβάλλεται από ψηλές κορυφές. Το κύριο χαρακτηριστικό των βουνών σε αυτήν την περιοχή είναι οι τεράστιοι βράχοι. Επιπλέον, υπάρχουν πετρώματα και βραχώδεις πλαγιές. Οι βαθιές κοιλάδες της κοινότητας καλύπτονται από βλάστηση δίπλα στο ποτάμι, όπως πλατάνια, σκουμπρί, ιτιά, ροδοδάφνες, αιγοκλήματα και κυκλάμινα. Λόγω της μεγάλης διαφοράς υψομέτρου Υπάρχουν πολλά είδη κυπριακών δέντρων και θάμνων στις πλαγιές.Υπάρχει ένα δάσος θάμνων σε αυτήν την περιοχή, το "Μαύρο Δάσος". Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού τμήματος της οροσειράς της και αποτελείται κυρίως από λατζιές.

Στην περιοχή υπάρχει ένα δάσος με θάμνους, το «Μαυρόδασος». Καλύπτει μεγάλο μέρος της ανατολικής περιοχής της οροσειράς της Παππούτσας και αποτελείται κυρίως από λατζιές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με παλιά λεγόμενα και ιστορίες, μία εικόνα του Προφήτη Ηλία βρέθηκε από κάτοικο του χωριού Συκόπετρα, καθώς έσκαβε σε ένα περιβόλι κοντά στο ποταμό και κάτω από το βουνό . Η ανακάλυψη της εικόνας ερμηνεύτηκε ως κάπου είδους σημάδι από το ίδιο και την οικογένεια του με αποτέλεσμα την ανέγερση ενός εκκλησάκι αφιερωμένο στο Προφήτη Ηλία.

Το εκκλησάκι κτίστηκε σε λόφο ο οποίος βρισκόταν σε πλαγία του βουνού και στην οποία υπήρχε απρόσκοπτη και ανενόχλητη θέα σε μεγάλη απόσταση . Στη περιοχή εκεί κυριαρχούσε η όμορφη και χαμηλή έκταση γης ανάμεσα σε λόφους του ποταμού Άμαθου. Στην ίδια περιοχή όπου κτίστηκε το εκκλησάκι ο κάτοικός αυτό έκτισε το σπίτι του, με αποτέλεσμα αλλά μέλη από την οικογένεια του αλλά και κάτοικοι από τον χωριό Συκόπετρα να τον ακολουθήσουν, και έτσι σιγά σιγά να δημιουργείτε η κοινότητα του Προφήτη Ηλία.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός του Προφήτη Ηλία στο παρελθόν αποκαλείτο Λαμπίρης. Η ονομασία αυτή προέκυψε από το όνομα του Γάλλου πρόξενου στην Κύπρου, Λαπιέρ, που διατηρούσε τσιφλίκι στην περιοχή. Όταν ο Λαπιέρ εγκατέλειψε την Κύπρο, δώρησε το τσιφλίκι στον ιδρυτή του σημερινού οικισμού του Προφήτη Ηλία. Στη συνέχεια η περιοχή μετονομάστηκε από τον ιδρυτή του οικισμού, ο οποίος έκτισε την εκκλησία του προφήτη Ηλία μετά που βρήκε μια εικόνα του προφήτη σε ένα κοντινό ποταμό.

Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη πιο προνομιούχα τοποθεσία σε αυτήν τη κοινότητα είναι μια μικρή εκκλησία χτισμένη αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για ένα όμορφο κτίριο, χτισμένο με τοπικές πέτρες. Έχει σχήμα βασιλικής και δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη ναού. Το καμπαναριό βρίσκεται δίπλα στο ημικύκλιο που σχηματίζει ο νάρθηκας και πιθανόν να αποτελούσε την γωνία του βόρειου τοίχου πριν επεκταθεί η εκκλησίας.