Ορχήστρα Νέων Δίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ορχήστρα Νέων Kέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου
ΠροέλευσηΔίον,Ελλάδα
Παρουσία2007-σήμερα
ΜέληΝίκος Πατρής(Μαέστρος) και 56 μουσικοί
Ιστότοπος
dionculture.gr

Η Ορχήστρα Νέων Δίου ιδρύθηκε το 2007 επί δημαρχίας Γρηγόρη Παπαχρήστου, ως τμήμα του Πολιτιστικού οργανισμού του πρώην Δήμου Δίου. Από την 1η Ιανουαρίου 2012 αποτελεί τμήμα του συλλόγου Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, το οποίο έχει έδρα το αρχαίο Δίον. Ταχυδρομική Δ/νση Δημαρχείο Δ.Ε Δίου Κονταριώτισσα Πιερίας Τ.Κ 60 100 Τηλ. Επικοινωνίας 23510 51200 Μ. Γκριμούλα

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου διοικείται από 9 μελές Διοικητικό Συμβούλιο και 3μελή Εξελεγκτική Επιτροπή οι συνθέσεις των οποίων είναι:[1]

Ιδιότητα Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) Εξελεγκτική Επιτροπή
Πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος Αναστασία Βασιλείου
Αντιπρόεδρος Μαρία Γκριμούλα Δημήτρης Σκαμπαρδώνης
Γεν.Γραμματέας Σμαρώ Αγαθόγλου Έφη Δήμου
Ταμίας Ειρήνη Πουλιοπούλου
Μέλος Δέσποινα Βαλλίδου
Μέλος Θάνος Κόσυβας
Μέλος Δημήτρης Μουτάφης
Μέλος Βασίλης Δήμου
Μέλος Ιωάννα Σούκου

Συναυλίες - Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο 5ο χορωδιακό φεστιβάλ του δήμου Δίου, συνοδεύοντας τη μικτή χορωδία Δίου. Επίσης, κατά τον ίδιο χρόνο έδωσε συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο.

2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008 ξεκινά για την Ορχήστρα Νέων Δίου στο αρχαίο θέατρο του Δίου όπου δίνει συναυλίες με αφορμή την αφή της Ολυμπιακής φλόγας τον Μάρτιο. Τον Αύγουστο συμμετέχει στη συναυλία του Μανώλη Μητσιά που έγινε υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Ολύμπου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου. Λίγες ημέρες μετά, και πάλι στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, συμμετέχει σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή την πανσέληνο. Επίσης,κατά το ίδιο έτος, η Ορχήστρα Νέων Δίου επένδυσε μουσικά τις εκδηλώσεις εγκαινίων στις εκθέσεις έργων του Γιάννη Τσαρούχη στο Κέντρο Μεσογειακών ψηφιδωτών Δίου καθώς και τις εκδηλώσεις της 4ης έκθεσης ψηφιδωτών του δήμου. Η Ορχήστρα αποχαιρετά το 2008 με μία συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, ο οποίος ήταν και σολίστ.

2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 η ορχήστρα συμμετέχει στα διεθνή φεστιβάλ ορχηστρών της Καβάλας καθώς και του Δήμου Εχεδώρου. Το καλοκαίρι αυτού του έτους συμμετείχε στη συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Αρχαίο θέατρο του Δίου υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Ολύμπου. Συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δασών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε το Υπουργείο Γεωργίας. Τον Δεκέμβριο, κλείνει τη χρονιά με συναυλία-αφιέρωμα στον φημισμένο Έλληνα συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο ο οποίος παρευρέθηκε και συμμετείχε στην εκδήλωση.

2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου η ορχήστρα συμμετέχει σε δύο συναυλίες στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου:

2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2011 δίνει συναυλία στην Αθήνα, στο θέατρο "Κάρολος Κούν" στα πλαίσια των Πανελληνίων διαγωνισμών της ΧΟΝ.

