Οίκος των Οτοκαριδών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Οτοκαρίδες, γερμ.: Otakare (ή von Traungaus) ήταν μία μεσαιωνική δυναστεία, που κυβερνούσε την Αυτοκρατορική μαρκιωνία της Στυρίας (αργότερα Δουκάτο της Στυρίας ) από το 1056 έως το 1192.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δυναστεία ξεκίνησε με τον Ότακαρ, πιθανότατα γιο ή γαμπρό του Άριμπo (π. 850 - 909), μαργράβου στην Παννονία υπό τον βασιλιά Aρνούλφο. Ο Ότακαρ ήταν κόμης του Στάυρ στο Tράουνγκαου, στη σημερινή Άνω Αυστρία. Μαζί με τον Λεοπόλδο μάργραβο της Βαυαρίας, μπορεί να σκοτώθηκε στη μάχη του Πρέσμπουργκ το 907. Ο απόγονός του Ότοκαρ Α΄ (απεβ. 1064), κόμης στο Χήμγκαου, έγινε κυρίαρχος της μαρκιωνίας ης Καραντανίας το 1056.

Η μαρκιωνία της Καραντανίας, που τότε υπαγόταν στο δουκάτο της Καρινθίας, ονομάστηκε στη συνέχεια μαρκιωνία της Στυρίας (γερμανικά: Steiermark‎‎) από την αρχική έδρα της δυναστείας στο Στάυρ (Steyr). Το 1180 ο Ότοκαρ Δ΄ μάργραβος της Στυρίας κέρδισε τον δουκικό τίτλο από τον βασιλιά Φρειδερίκο Α΄ της Γερμανίας, ιδρύοντας έτσι το δουκάτο της Στυρίας. Ωστόσο, η εξουσία των Oτοκαριδών έληξε με την εξάλειψη της γραμμής μετά το τέλος του δούκα Ότοκαρ Δ΄ το 1192. Στο Σύμφωνο του Γκεόργκενμπεργκ του 1186 είχε συμφωνήσει, ότι τα εδάφη του έπρεπε να περιέλθουν στον Λεοπόλδο Ε΄ των Μπάμπενμπεργκ δούκα της Αυστρίας.

Γενεαλογία των Οτοκαριδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ότακαρ
κόμης της Στυρίας
ΟΙΚΟΣ ΟΤΟΚΑΡΙΔΩΝ
Ότοκαρ Α΄
μάργραβος της Στυρίας
Αντάλμερο
μάργραβος της Στυρίας
Ότοκαρ Β΄
μάργραβος της Στυρίας
Λεοπόλδος
μάργραβος της Στυρίας
σύζ. Σοφία των Γουέλφων της Βαυρίας
Ότοκαρ Γ΄
μάργραβος της Στυρίας
Ότοκαρ Δ΄
μάργραβος της Στυρίας