Παράλια Όρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παράλια Όρη
Χάρτης
Ύψος4.019 μέτρα
ΟροσειράPacific Coast Ranges
ΧώρεςΚαναδάς

Τα Παράλια Όρη (αγγλικά: Coast Mountains) είναι τεράστια οροσειρά στις Παράλιες Οροσειρές του Ειρηνικού Ωκεανού της δυτικής Βόρειας Αμερικής, η οποία εκτείνεται από το νοτιοδυτικό Γιούκον μέσω της στενής λωρίδας γης της Αλάσκας και σχεδόν όλη την ακτή της Βρετανικής Κολομβίας νότια μέχρι τον ποταμό Φρέιζερ.[1] Η ονομασία της οροσειράς προέρχεται από την εγγύτητά της στις ακτές της θάλασσας και συχνά αναφέρεται ως Παράλια Οροσειρά.[2] Η οροσειρά περιλαμβάνει και ηφαιστειακά και μη ηφαιστειακά βουνά.

Έχει μήκος περίπου 1.600 χιλιόμετρα και πλάτος κατά μέσο όρο 300 χιλιόμετρα.[2]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Παράλια Όρη αποτελούνται από τρεις υποδιαιρέσεις γνωστές ως Οροσειρές του Ειρηνικού, Οροσειρές Κίτιμα και Συνοριακές Οροσειρές. Οι οροσειρές του Ειρηνικού αποτελούν τη νοτιότερη υποδιαίρεση των Παράλιων Όρεων, που εκτείνονται από τις χαμηλότερες εκτάσεις του ποταμού Φρέιζερ έως τον Μπέλλα Κούλα. Σε αυτή την υποδιαίρεση περιλαμβάνονται τέσσερα από τα πέντε μεγάλα παράλια παγοκαλύμματα στα νότια Παράλια Όρη. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα εύκρατα σε γεωγραφικό πλάτος παγοκαλύμματα στον κόσμο και τροφοδοτούν έναν αριθμό μεγάλων ποταμών. Εκτός από την υλοτομία και το μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο στην παραθεριστική πόλη Γουίσλερ, το μεγαλύτερο μέρος της γης στην περιοχή είναι εντελώς μη αναπτυγμένο. Το όρος Γουάντινγκτον, το ψηλότερο βουνό των Παράλιων Όρεων, βρίσκεται στη οροσειρά Γουάντινγκτον των οροσειρών του Ειρηνικού.

Ακριβώς βόρεια των Οροσειρών του Ειρηνικού βρίσκεται η κεντρική υποδιαίρεση γνωστή ως Οροσειρές Κίτιματ. Αυτή η υποδιαίρεση εκτείνεται από τον ποταμό Μπέλλα Κούλα και το κανάλι Μπουρκ στα νότια έως τον ποταμό Νας στα βόρεια.

Η τρίτη και βορειότερη υποδιαίρεση των Παράλιων Όρεων είναι οι Συνοριακές Οροσειρές, που εκτείνονται από τον ποταμό Νας στο νότο έως τον ποταμό Κέλσαλ στα βόρεια. Είναι επίσης η μεγαλύτερη υποδιαίρεση των Παράλιων Όρεων, που εκτείνονται στα σύνορα Βρετανικής Κολομβίας-Αλάσκας και βόρεια προς το Γιούκον που συνορεύουν με τη δυτική πλευρά της αποστράγγισης του ποταμού Γιούκον μέχρι το Πέρασμα Σαμπέιν, βόρεια του οποίου είναι οι Οροσειρές Γιούκον. Οι Συνοριακές Οροσειρές περιλαμβάνουν πολλές μεγάλες παγονησίδες, όπως την παγονησίδα Τζούνο μεταξύ του Τζούνο της Αλάσκας και της λίμνης Άτλιν στη Βρετανική Κολομβία, και το παγοκάλυμμα Στίκιν, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του κάτω ποταμού Στίκιν και του ποταμού Γουάιτινγκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BC Names/GeoBC entry "Coast Mountains"
  2. 2,0 2,1 «BCGNIS Query Results». Government of British Columbia. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2008.  [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Coast Mountains στο Wikimedia Commons