Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (κικ μπόξινγκ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά στο τμήμα kick boxing του Ολυμπιακού. Για τα υπόλοιπα τμήματα, δείτε: Ολυμπιακός ΣΦΠ.
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
Τμήμα Kick boxing


Πληροφορίες
Έτος ίδρυσης 2013
Πρόεδρος Μιχάλης Κουντούρης
Προπονητής Δημήτρης Δημητριάδης
Ενεργά τμήματα του Ολυμπιακού
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Ανδρών Μπάσκετ Γυναικών
Βόλεϊ Ανδρών Βόλεϊ Γυναικών Πόλο Ανδρών
Πόλο Γυναικών Κολύμβηση Στίβος
Πινγκ πονγκ Ιστιοπλοΐα Κανόε καγιάκ
Κωπηλασία Πυγμαχία Κικ μπόξινγκ
Ταεκβοντό Ξιφασκία Μπιτς βόλεϊ
Χάντμπολ Ολυμπιακός Β' (ποδόσφαιρο) Ολυμπιακός Β' (Αναπτυξιακή Ομάδα)

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα kick boxing του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 2013 και αποτελεί τμήμα του ευρύτερου αθλητικού συλλόγου Ολυμπιακός ΣΦΠ.[1]. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα τμήματα της Πειραϊκής ομάδας μαζί με την Αντισφαίριση (1998), τη Συγχρονισμένη Κολύμβηση (1998) και το Τάε Κβο Ντο (2013).

Το kick boxing πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 1979 από τον Κώστα Λιακόπουλο, όμως οργανώθηκε επίσημα ως εθνικό άθλημα κυρίως τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα από το 1999, όταν και ιδρύθηκε η αντίστοιχη Πανελλήνια Ομοσπονδία Κικ Μπόξινγκ. Την Ελλάδα στο επαγγελματικό kickboxing εκπροσωπεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μιχάλης Ζαμπίδης, ο οποίος με τις νίκες του, έχει ενταχθεί ανάμεσα στους κορυφαίους kickboxers του κόσμου. Υπάρχουν πολλά αγωνιστικά στυλ στο kickboxing και διαβάθμιση σ'αυτά, το full contact, semi contact, light ή medium contact, body contact και τα low kicks.

Το Σεπτέμβριο του 2013, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευάγγελος Μαρινάκης, έπειτα από συζητήσεις με τον πρόεδρο του ερασιτέχνη Ολυμπιακού Μιχάλη Κουντούρη αποφάσισαν στην από κοινού ίδρυση ενός ερυθρόλευκου τμήματος Κικ Μπόξινγκ. Η διοίκηση του Ολυμπιακού πρότεινε το πόστο του τιμ μάνατζερ της ομάδας στη Νατάσα Ποντίκα, η οποία υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος καθώς επίσης και χρυσή Ολυμπιονίκης ως αθλήτρια. Η Ποντίκα απάντησε θετικά στην πρόταση αυτή και από το Σεπτέμβριο του 2013 αποτελεί την επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος του Ολυμπιακού. Οι εγγραφές στο συγκεκριμένο τμήμα ήταν αρκετές από τις πρώτες κιόλας μέρες της λειτουργίας του, με την πλειοψηφία των αθλητών να αποτελείται από νεαρά παιδιά μικρής ηλικίας.

Το νεοσύστατο τμήμα του kick boxing στεγάζεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του σταδίου Γεώργιος Καραϊσκάκης, έπειτα από συνεννόηση του Μιχάλη Κουντούρη και της Νατάσας Ποντίκα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ευάγγελο Μαρινάκη.[2]

Η πρώτη συμμετοχή αθλητή του Ολυμπιακού σε αγώνες που αφορούσαν το Κικ Μπόξινγκ ήταν αυτή του Ισίδωρου Μπινίκου, ο οποίος συμμετείχε στη διοργάνωση «Scorpion The Sevent» που διεξήχθη στην Αθήνα την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014. Ο Μπινίκος σημείωσε 10 νίκες σε 11 αγώνες κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο του νεοσύστατου τότε τμήματος.

Τον Ιούλιο του 2014, δύο αθλητές κικ μπόξινγκ του Ολυμπιακού συμμετείχαν στο "Διασυλλογικό Πρωτάθλημα "Joya Tournament"" το οποίο διεξήχθη επίσης στην Αθήνα. Οι αθλητές που εκπροσώπησαν τον Ολυμπιακό ήταν ο Γιώργος Παυλίδης και ο Κώστας Μπατζάκος, με τον δεύτερο μάλιστα να κατακτάει και μετάλλιο!

