Ο Πύργος του Μαρτυρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πύργος του Μαρτυρίου
(My Name Is Julia Ross)
ΣκηνοθεσίαJoseph H. Lewis[1][2]
ΠαραγωγήWallace MacDonald
ΣενάριοMuriel Roy Bolton
Βασισμένο σεThe Woman in Red
ΠρωταγωνιστέςΝίνα Φος[2], Μέι Γουίτι, Τζορτζ Μακρίντι[2], Ντόρις Λόιντ[2], Queenie Leonard, Roland Varno[2], Anita Sharp-Bolster και Leonard Mudie
ΜουσικήMischa Bakaleinikoff
ΦωτογραφίαΜπαρνέτ Γκάφεϊ
ΜοντάζHenry Batista
ΕνδυματολόγοςΖαν Λουί
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
Πρώτη προβολή1945
Διάρκεια65 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Πύργος του Μαρτυρίου (Πρωτότυπος τίτλος: My Name Is Julia Ross) είναι Αμερικανικό φιλμ νουάρ με γοτθικά στοιχεία του 1947 σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Λιούις και σενάριο της Μούριελ Ρόι Μπόλτον, βασισμένο στο μυθιστόρημα The Woman in Red του 1941 του Άντονι Γκίλμπερτ. Πρωταγωνιστούν οι Νίνα Φος, Ντέιμ Μέι Γουίτι και ο Τζορτζ Μακρίντι.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Λονδίνο, η Τζούλια Ρος βλέπει μια αγγελία σε μια εφημερίδα όπου ένα νέο γραφείο απασχόλησης, αναζητά μια γραμματέα. Δεδομένου ότι η ίδια είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση αποφασίζει να πάει για συνέντευξη. Εκεί συναντά την υπεύθυνη του γραφείου την κυρία Σπαρκς, η οποία αρχίζει να την ρωτά για το παρελθόν της και αν έχει κάποιες στενές σχέσεις. Η Τζούλια της απαντά ότι είναι ελεύθερη και ότι οι γονείς έχουν πεθάνει από καιρό. Η κυρία Σπαρκς τότε της προτείνει μια θέση ως προσωπική γραμματέας σε μια πλούσια χήρα, την κυρία Χιουζ. Η Τζούλια δέχεται την δουλειά, με την κυρία Σπαρκς να την ενημερώνει ότι ανάμενει την κυρία Χιουζ να περάσει από το γραφείο της. Μετά από κάποια ώρα εμφανίζεται η κυρία Χιουζ, εγκρίνει την πρόσληψη της Τζούλιας και επιμένει να μετακομίσει το ίδιο βράδυ στο σπίτι της. Δύο ημέρες αργότερα, η Τζούλια ξυπνάει φυλακισμένη σε ένα απομονωμένο πύργο ενός παραθαλάσσιου κτήματος στην Κορνουάλη.

Όλα τα υπάρχοντά της έχουν εξαφανιστεί και η νεαρή γυναίκα συναντά μια υπηρέτρια η οποία της λέει ότι είναι η Μάριον Χιουζ, σύζυγος του Ραλφ Χιουζ, γιού της κυρίας Χιουζ. Η Τζούλια αντιδρά έντονα σε αυτόν τον ισχυρισμό της υπηρέτριας και τότε κάνει την εμφάνιση της η κυρία Χιουζ με τον γιο της, όπου την συνιστούν να ηρεμήσει καθώς είχε υποστεί έναν νευρικό κλονισμό και ότι τα έχει λίγο χαμένα. Η Τζούλια προσπαθεί να εξηγήσει στους υπηρέτες του πύργου ότι δεν είναι η Μάριον Χιουζ αλλά η Τζούλια Ρος αλλά όλες οι προσπάθειές της τελικά αποτυγχάνουν.

