Ξυλοτύμβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ξυλοτύμβου
Πληροφορίες
Χώρα: Κύπρος
Επαρχία Λάρνακας
Δήμαρχος Ανδρέας Χατζηπαρακευάς
Πληθυσμός (2001) 3.434
Δικτυακός τόπος [1]

Η Ξυλοτύμβου ή Ξυλοτύμπου είναι μικρή κωμόπολη της Κύπρου. Διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Λάρνακας, ενώ μέχρι το 1917 υπαγόταν στην επαρχία Αμμοχώστου. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού, μέσα σε έναν θύλακα που περιτρυγιρίζεται από τη θάλασσα, τα Κατεχόμενα στα βόρεια, και τις Βρετανικές βάσεις.

Ξυλοτύμβου στον χάρτη: Κύπρος
Ξυλοτύμβου
Η θέση της Ξυλοτύμβου στον χάρτη

Η ονομασία Ξυλοτύμβου προέρχεται, κατά μία εκδοχή, από την ύπαρξη δασών προς ξύλευση στην περιοχή, ενώ κατ' άλλη εκδοχή το συνθετικό "Ξυλο-" προστέθηκε για να ξεχωρίζει το χωριό από το σχεδόν ομώνυμο κοντινό χωριό Τύμπου.[1]

Αν και το χωριό αναφέρεται ως ακατοίκητο το 1821 και να διαθέτει μόνον επτά σπίτια το 1840, η παρουσία πολλών εκκλησιών του 12ου - 14ου αιώνα στην περιοχή μαρτυρούν ότι στο παρελθόν έπρεπε να υπάρχει κάποιος σημαντικός οικισμός εκεί.

Οι κάτοικοι της Ξυλοτύμβου ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και πάρα πολλοί κάτοικοι της εργάζονται στις Βρετανικές βάσεις Δεκελείας και στη τουριστική βιομηχανία στην Αγία Νάπα, Πρωταρά και Λάρνακα.

Η Ξυλοτύμβου είναι ξακουστή για τα πολλά της ξωκλήσια και ειδικότερα για τη μεγαλοπρεπή μονή του Αγίου Ραφαήλ.

Το 2006 ιδρύθηκε με συνεργασία των δύο της σωματείων (Λαϊκές Οργανώσεις Ξυλοτύμβου και Κίμων Ξυλοτύμβου) μία ενωμένη ομάδα, το Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ξυλοτύμβου 2006.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 35°01′N 33°45′E / 35.017°N 33.750°E / 35.017; 33.750