Μπομπολόνε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπομπολόνε
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΙταλία
ΠεριοχήΤοσκάνη, Ρομάνια
Πληροφορίες
ΠιάτοΣνακ ή επιδόρπιο
ΕίδοςΝτόνατ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)
Σπιτικά μπομπολόνι

Το μπομπολόνε (ιταλικά: bombolone, πληθ. μπομπολόνι [bomboloni]) είναι ιταλικό ντόνατ με γέμιση (παρόμοιο με τα κρόφνε, μπερλίνερ, πόντσεκ) και τρώγεται ως σνακ και επιδόρπιο. Το όνομα του γλυκίσματος σχετίζεται ετυμολογικά με το bomba (βόμβα) και το ίδιο είδος γλυκίσματος ονομάζεται επίσης μπόμπα (πληθ. «μπόμπε») σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας. Η ετυμολογική σύνδεση οφείλεται πιθανώς στην ομοιότητα με χειροβομβίδα ή παλιομοδίτικη βόμβα και μπορεί σήμερα να θεωρείται επίσης ως αναφορά στην υψηλή θερμιδική πυκνότητα αυτής της συνταγής (δηλαδή, μια «θερμιδική βόμβα»).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ τα μπομπολόνι μπορεί να συνδέονται κυρίως με την Τοσκάνη,[1] είναι παραδοσιακά σε άλλες περιοχές της Ιταλίας, αν και με μικρές παραλλαγές στη συνταγή. Σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονταν υπό αυστριακή κυριαρχία, όπως το Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε, το Βένετο και το Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, η παράδοση των μπομπολόνι πιστεύεται ότι προήλθε από αυτή του αυστριακού «krapfen» (δηλαδή του μπερλίνερ) και η συνταγή περιλαμβάνει αυγά, τα οποία δεν βρίσκονται στην ποικιλία της Τοσκάνης.[2]

Τα ζαχαροπλαστεία έχουν μερικές φορές χειρόγραφες πινακίδες για αυτούς και η συγγραφέας τροφίμων Έμιλι Ουάζι έγραψε ότι οι επισκέπτες μπορεί να μην ενθουσιάζονται με ζεστούς λουκουμάδες σε μια περιοχή με σαλάμι αγριογούρουνου και σάντουιτς με λάδι τρούφας, αλλά ότι οι κάτοικοι της Τοσκάνης τα απολαμβάνουν ακόμη και στην παραλία.[3] Πωλούνται επίσης από καρότσια στην παραλία[4] και διαφέρουν λίγο από τα γεμιστά ντόνατς σε άλλες χώρες, καθώς το γέμισμα τοποθετείται από την κορυφή, όπου μερικές φορές είναι ορατό, αντί να εγχύεται από το πλάι.

Το εστιατόριο A Voce στη Νέα Υόρκη τα έχει σερβίρει με σάλτσα σοκολάτας[5] και οι Φλωρεντινοί λέγεται ότι προτιμούν το bomboloni caldi (ζεστό) στο Buscioni, όπου σερβίρονται «κατευθείαν από τον φούρνο» και γεμίζονται με κρέμα, σοκολάτα ή μαρμελάδα.[3]

Η συλλογή του 1996 της Ιταλίδας τραγουδίστριας Τζάνα Νανίνι τιτλοφορείται Bomboloni και περιλαμβάνει το τραγούδι «Bomboloni», με στίχους για ζεστά ντόνατς και βόμβες. Το μουσικό βίντεο περιλαμβάνει φυλετικούς χορούς, κοστούμια, στρογγυλές μαύρες βόμβες με φιτίλια και πολλά ντόνατ που τρώγονται, χτυπιούνται με ρόπαλα του μπέιζμπολ και πετιούνται τριγύρω.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]