Πλατεία Καρύτση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πλατεία Καρύτση είναι πλατεία και μικρή συνοικία της Αθήνας. Η ονομασία της, ήρθε από την αθηναϊκή οικογένεια Καρύκη. [1]


Πλατεία Καρύτση
Χάρτης
Παλαιότερες ονομασίεςΠλατεία Καρύκη
Γενικές πληροφορίες
Είδοςπλατεία
Γεωγραφικές συντεταγμένεςΑθήνα
37°58′40″N 23°43′53″E
Διοικητική υπαγωγήΑθήνα
ΧώραΕλλάδα
Σχεδιασμός και κατασκευή
ΔημιουργόςΣ. Σπηλιόπουλος
Commons page Πολυμέσα

Πληροφορορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1900 ανεγέρθηκε στην περιοχή ένας ναός, ο οποίος ονομάζεται Άγιος Γεώργιος του Καρύκης. Επιπλέον έγινε και διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, ο οποίος έως το 1840 ήταν νεκροταφείο. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου πήρε το όνομα Καρύκη προς τιμήν των κατόχων της περιοχης.

Δεκαετία 50'[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την δεκαετία του '50 στην Πλατεία Καρύτση, υπήρχε μια διαρκής κίνηση. Από νωρίς το απόγευμα κόσμος περίμενε καρτερικά στην ουρά του ταμείου του Θεάτρου Μουσούρη. Στα γύρω καφενεία υπήρχε έντονη δημοσιογραφική κίνηση, καθώς δημοσιογράφοι περίμεναν να μεταφέρουν τα γεγονότα από τα γειτονικά γραφεία των εφημερίδων του Λαμπράκη στη Χρ. Λαδά και στην «Εστία» στην Άνθιμου Γαζή. Στα γύρω στενά της Πλατείας Καρύτση, βρίσκονταν μικρά και μεγάλα τυπογραφεία που κυκλοφορούσαν έντυπα τις ειδήσεις σε όλη τη χώρα.

Φιλολογικός σύλλογος «Παρνασσός»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Καρύτση

Στην απέναντι γωνία από τον Άγιο Γεώργιο, στην αρχή της οδού Παρνασσού, τον Ιούνιο του 1865, ιδρύεται από τα 4 παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου, ο πρώτος φιλολογικός σύλλογος της Αθήνας, με το όνομα Παρνασσός. Σκοπός του συλλόγου ήταν η πνευματική, κοινωνική και ηθική βελτίωση του λαού μέσα από πλήθος εκδηλώσεων. Σύντομα ο σύλλογος απέκτησε φήμη και κύρος πραγματικής "Ακαδημίας" που λειτουργούσε κατά τμήματα, όπως φιλολογικό, αρχαιολογικό, νομικό, καλλιτεχνικό ακόμα και φυσιογνωστικό. Διοργάνωνε διαλέξεις, εκθέσεις, καθώς και διάφορους διαγωνισμούς. Ο σύλλογος σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο μέγαρο επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου (Καρύτση 8).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πλατεία Καρύτση - μια μικρή πλατεία αφηγείται μεγάλες ιστορίες. | LiFO». www.lifo.gr. 13 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2022.