Οπλισμένο σκυρόδεμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εργασίες σκυροδέτησης. Διακρίνονται οι ράβδοι του οπλισμού.

Το οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ένα σύνθετο υλικό που προκύπτει από την ενίσχυση του σκυροδέματος με κάποιο άλλο υλικό μεγαλύτερης αντοχής που ονομάζεται οπλισμός. Ως υλικό οπλισμού χρησιμοποιείται συνήθως ο χάλυβας σε μορφή ράβδων ή ινών καθώς και ίνες γυαλιού, πολυμερών υλικών και άλλα. Στόχος είναι να συνδυαστούν οι ιδιότητες των παραπάνω υλικών σε ένα νέο που θα καλύπτει τις ανάγκες της κατασκευής.

Ιδιότητες σκυροδέματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σκυρόδεμα είναι ένα μείγμα αδρανών υλικών (χαλίκια), τσιμέντου και νερού που μετά από χημική αντίδραση μετατρέπεται σε στερεό σώμα. Έχει πολλά πλεονεκτήματα στις κατασκευές, όπως η ευκολία που έχει να παίρνει σχήμα με καλούπια, η μεγάλη θλιπτική αντοχή του, η αντοχή στο χρόνο, η αντοχή στη φωτιά, το σχετικά μικρό κόστος και η σχετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή του που έχει ως αποτέλεσμα και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Το κυριότερο μειονέκτημα του σκυροδέματος είναι η πολύ μικρή αντοχή του σε εφελκυσμό.

Οπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα υλικά του οπλισμού έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή από το σκυρόδεμα. Έχουν όμως υψηλότερο κόστος και όταν είναι εκτεθειμένα είναι ευαίσθητα στη διάβρωση (χάλυβας) και στη φωτιά. Ο οπλισμός μπαίνει στο σκυρόδεμα είτε ως ίνες ανακατεμένες στο μείγμα του (ινοπλισμένο σκυρόδεμα), είτε ως ράβδοι σε επιλεγμένες θέσεις που προκύπτουν από την στατική ανάλυση της κατασκευής. Οι ράβδοι τοποθετούνται κυρίως στις θέσεις που εμφανίζονται εφελκυστικές τάσεις ή γενικότερα όπου δεν επαρκεί η αντοχή του σκυροδέματος.

Παράδειγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Θλιβόμενη περιοχή στην τομή της δοκού 2. Εφελκυόμενος οπλισμός στην τομή 3. Θλιπτικές δυνάμεις σε πλάγια όψη 4. Εφελκυστική δύναμη ράβδου σε πλάγια όψη.

Στο σχήμα φαίνεται μία δοκός που στηρίζεται στα άκρα της και έχει ένα συγκεντρωμένο φορτίο στο μέσον της. Το φορτίο, όπως προβλέπει και η θεωρία της κάμψης, παραμορφώνει τη δοκό (διακεκομμένη γραμμή). Το άνω μέρος της δοκού συμπιέζεται (γραμμοσκιασμένη περιοχή 1 στην τομή) ενώ στο κάτω εμφανίζονται εφελκυστικές τάσεις που τείνουν να το ανοίξουν. Για να αντέξει η δοκός τις εφελκυστικές τάσεις τοποθετούνται στο κάτω μέρος της, ράβδοι χάλυβα που φαίνονται στο σχήμα με κόκκινο χρώμα.

Παρότι αυτή είναι η κύρια λειτουργία του οπλισμού, σε μία δοκό σαν αυτή του σχήματος τοποθετούνται και άλλοι οπλισμοί για λόγους αντισεισμικούς, κατασκευαστικούς, περιορισμού των ρηγματώσεων, ανάληψης εγκάρσιων τάσεων και άλλους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μ. Δ. Κωτσοβός Οπλισμένο σκυρόδεμα, Εκδόσεις Συμεών, Αθήνα
  • Ελληνικός Κανονισμός Ωπλισμένου Σκυροδέματος 2000
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα