Οχοζίας του Ισραήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οχοζίας του Ισραήλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση870 π.Χ.
Βασίλειο του Ισραήλ
Θάνατος851 π.Χ.
Αιτία θανάτουπτώση από ύψος
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
ΚατοικίαΣαμάρεια
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο του Ισραήλ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΑχαάβ[1][2] και Ιεζάβελ[1]
ΑδέλφιαΓοθολία
Ιωράμ[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας του Ισραήλ (852 π.Χ.–851 π.Χ.)

Ο Οχοζίας του Ισραήλ, ή Οχοζίας του Αχαάβ, προς διάκριση του Οχοζία του Ιούδα, είναι βιβλικό πρόσωπο που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, Βασιλεύς του (βορείου) Βασιλείου του Ισραήλ.

Ο Οχοζίας ήταν βασιλιάς του Ισραήλ, γιος του Βασιλέως Αχαάβ και της Ιεζάβελ που φέρεται να έζησε την περίοδο 870 π.Χ. μέχρι το 852 π.Χ. και να βασίλευσε περί το 853 π.Χ. - 852 π.Χ. (σύμφωνα με μελετητές). Αναλαμβάνοντας Βασιλεύς συμμάχησε με τον Ιωσαφάτ του Βασιλείου του Ιούδα προκειμένου ν΄ αναπτύξει το εμπόριο από την Ερυθρά Θάλασσα, που ποτέ όμως δεν καρποφόρησε. Σύμφωνα με τη Γραφή (Β΄ Βασιλέων 3:5-7) στη διάρκεια της βασιλείας του, οι Μωαβίτες φέρονται να επαναστάτησαν ενάντια στην εξουσία του και να απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Το γεγονός αυτό διασταυρώθηκε ιστορικά από σχετική αναφορά που φέρεται στη Μωαβιτική στήλη. Σε ένα ατύχημα που είχε υποστεί από πτώση του, αναζήτησε τη βοήθεια και συμβουλή από θεό των Φιλισταίων στη πόλη Ακκαρών της Πεντάπολης των Φιλισταίων, ενώ αγγελιαφόροι του που αναζήτησαν τον Προφήτη Ηλία του μετέφεραν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να βρει θεραπεία από την κρίση του Θεού για την ειδωλολατρία του. Χρειάστηκαν τότε τρία στρατιωτικά αποσπάσματα για να προσέλθει ο Ηλίας μπροστά στον Βασιλέα. Τίποτε όμως δεν άλλαξε την καταδίκη όπου λίγο μετά επήλθε το τέλος. Στο θρόνο τον διαδέχθηκε ο Ιωράμ (του Ισραήλ).

Ο Οχοζίας του Αχαάβ αναφέρεται στα κανονικά βιβλία Α' Βασιλέων (22:51) και Β' Βασιλέων (1:18, 3:5-7). Ειδικότερα στο Α' Βασιλέων κεφ.9 και 10 αναφέρεται μεγάλο ναυάγιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • David and Patt Alexander "Το εκπληκτικό Εγχειρίδιο της Βίβλου" , Εκδόσεις Πέργαμος, Αθήνα 1993, σελ.268.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Edwin Thiele, "Οι μυστηριώδεις αριθμοί των Εβραίων Βασιλέων" , (1η έκδοση? Νέα Υόρκη:. Macmillan, 1951? 2d ed? Γκραντ Ράπιντς:. Eerdmans, 1965? 3rd ed? Γκραντ Ράπιντς:. Zondervan / Kregel, 1983). ISBN 0-8254-3825-Χ , 9780825438257

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]