Παχύδερμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα παχύδερμα είναι μια παρωχημένη τάξη των θηλαστικών που έχουν περιγράψει οι Γκότλιμπ Στορ, Ζορζ Κυβιέ, και άλλοι, μια τάξη που κάποτε αναγνώριζαν πολλοί συστηματιστές. Επειδή είναι πολυφυλετική, αυτή η βιολογική τάξη δεν είναι πλέον σε χρήση, αλλά είναι ακόμα σημαντική στην ιστορία της συστηματικής. Έξω από την αυστηρή βιολογική ταξινόμηση, το επίθετο "παχύδερμος" ως όρος συνεχίζεται να χρησιμοποιείται, για την περιγραφή ζώων όπως ο ελέφαντας, ο ρινόκερος, ο τάπιρος, και ο ιπποπόταμος.

Τα παχύδερμα που περιέγραφε ο Κυβιέ περιελάμβαναν τρεις οικογένειες θηλαστικών, τις Proboscidiana, Pachydermata Ordinaria, και Solipedes, οι οποίες ήταν άπασες φυτοφάγες.[1] Τώρα τα ζώα αυτών των ομάδων που περιέγραφε ο Κυβιέ ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες: τα Προβοσκιδοειδή (αντιπροσωπεύεται από τρία είδη ελεφάντων), τα Περισσοδάκτυλα (εκεί όπου ανήκουν μεταξύ άλλων, το άλογο, ο τάπιρος και ο ρινόκερος), τις Συίδες (εκεί όπου ανήκουν οι χοίροι και ο αμερικανικός αγριόχοιρος), οι Ιπποποταμίδες και τα Υρακοειδή (όπου ανήκουν οι ύρακες).

Χάρη στις γενετικές μελέτες, σήμερα οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι και οι ιπποπόταμοι ανήκουν σε εντελώς διαφορετικούς κλάδους. Αρκετά ζώα ανήκουν στο κλάδο των Λαυρασιαθηρίων (ρινόκεροι, ιπποπόταμοι, χοίροι, αμερικανικοί αγριόχοιροι, άλογα, ζέβρα, γαϊδούρια και τάπιροι), ενώ πολλά άλλα ανήκουν στο κλάδο των Αφροθηρίων (ελέφαντες, ύρακες, μανάτες και ντιγκόνγκ).

Ο Κυβιέ περιέγραφε τα παχύδερμα ως ζώα με οπλές, μη μηρυκαστικά, ενώ ο Στορ τα περιέγραφε ως θηλαστικά με οπλές και πάνω από δύο δάχτυλα. Ο Κυβιέ προσέθεσε τα άλογα ως μέρος της τάξης.[2] Ένας φυσιοδίφης, ο Ντελαμπέρ Πρίτσετ Μπλέιν, έχει γράψει ότι:

Είναι πιθανό, ότι ο βαρώνος Κυβιέ, οδηγήθηκε στην τοποθέτηση του γένους του αλόγου μεταξύ των παχύδερμων, λιγότερο από το πάχος και το πείσμα του δέρματος, αλλά περισσότερο από μια ελαφριά αποστροφή από ένα μονοδάκτυλο χαρακτήρα, όπου κάθε μέλος αυτής της οικογένειας έχει ίχνη δύο πρόσθετων δαχτύλων κάτω από το δέρμα.[3]

Αν και η πρώην τάξη των παχυδερμάτων περιγράφεται συχνά ως μια τεχνητή ομαδοποίηση άσχετων θηλαστικών, αυτή η τάξη έχει αναγνωριστεί από αξιοσημείωτους ζωολόγους, συμπεριλαμβανομένου του Καρόλου Δαρβίνου, ως ένα βαθμό οπληφόρων θηλαστικών εξαιρούμενα από τα άλλα οπληφόρα. Τέλος, οι ανατομικοί χαρακτήρες υποστηρίζουν τις συγγένειες των παχύδερμων θηλαστικών μεταξύ τους και σε άλλα οπληφόρα.

Εκφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις δημώδεις ελληνικές εκφράσεις ο χαρακτηρισμός "παχύδερμο" έχει σκωπτικό χαρακτήρα και προσδιορίζει άτομο που εμφανίζει παντελή έλλειψη ευαισθησίας και ευγένειας σε διάφορους τομείς των καθημερινών του κοινωνικών σχέσεων και συμπεριφορών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sanborn Tenney, Natural history: a manual of zoölogy for schools, colleges and the general reader (1867), p. 86 online
  2. 'History of the Works of Cuvier' in United States Congress, House Documents, Otherwise Publ. as Executive Documents (1869), p. 159 online
  3. Delabere Pritchett Blaine, An encyclopaedia of rural sports, vol. 1 (1840), p. 240 online