Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ
Ίδρυση1958
ΤύποςΑθλητικός οργανισμός
Περιοχή δράσηςΠαγκόσμια
Ιστότοποςworldbridge.org

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ (αγγλικά: World Bridge Federation, WBF) είναι το διεθνές διοικητικό σώμα του πνευματικού αθλήματος μπριτζ. Η WBF είναι υπεύθυνη για τους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος, οι περισσότεροι εκ των οποίων διεξάγονται ανά τέσσερα έτη. Τα ποιο διάσημα πρωταθλήματα είναι αυτά των εθνικών ομάδων στις κατηγορίες Open, Women και Seniors, τα οποία είναι το Bermuda Bowl, το Venice Cup και το Senior Bowl (από κοινού με τα διετή World Teams Championships) και οι ανα τετραετία World Team Olympiads, τα οποία ενσωματώθηκαν στους Παγκόσμιους Αγώνες Πνευματικών Αθλημάτων το 2008.

Η WBF ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1958 από τους εκπροσώπους της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Νότιας Αμερικής (τώρα Ζώνες 1 έως 3). Έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελβετίας ως οργανισμός «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Χάρολντ Στίρλινγκ Βάντερμπιλτ έγινε το πρώτο επίτιμο μέλος του WBF για το έργο του στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Η WBF περιλαμβάνει πλέον 123 εθνικές ομοσπονδίες μπριτζ με περίπου 700.000 συνδεδεμένα μέλη, οι περισσότεροι από τους οποίους συμμετέχουν σε διοργανώσεις μπριτζ σε τοπικό επίπεδο και πολλοί από τους οποίους ανταγωνίζονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι εθνικές ομοσπονδίες χωρίζονται σε οκτώ γεωγραφικές ζώνες.[1] Κάθε εθνική ομοσπονδία συμφωνεί να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το να είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες και τους κατοίκους της περιοχής ευθύνης της και να προασπίσει ένα πρότυπο ηθικά αποδεκτό στην WBF.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ διαθέτει Συνέδριο (Congress) στο οποίο κάθε εθνική ομοσπονδία έχει δικαίωμα να στείλει έναν αντιπρόσωπο. Το Συνέδριο συνέρχεται κάθε δύο χρόνια, στις World Team Olympiads και στα World Championships. Η WBF διοικείται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο (Executive Council), το οποίο επικουρείται από τις διάφορες Επιτροπές και Συμβούλους που διορίζει.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Geographical zones». World Bridge Federation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2009. 
  2. WBF committee structure and membership, 2013

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]