Η Τζούλια γράφει μια επιστολή στον Ντένις Μπρους, τον μόνο στενός φίλος της, και το αφήνει έξυπνα κάπου που μπορεί να βρεθεί. Οι Χιουζ αντικαθιστούν την επιστολή με ένα κενό φύλλο χαρτιού και της επιτρέπουν να το ταχυδρομήσει, αγνοώντας ότι η Τζούλια το είχε υποψιαστεί και έγραψε μια δεύτερη επιστολή. Εκείνο το βράδυ, η Τζούλια ανακαλύπτει ένα μυστικό πέρασμα στο δωμάτιό της και κρυφακούει την συζήτηση που έχει ο Ραλφ με την μητέρα του, όπου ο ίδιος παραδέχεται ότι δολοφόνησε τη σύζυγό του μετά από καβγά και πετάξε το σώμα της στη θάλασσα. Η κυρία Χιουζ λέει ότι θα πρέπει σύντομα να τελειώνουν με την Τζούλια προτού κάποιος τους υποψιαστεί.

Η Τζούλια φοβισμένη για αυτό που θα της συμβεί, προφασίζεται ότι έχει πάθει δηλητηρίαση σε μια προσπάθεια της να ξεφύγει από τον πύργο. Όταν ένας «γιατρός» εμφανίζεται στην Τζούλια για να την εξετάσει, αυτήν του καταγγέλλει το σχέδιό του Ραλφ και της μητέρας του, μόνο για να ανακαλύψει στην συνέχεια ότι αυτός (μαζί με την κυρία Σπαρκς) συμμετέχει στο σχέδιο. Στην συνέχεια όταν κάνει την εμφάνιση του ο πραγματικός γιατρός, η Τζούλια πιστεύει ότι είναι αυτός επίσης ψεύτικος και αρνείται να τον δει. Ο γιατρός συνιστά στους Χιουζ να μεταφερθεί η Τζούλια αμέσως σε νοσοκομείο, αλλά η κυρία Χιουζ τον πείθει να επιστρέψει ξανά το πρωί. Εν τω μεταξύ ο υπηρέτης Πίτερς που είχε υποδυθεί τον ψευτικό γιατρό στέλνεται στο Λονδίνο για να βρει την δεύτερη επιστολή της Τζούλια.

Η Τζούλια ρίχνει το φόρεμα της έξω από το παράθυρο του δωματίου της, προκειμένου να φανεί ότι έχει αυτοκτόνησει και μετά κρύβεται σε ένα μυστικό πέρασμα. Όταν ο γιατρός ξαναγυρνά το πρωί, η κυρία Χιουζ τον καθυστερεί σκοπίμως ώστε ο γιος της να φτάσει πρώτος στο πτώμα της Τζούλιας, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε βράχια. Ο Ράλφ παίρνει μια πέτρα για να χτυπήσει την Τζούλια προκείμενου για να διασφαλίσει ότι αυτήν είναι πραγματικά νεκρή, αλλά τον σταματά ο Ντένις και ένας αστυνομικός, ο οποίος είχε ειδοποιηθεί νωρίτερα από την επιστολή της Τζούλιας. (Ο ψεύτικος γιατρός είχε συλληφθεί στο Λονδίνο όταν προσπάθησε να κλέψει την επιστολή.) Όταν ο Ράλφ προσπαθεί να ξεφύγει ο αστυνομικός τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Η ταινία κλείνει με την Τζούλια και τον Ντένις να οδηγούν μακριά και μιλούν για να τον γάμο τους.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίνα Φος - Τζούλια Ρος
  • Ντέιμ Μέι Γουίτι - κυρία Χιουζ
  • Τζορτζ Μακρίντι - Ραλφ Χιουζ
  • Ρόλαντ Βάρνο - Ντένις Μπρους
  • Ανίτα Σαρπ-Μπόλστερ - κυρία Σπαρκς
  • Ντόρις Λόιντ - κυρία Μακί
  • Τσαρλς Μακνότον - φύλακας

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προσωπικό του περιοδικού Variety επαίνεσε την παραγωγή, γράφοντας Το μελόδραμα του μυστηρίου με ψυχολογική συστροφή διαρκεί μόνο 64 λεπτά, αλλά είναι γρήγορο και γεμάτο με έντονη δράση καθ 'όλη τη διάρκεια του. Οι ερμηνείες των ηθοποιών και η παραγωγή του (αν και φαινομενικά με μετριοπαθείς προϋπολογισμούς) είναι εξαιρετικές.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0037932/. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 www.filmaffinity.com/en/film728887.html. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουλίου 2016.
  3. Variety. Staff film review, 1945. Accessed: July 25, 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]