Τον Οκτώβριο του 2014, ο Ολυμπιακός έλαβε μέρος στην πρώτη φάση του "Joya KickBoxing Championship 2014" που διεξήχθη στο Μαρούσι Αττικής με τέσσερις αθλητές, εκ των οποίων οι τρεις κατέκτησαν μετάλλιο. Συγκεκριμένα, μετάλλια κατέκτησαν ο Κώστας Μπατζάκου στην κατηγορία των -70kg, ο Ραφαήλ Τζανετής στα +91kg και ο Γιώργος Παυλίδης στα 63kg, ενώ στα -70kg ο Μοχάμετ Χασάν έχασε στις λεπτομέρειες το μετάλλιο! Στην τελευταία φάση της εν λόγω διοργάνωσης, κατακτήθηκαν άλλα πέντε μετάλλια. Οι Χασάν Μοχάμετ (κατηγορία 70kg) και Ραφαήλ Τζανετής (κατηγορία 91kg), κατέκτησαν από δυο μετάλλια ο καθένας κερδίζοντας στους αγώνες που έδωσαν, ενώ νικηφόρο ήταν και το αποτέλεσμα του Γιώργου Παυλίδη (κατηγορία 63kg) που επίσης κατέκτησε μετάλλιο.

Τον Νοέμβριο του 2014, ο Ολυμπιακός συμμετείχε στο "1ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Πρωτάθλημα Κick boxing" με τους Τζανετή Ραφαήλ στους άνδρες (κατηγορία +91kg) και τη Χαρά Γρηγοριάδου στις γυναίκες (κατηγορία -70kg). Η παρουσία των δύο αυτών αθλητών του Ολυμπιακού στον εν λόγω τουρνουά ήταν επιτυχημένη, καθώς και οι δύο κατάφεραν να κερδίσουν από ένα αργυρό μετάλλιο στις κατηγορίες τους.

Κατά τα μέσα Δεκεμβρίου του 2014 ήρθε και ο πρώτος πανελλήνιος τίτλος του νεοσυσταθέντος τμήματος Κικ Μπόξινγκ του Ολυμπιακού, έστω και σε ατομικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παυλίδης κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κικ Μπόξινγκ Kick Lite στην κατηγορία των -63kg έπειτα από συνεχόμενες νίκες που σημείωσε στη διοργάνωση.

Στις αρχές του 2015, ο Ολυμπιακός συμμετείχε με τρεις αθλητές (Ραφαήλ Τζανετή, Γιώργο Παυλίδη και Μοχάμεντ Χασάν) στο Διεθνές Κύπελλο «Athens Challenge» που διεξήχθη στο Π. Φάληρο, με τον τελικό απολογισμό να περιλαμβάνει δύο αργυρά μετάλλια (Τζανετής και Παυλίδης) και ένα χάλκινο (Χασάν).

Την Άνοιξη του 2015 ο Ολυμπιακός έλαβε μέρος στην πρώτη φάση του "Joya KickBoxing Championship 2015" που διεξήχθη στη Μεταμόρφωση Αττικής με τέσσερις αθλητές. Την καλύτερη εμφάνιση στη φάση αυτή πραγματοποίησε ο Στέλιος Μηλιαράκης στην κατηγορία των 75kg, ο οποίος σημείωσε και τη μοναδική νίκη αθλητή του Ολυμπιακού. Στην τρίτη φάση της εν λόγω διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός συμμετείχε με πέντε αθλητές, εκ των οποίων οι δυο πραγματοποίησαν τις μοναδικές ερυθρόλευκες νίκες της φάσης αυτής. Ο λόγος για τους Γιώργο Πόρτολα (κατηγορία 63kg) και Χριστίνα Μπέτσου (κατηγορία 57kg), ενώ οι υπόλοιποι τρεις αθλητές, Ραφαήλ Τζανετής (κατηγορία 91kg), Γιώργος Παυλίδης (κατηγορία 64kg) και Χασάν Μοχάμεντ (κατηγορία 69kg) δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποια νίκη.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Γιώργος Παυλίδης συμμετείχε για δεύτερη φορά ως αθλητής του Ολυμπιακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ωστόσο στην κατηγορία του (-64kg) δεν κατάφερε να διακριθεί καθώς έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση της διοργάνωσης, όπου γνώρισε την ήττα στις λεπτομέρειες από τον Σάμιο του Διαγόρα Κορυδαλλού.

Αξιόλογοι αθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Με αλφαβητική σειρά)

Ατομικές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Kick Lite -64kg
  • 1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Β' Κικ Μπόξινγκ Γυναικών
    • 2016
  • 1 Elite Open Kick Boxing Championship -55kg Γυναικών
    • 2016
  • 1 Athens Challenge Tournament -60kg

Τρέχουσα σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοίκηση και τεχνικό επιτελείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοίκηση και τεχνικό επιτελείο
Πρόεδρος Μιχάλης Κουντούρης
Έφορος τμήματος Μανώλης Ζήκας
Προπονητής Δημήτρης Δημητριάδης
Γραμματειακή υποστήριξη Βούλα Νικολινάκου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διευκρίνιση του ερασιτέχνη gavros.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 
  2. «gavros.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 
  3. osfp.g[νεκρός σύνδεσμος], Χρυσό και το τμήμα του Κικ Μπόξινγκ, 15 Δεκεμβρίου 2014.
  4. https://www.olympiacossfp.gr/el/content/%CF%84%CE%BF-kickboxing-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CF%81%CE%BF

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]