Στις 16 Ιουλίου 2011 δίνει συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου αφιερωμένη στον νομπελίστα Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή το πέρας 100 ετών από τη γέννησή του. Στην εκδήλωση αυτή ερμήνευσαν τραγούδια ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Μελίνα Ασλανίδου και παρουσιαστής ήταν ο Αλέξης Κωστάλας[2]. Κλείνοντας τη χρονιά η Ορχήστρα Νέων Δίου συμμετείχε σε συναυλία με σκοπό την ενίσχυσή φιλανθρωπικού σωματίου της Κατερίνης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία και τη συμμετοχή του ο Μίμης Πλέσσας και την παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας. Τραγούδια ερμήνευσαν οι Δημήτρης Μπάσης,Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Μελίνα Ασλανίδου.

2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 16 Αυγούστου η Ορχήστρα Νέων Δίου έδωσε συναυλία στο Κάστρο του Πλαταμώνα αφιερωμένη στον αείμνηστο Έλληνα ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνο. Τραγούδια του ερμήνευσαν οι Δημήτρης Μπάσης, Παναγιώτης Πετράκης, Αλέξης Ηλιάδης και η Φιλιώ Σέρβου ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν και δύο στενοί του συνεργάτες ο Γιάννης Σινάνης και ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Ακόμη στις 24 του ίδιου μήνα, η ορχήστρα έδωσε συναυλία στην Αρχαία Πύδνα με σολίστ τη σοπράνο Χαρά Καλατζίδου, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Ολύμπου. Τον Ιούνιο η Ορχήστρα Νέων Δίου, πλαισιωμένη και από τη χορωδία, εμφανίστηκε στην εκπομπή της ΝΕΤ "Στην υγειά μας" του Σπύρου Παπαδόπουλου. Το 2012 έκλεισε για την Ορχήστρα Νέων Δίου με μία συναυλία - αφιέρωμα στη Μικρά Ασία με αφορμή το πέρας ενενήντα χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Σολίστ στην εκδήλωση αυτή ήταν η Γλυκερία ενώ συμμετείχε και η χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας[3].

Σημαντικότερες Στιγμές 2ο13 - 2018[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μεγαλύτερες στιγμές στην πορεία της Ορχήστρας Νέων Δίου κατα τη διάρκεια 2013 - 2017 είναι:

Οι βραβεύσεις το 2014 από την Ένωση Ροτοριανών Ομίλων Θεσσαλονίκης στο Μακεδονία Παλλάς, ως η καλύτερη Ορχήστρα Νέων στην περιφέρεια της Β. Ελλάδας και το 2015 από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ως ο καλύτερος πρεσβευτής της Πιερίας.

  • Η παρουσία της 4 φορές στην εκπομπή "Στην Υγειά μας"[4][5] (2 φορές στη ΝΕΤ και άλλες 2 στον AΛΦΑ).
  • Η παρουσία της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τον Ιανουάριο του 2013 συνόδευσε τη νεανική χορωδία "Εύφωνον" Θεσσαλονίκης.[6] Αρχειοθετήθηκε 2013-02-01 στο Wayback Machine. Το 2015 έκανε μουσικά την έναρξη του παγκόσμιου καρδιοχειρουργικού συνεδρίου.

