Ξυλοτύμβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ξυλοτύμβου
Πληροφορίες
Χώρα:
Επαρχία: Λάρνακας
Δήμαρχος: Κυριάκος Γ. Παπαγεωργίου
Πληθυσμός: 3.655 (2011)
Δικτυακός τόπος
www.xylotymbou-cyprus.com
Xylotympou 2006.png

Η Ξυλοτύμβου ή Ξυλοτύμπου είναι μικρή κωμόπολη της Κύπρου. Διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Λάρνακας, ενώ μέχρι το 1917 υπαγόταν στην επαρχία Αμμοχώστου. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού, μέσα σε έναν θύλακα που περιτρυγιρίζεται από τη θάλασσα, τα Κατεχόμενα στα βόρεια, και τις Βρετανικές βάσεις.

Η Ξυλοτύμβου ως το 1917 ανήκε διοικητικά στην επαρχία Αμμοχώστου ενώ από τότε ως σήμερα υπάγεται στην Επαρχιακή διοίκηση Λάρνακας. Βρίσκεται στο μέσο της Μακράσυκας, της Άχνας, της Ορμήδειας της Δεκέλειας, της Πύλας και του Περγάμου. Είναι νέο χωριό. Ως το 1821 δεν υπήρχε κανένας κάτοικος. Ο Χ΄ Γιωρκής ήταν από τους πρώτους κατοίκους του χωριού. Όταν νυμφεύθηκε το 1840, το χωριό είχε μόνο επτά σπίτια.

Στα παλιά τα χρόνια το χωριό πρέπει να ήταν ξανά κατοικημένο. Τα αρχαία σπήλαια της προχριστιανικής εποχής, τα ξωκλήσια και η μικρή εκκλησία του Αγίου Ανδρόνικου της Βυζαντινής περιόδου που ήταν κτισμένη στο ίδιο μέρος που κτίστηκε αργότερα η νέα εκκλησία

Στα πολύ παλιά χρόνια το χωριό, μαζί με την Ορμήδεια, την Παναγία της Τρασειάς, το Αυγόρου, το Ξυλοφάγου, το Λιοπέτρι, την Αγία Νάπα μέχρι το ακρωτήρι της Πύλας αποτελούσαν το βασίλειο των θρόνων που καταστράφηκε από σεισμό και τις λεηλασίες βαρβάρων επιδρομέων. Ο πύργος της Ξυλοφάγου είναι παρατηρητήριο της τότε εποχής για ανίχνευση των κουρσάρων κατακτητών.

Στη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια του Κώστα Χριστοφίδη αναφέρεται πως ο αρχαιοκάπηλος Λουδοβίκος Πάλμα Ντι Τσιεσνόλα (1865-1876), πρόξενος της Αμερικής στη Κύπρο, ανακάλυψε το 1882 ξύλινο λαξευτό τάφο με θαυμάσια ξυλογλυπτική παράσταση της Αφροδίτης και της Αρτέμιδος. Γι αυτό δόθηκε το όνομα Ξυλοτύμπου. Οι γεροντότεροι, του χωριού έλεγαν πως στο τόπο που βρέθηκε ο τάφος υπήρχε αψιδωτό κτίσμα και πως το 1890-1900 το χάλασαν και χρησιμοποίησαν τις πέτρες για το κτίσιμο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρόνικου.

Ξυλοτύμβου στον χάρτη: Κύπρος
Ξυλοτύμβου
Η θέση της Ξυλοτύμβου στον χάρτη

Οι κάτοικοι της Ξυλοτύμβου ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και πολλοί κάτοικοι της εργάζονται στις Βρετανικές βάσεις Δεκελείας και στη τουριστική βιομηχανία στην Αγία Νάπα, Πρωταρά και Λάρνακα.

Η Ξυλοτύμβου είναι ξακουστή για τα πολλά της ξωκλήσια, περί τα 10 και ειδικότερα για τη μεγαλοπρεπή μονή των Αγίου Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης.

Το 2006 ιδρύθηκε με συνεργασία των δύο της σωματείων (Λαϊκές Οργανώσεις Ξυλοτύμβου και Κίμων Ξυλοτύμβου) μία ενωμένη ομάδα, το Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ξυλοτύμβου 2006.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 35°01′N 33°45′E / 35.017°N 33.750°E / 35.017; 33.750