Πολιτισμός της Ισλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικονογράφηση για τη σάγκα του Χάραλντ Χάρφαγκρες, ξυλογραφία του 1899.

Ο πολιτισμός της Ισλανδίας είναι πλούσιος και πολυποίκιλος καθώς και γνωστός για την λογοτεχνική του κληρονομιά που αποτελείται από εργασίες συγγραφέων του 12ου έως 14ου αιώνα.

Οι Ισλανδικές παραδοσιακές τέχνες περιλαμβάνουν την υφαντουργία, την αργυροχοΐα, και την ξυλογλυπτική. Η περιοχή του Ρέικιαβικ έχει πολλά επαγγελματικά θέατρα, συμφωνική ορχήστρα, όπερα, και ένα μεγάλο αριθμό από πινακοθήκες, βιβλιοπωλεία, κινηματογράφους, και μουσεία. Ο δείκτης αλφαβητισμού είναι ανάμεσα στους υψηλότερους του κόσμου, και η λογοτεχνία, η τέχνη, το σκάκι, και άλλες διανοητικές ασχολίες είναι ευρέως δημοφιλείς ανάμεσα στους Ισλανδούς.

Συμπεριφορά και έθιμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ισλανδοί γενικά έχουν μια παραδοσιακή φιλελεύθερη Βόρεια αντίληψη, παρόμοια με άλλων Βόρειων χωρών όπως η Νορβηγία και η Σουηδία. Ακόμη, ένα σημαντικό κλειδί για να καταλάβεις τους Ισλανδούς και τον πολιτισμό τους (και ο οποίος τους διαφοροποιεί από την πλειονότητα των σύγχρονων Βόρειων ανθρώπων) είναι η μεγάλη σημασία που δίνουν στα γνωρίσματα της ανεξαρτησίας και της αυτάρκειας.

Στο ανάλυση της κοινής γνώμης του Ευρωβαρόμετρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ιουνίου 2005, πάνω από το 85% των Ισλανδών βρήκαν την ανεξαρτησία να είναι "πολύ σημαντική" σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαίκής Ένωσης των 25 του 53%, και 47% για τους Νορβηγούς, και 49% για τους Δανούς.[1]

Οι Ισλανδοί είναι περήφανοι για την κληρονομιά τους των Βίκινγκ και την Ισλανδική γλώσσα και προσέχουν πολύ να διατηρούν τις παραδόσεις τους και τη γλώσσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]