  • Η παρουσία της στο Μέγαρο Μουσικής Βέροιας 2 φορές, σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού σκοπού όπου συμμετείχαν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος,Νίκος Ζιώγαλας,Γιώτα Νέγκα, Σοφία Παπάζογλου, Βασίλης Λέκκας. Παρουσιαστής ήταν ο Αλέξης Κωστάλας[7]
  • Η παρουσία της στη Γερμανία στη sala Motzart της Στουτγάρδης
  • Η παρουσία της στην Τουρκία, στο Φεστιβάλ της αρχαίας Εφέσου Μικράς Ασίας
  • Η παρουσία της στο μουσείο της Ακρόπολης (2 φορές), 2015 την παγκόσμια ημέρα μουσείων, 2017 στα 8α γενέθλια του μουσείου.
  • Συμμετείχε σε συναυλίες στο αρχαίο κάστρο Δομοκού, στο αρχαίο κάστρο Φαρσάλων, στο Βυζαντινό τείχος Κομοτηνής, στον δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, στο κάστρο Πλαταμώνα, στο αρχαίο θέατρο Δίου, με σολίστ, τον Δημήτρη Μπάση, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Βασίλη Λέκκα, την Αλεξάνδρα Γκράβας, τον Κώστα Μακεδόνα, τον Δώρο Δημοσθένους, τον Μπάμπη Βελησάριο, τον Γιάννη Χαρίση
  • Τον Ιανουάριο 2017, γιόρτασε τα 10 χρόνια (2007 - 2017) ζωής της, με μια μεγάλη γιορτή, στην κατάμεστη από κόσμο "ΠΙΕΡΙΔΑ" παρόντων των καλλιτεχνών Βασίλη Λέκκα, Δημήτρη Μπάση, Γεράσιμου Ανδρεάτου, Μπάμπη Βελησάριου, Αλέξη Κωστάλα, πολλών προσωπικοτήτων, μητροπολίτης Κατερίνης Γεώργιος, ο πρόεδρος του μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, ο πρώην υπουργος Κώστας Κιλτίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι δήμαρχοι Δίου Ολύμπου και Φαρσάλων, βουλευτές και πολλοί άλλοι.
  • Έκλεισε το 2017 με τη συμμετοχή της στις γιορτές του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, στον καπνικό σταθμό Κατερίνης, με μιά μεγάλη συναυλία, με σολίστ τη Γλυκερία, ενώ συμμετείχαν και η Φιλιώ Σέρβου, η Δήμητρα Αντωνακούδη, ο Βασίλης Τσαχουρίδης και ο Νίκος Μπίνος. Στο μουσείο της Ακρόπολης με τον Βασίλη Λέκκα, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τον Μπάμπη Βελισσάριο
  • Το 2018 η Ορχήστρα Νέων Δίου, έδωσε δύο συναυλίες στη Σερβία στις πόλεις Cacak και Lucano, στο Κάστρο του Πλαταμώνα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στα πλαίσια του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης με σολίστ τους Μπάμπη Βελησσάριο και Διονύση Μπαλάφα, στον δήμο Δίου Ολύμπου για φιλανθρωπικό σκοπό με σολίστ τη Χριστίνα Μαραγκόζη και τον Μπάμπη Βελησσάριο, στη Βούλα Αττικής συναυλία αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου με σολίστ τους Γεράσιμο Ανδρεάτο, Χριστίνα Μαραγκόζη, Μπάμπη Βελησσάριο, Φιλιώ Σέρβου, στο Πάρκο των Χρωμάτων Κατερίνης με σολίστ τον Δημήτρη Μπάση.
  • Το 2019 η Ορχήστρα Νέων Δίου έδωσε συναυλίες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου,, με τη Γιώτα Νέγκα και τον Μπάμπη Βελισσάριο, στη Ν. Έφεσο με τον Δημήτρη Μπάση και τη Γιώτα Νέγκα. Τα Χριστούγεννα στην Κατερίνη δύο συναυλίες με τον Βασίλη Λέκκα και τον Μπάμπη Βελισσάριο.
  • Το 2020 η Ορχήστρα Νέων Δίου, έδωσε συναυλία στο αρχαιολογικό πάρκο Δίου στα πλαίσια του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, με αφιέρωμα στην πανσέληνο.
  • Το 2021 η Ορχήστρα Νέων Δίου, έδωσε δύο συναυλίες, στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, αφιέρωμα στο κοινωνικό φαρμακείο και στον δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ορχήστρα αποτελείται κατεξοχήν από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές. Μάλιστα οι μεγαλύτεροι από αυτούς είτε ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική είτε συνεχίζουν κάνοντας ανώτατες σπουδές στον χώρο της μουσικής. Οι μικρότεροι χαίρονται το χόμπι τους, αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες (συμμετέχοντας σε συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Μίμη Πλέσσα, του Χρήστου Νικολόπουλου, του Ντέμη Ρούσου) ενώ χάρη στον κόπο τους και την εμπιστοσύνη του μαέστρου εξελίσσονται σε ποιοτικούς και καταρτισμένους μουσικούς.

Ερμηνευτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ερμηνευτές που πλαισίωσαν την ορχήστρα από την ίδρυσή της και κατάγονται από την Πιερία είναι.

στην πορεία προστέθηκαν οι Όλγα Ζορμπά, Νίκος Μπίνος, Βασίλης Τσαχουρίδης, οι περισσότεροι είναι πτυχιούχοι μουσικοί, ιδιαίτερα γνωστοί στο Πιερικό καθώς και στο ευρύτερο φιλότεχνο ελληνικό κοινό.

Πηγές-Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]